7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

NABOTHİ KİSTİ

Naboth kisti nedir?
Naboth kisti, rahim ağzında ( serviks ) bulunan, göz ile görülemeyecek kadar küçük, içi sıvı dolu keseciklerdir. Bu kistler Naboth folikülü, Naboth kisti, epitheliyal inklüzyon kisti ya da retansiyon kisti olarak da adlandırılmaktadır.

Serviks de yer alan naboth kistlerinin büyüklükleri, 2 ile 10 mm arasında değişkenlik göstermektedir. Bazı durumlarda bu küçük kitleler birkaç cm’ye kadar büyüyebilmektedir. Kistin içi ‘’mukus’’ olarak isimlendirilen, sarı ve beyaz renkli sümüğümsü yoğun bir sıvı ile doludur.

Serviks; vajinada bulunan mikroorganizmaların rahim içerisine girmelerini engelleyerek güvenliği sağlamada yardımcı olur. Ayrıca hamile olabilme, hamilelik dönemi içerisinde ve doğum esnasında da çeşitli görevleri üstlenmektedir. Bu kitlelerin aşırı büyümesi vajinal akıntının devamlılığına neden olabildiği için rahatsızlık verici olabilir.

2 ) Naboth kisti nasıl oluşur?
Serviks kanalı, normal şartlarda mukus salgılayan ve Naboth olarak ifade edilen bu salgı bezleri ile döşenmiştir. Bu salgı bezlerinin vücut dışarısına açılan ağızları “metaplazi” olarak bilinen normal bir dönem içerisinde, normal hücre tabakası ile kaplanır ve tıkanır. Bu değişimin neden olduğu, Naboth bezlerinin salgısı vücudun dışına çıkmadığı için yavaş yavaş içerideki bezleri şişirmeye başlar. Salgı orada depolandıkça, bez genişlemeye başlar ve rahim ağzı üzerinde yüzeyden kabarık küçük kistik bir yapı oluşturur. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu keseler, muayene esnasında kanalın yüzeyinde soluk renkli kabarcıklar olarak görülür. Bazı durumlarda çok küçük olduğu için sadece ultrason kontrollerinde tespit edilebilir. Bu kistler tek veya gruplar halinde birden fazla sayıda olabilmektedir.

Kistin oluşmasının en önemli nedeni vücudun değişime uğramasıdır. Bu yüzden doğum yapan kadınlarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Ayrıca üreme çağındaki kadınların vücudunun da bir takım değişim sürecine girmesinden dolayı da naboth kistleri meydana gelebilmektedir. Bu durum normal bir belirti olarak kabul edilir. Naboth kistleri, menopoz döneminin ardından serviks üzerini saran mukoza tabakasının gözlenmesi ile alakalı olarak da görülebilir. Daha az karşılaşılan bir başka neden ise, kronik serviks enfeksiyonudur.

Naboth Kisti (2)

3 ) Naboth kisti belirtileri nelerdir?
Naboth kistleri genel olarak hiçbir belirti göstermez. Genel olarak her kadında bulunduğu kabul edilir. Bazı durumlarda aşırı büyüyerek, vajinal akıntının yoğunluğunu sebep olduğu için rahatsızlık verebilir.

4 ) Naboth kistinin teşhisi
Naboth kistleri kendilerini belli edecek bulgulara sahip değillerdir. Bu yüzden genel muayenelerde veya düzenli kontroller sonucunda karşılaşılmaktadır. Ciddi bir problem teşkil etmediği için ve her kadında görülebilme olasılığından dolayı normal bir bulgu olarak kabul edilmektedir. Çok nadiren görülen boyutlarının büyümesi durumunda, kolposkopi eşliğinde biyopsi gerekebilir. Naboth kistleri kronik oluşumlardır. Tedavi edilmedikleri sürece kendiliğinden yok olmazlar.

5 ) Naboth kistinin tedavisi nasıl yapılır?
Normal muayene bulgusu olarak kabul edikleri için, genel olarak herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Zorunluluğu bulunmadığı gibi, yakma veya dondurma işlemleri yapılarak yok edilme tedavileri uygulanabilir.

NABOTİ KİSTİ (RAHİM AĞZI KİSTİ)
NABOTH KİSTLERİ (Naboti kisti, Naboth folikülü, Nabothian kist)

Naboth kisti rahim ağzı (serviks) dokusunda bulunan gözle görünmeyecek kadar küçük salgı kanallarının tıkanması sonucu biriken salgıların oluşturduğu küçük kistlerdir. Boyutlar 2 mm ile 10 mm arasında değişir. Bu kistlerin içi mukus salgısı ile doludur. Rahim ağzında bir tane veya birden fazla sayıda naboth kisti bulunabilir. Çoğunlukla muayene sırasında gözle farkedilmelerine rağmen bezen muayenede görülemez sadece ultrason sırasında tesadüfen farkedilirler. Genellikle üreme çağındaki ve doğum yapmış kadınlarda görülürler. Rahim ağzı iltihabı yani servisit ile beraber nabothi kistleri görülebilir.
Herhangi bir şikayete neden olmazlar muayenede veya ultrasonda tesadüfen görülürler.
Naboth kistleri kadında görülen normal oluşumlardan birisidir. Yani patolojik bir durum veya hastalık değildir. O yüzden hiçbir tedavi yapılmaz. Çoğu hasta doğal olarak buradaki “kist” kelimesinden dolayı endişeye kapılmakta ve Naboth kistini yumurtalık kisti gibi önemli ve tedavi gerektiren bir durum sanmaktadır. Naboth kistlerinin tedavisi veya takibi gerekmez, daha büyük boyutlara ilerlemezler, başka bir hastalığa veya kansere dönüşmezler. Fakat naboth kisti olsun ya da olmasın her kadının yılda bir jinekolojik muayene ve smear testi kontrollerinden geçmesi gereklidir.

Naboth kisti nedir?
Naboth kisti, rahim ağzında bulunan içi sıvı dolu keseciklerdir. Naboth kistleri gözle görülemeyecek kadar küçüklerdir. Naboth kisleri tıp literatüründe farklı isimlerle nitelendirilmektedirler. Naboth folikülü, epitheliyal inklüzyon kisti, naboth kisti, retansiyon kisti farklı isimlendirmiş halleridir. Rahim ağzında yer alan naboth kistlerinin büyüklükleri 2 ila 10 milimetre arasında değişiklik göstermektedir. Naboth kistlerinin içi mukus olarak isimlendirilen sarı ve beyaz renkte sümüğümsü bir sıvı ile kaplıdır. Bazı durumlarda kistler birkaç santimlik büyümeye de ulaşabilmekedirler. Rahim ağzı vajinada bulunana mikroorganizmaların rahim içerisine girmesini engellerler. Bu durumda da rahim güvenliği sağlanır ve rahim çeşitli enfeksiyonlara karşı korunur. Ancak bazı durumlarda kistler aşırı büyüyerek vajinal akıntıların devamlılığına neden olabilir. Bu durum da kadına rahatsızlık verebilir.
Naboth kisti nasıl oluşur?
Laköre yani vajinal akıntılar belirli dönemlerde yaşanabilmektedir. Kadınların yüzde 35’inde laköre ( vajinal akıntı) görülmektedir. Vajinal akıntılar iki döneme ayrılabilir. Birinci dönem çocuklu ikinci dönem ise doğurganlık dönemidir. Vajinal akıntıya neden olan en büyül nedenler serviks yani rahim ağzı enfeksiyonları ve vajinadaki bartolin kistleridir. Rahim ağzı enfeksiyonları sonucunda özellikle akut dönemde akıntıya ve yaraya, kronik dönemde ise rahimdeki salgı bezlerine zarar vererek kanalların tıkanmasına ve kistleşmesine neden olabilir. Meydana gelen bu kistleşmeye naboth kistleri denmektedir. Naboth kistleri vajinal akıntıların devamlılığına neden olarak kadında rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir.
Naboth kistleri genelliklNaboth kistinin belirtileri ve teşhis edilmesie hiç belirti göstermezler. Enfeksiyonal sebepten dolayı genellikle rahimde akıntıya neden olup, buna bağlı kadında sorun teşkil ederler. Naboth kistleri rahim ağzında sivilceye benzer bir görüntüde olurlar ve rahim ağzında yapılacak olan muayene sonrasında kolaylıkla tespit edilebilirler. Ancak bzı naboth kistleri rahim ağzının dış kesiminde olmayıp daha derinde yer alabilirler. Bu durumda da ultrasonognografi işlemi ile tespitleri yapılmaktadır. Naboth kistleri içi sıvı dolu keseciklerdir ve rahim ağzınd birden fazla da bulunabilirler. Naboth kistleri üreme çağında olan veya birden fazla kez doğum yapmış kadınlarda görülmektedir.
Naboth kistlerinin tedavisi
Naboth kistleri kadında herhangi bir şikayete ya da olumsuz duruma neden olmuyorsa tedavi gerektirmemektedir. Ancak kadının aşırı akıntısı olması veya cinsel ilişki esnasında yanma gibi problemler meydana geliyorsa ve kadının şikayetleri arttıysa naboth kistlerinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Naboth kistlerinin tedavisi doktor tarafından yakma veya dondurma gibi işlemler yapılarak tamamen yok edilmeleri sağlanmaktadır.