7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

İZMİR GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ – HPV TEDAVİSİ – KONDİLOM TEDAVİSİ

GENİTAL SİĞİL NEDİR ? NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Genital siğiller yani kondilomlar Human Papillomavirüs (HPV) enfeksiyonu sonucu oluşan pembe – kahverengi renklerde küçük oluşumlardır, halk arasında “et beni” olarak isimlendirilir. HPV virüsü cinsel temas dışında sadece cilt teması ile de geçebilir o yüzden prezervatif kullanılması geçişi azaltır ama yüzde yüz önlemez.

Genital siğiller kadınlarda ve erkeklerde çoğunlukla dış genital organların üzerinde veya anüs (makat) civarında ortaya çıkarlar. Daha az yaygın olmakla beraber, genital siğiller vajinanın içerisinde, serviksin (rahim ağzının) üzerinde, makatın iç kısmında da görülebilir.

Kitleler mikroskopla tanınabilecek kadar ufak olabilecekleri gibi, çok sayıda kitlenin yan yana gelmesiyle adeta karnıbaharı andıran bir şekilde büyük bir kitle de olabilirler. Genital siğiller yanma, kaşıntı veya ağrı gibi belirtilere yol açabilir.

(Genital siğil = Condylomata acuminata = Genital wart = Anogenital wart = Venereal wart)

Cinsel organında veya makat bölgesinde siğil fark eden kız çocuğu veya kadın hastalar kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Erkek hastalar üroloji uzmanına başvurmalıdır.

HPV virüsü genital siğile nasıl neden olur? Nasıl bulaşır?

HPV çok bulaşıcı bir virüstür ve tam cinsel birleşme olmaksızın yalnızca genital bölgelerin yakın teması ile de bulaşabilir. Örneğin sürtünme yoluyla olan bir ilişki sayesinde veya parmakların cinsel bölgelere değmesi ile de parmak aracılığı ile bulaşma olabilir. Vajinal ilişki, anal ilişki, oral ilişki gibi her tür cilt teması ile virüs geçebilir. Cilt teması dışında havlu, havuz, tuvalet, kıyafet gibi yollarla virüsün bulaşması çok zor ihtimallerdir, bu şekilde virüs bulaşabilse bile bunlar meydana gelen bulaşların çok çok az bir kısmımı oluşturmaktadır.

HPV virüsünün 100’den fazla tipi vardır ve bu tiplerden yaklaşık 40 kadarı genital bölgede hastalık oluşturur. HPV tipleri 1, 2, 3 gibi numaralarla adlandırılır. Birçok çeşit HPV virüsü genital bölgede siğillere neden olabilir ancak genital gölgedeki siğillerin yüzde 90’ında etken HPV 6 ve HPV 11 virüsüdür. HPV virüsünü alan her kadında siğil oluşmaz, hiçbir hastalık yapmadan da virüs vücutta kalabilir ve kendiliğinden kaybolabilir. Virüs alındıktan sonra siğillerin oluşmasına kadar geçen süre çok değişkendir, bazen haftalar bazen aylar sürebilir (1-8 ay arası).

HPV virüsünün bazı tipleri rahim ağzı kanserine (serviks kanseri) neden olurlar. Ancak 6 ve 11 tipleri rahim ağzı kanserine neden olmazlar, bunlar non-onkojenik grup HPV tipleridir. Yani siğil ve kanser yapan HPV virüsleri farklı tiplerdir. Ancak genital bölgede siğil rastlanan kadınların vajina ve rahim ağzı bölgelerinin de muayene edilmesi ve smear tahlili yapılması gerekir. Çünkü vajinada ve rahim ağzında da nadiren siğiller olabilmektedir.

Makat bölgesinde siğil:
Makat bölgesinde siğil kadında ve erkekte genellikle cinsel temasla bulaşır. Cinsel temasın makat içine yani anal yolla olması gerekmez, vajinal seks sırasında da sıvıların ve cinsel organların makat bölgesine temas etmesi kolaylıkla bulaş sağlayabilir. Hatta cinsel bölgelere değen parmaklar virüsü buradan makat bölgesine taşıyabilir. Sebebi ve tedavisi vajina bölgesindeki siğiller ile aynıdır, hiçbir fark yoktur. Bazı hastalarda hem vajen hem makat bölgesinde siğil varken bazılarında sadece makat bölgesinde siğil meydana gelebilir. Siğiller genellikle makatın dış kısmında olur ancak nadiren iç kısma doğru yani barsak içerisine doğru da gelişebilmektedir, bu nedenle iç kısmın kontrol edilmesi gerekir (perianal bölge ve anal kanal).

Belirtileri nelerdir?
Genital bölgede oluşan siğiller genellikle hiçbir belirti vermeden hasta tarafından kendisi gördüğü için veya lezyonlar eline geldiği için fark edilir. Hastalar genellikle “genital bölgede veya bikini bölgesinde sivilce gibi lekeler çıktı” diyerek doktora başvururlar. Nadiren siğil olan bölgede kaşıntı, yanma, kızarıklık, hassasiyet, akıntı, lekelenme, kanama olabilir. Siğiller çok fazla ve büyük ise idrar yapma ve dışkılama sırasında zorluk, cinsel ilişkide zorluk gibi belirtilere neden olabilir.

Vajinada siğil varken ilişkiye girilir mi?
Vajina içerisinde veya dış bölgede (vulva, dudakların olduğu bölge) veya makat bölgesinde siğil varken ilişkiye girmemek gerekir. Çünkü siğiller son derece bulaşıcı lezyonlardır. Kondom (prezervatif, kılıf) erkek penisinin tamamını kaplamadığı için ve testisleri kaplamadığı için siğillere temas eden kısımlardan erkek HPV virüsünü alabilir. Siğiller tamamen tedavi edilerek yok olduktan sonra doktor izni ile ilişkiye başlamak gerekir. Gözle görülen siğil olmaması da HPV virüsünün olmadığı ve bulaşmayacağı anlamına gelmez, bu nedenle bulaşma riskini minimuma indirmek için siğil olmasa dahi kondom (prezervatif, kılıf) kullanmak gerekir.

Tanı:
Siğillerin (kondilomların) görüntüsü tipiktir ve genellikle gözle kolaylıkla tanınırlar. Kesin tanı gerekirse kondilomdan alınan biyopsinin patolojik incelenmesi ile konur. Teşhis için siğillerin birisinden ufak bir parça almak yeterlidir. Siğile neden olan faktör kesin olarak HPV virüsüdür ancak tanı için HPV testi yapmak gerekmez ve önerilmez.

Ayırıcı tanıda neleri dikkate almak gerekir, yani siğiller (kondilomlar) hangi hastalıklar ile karışabilir;

  •  Hymen kalıntıları
  •  Bowenoid papulosis
  •  VIN
  •  Molluscum Contagiosum
  •  Condiloma Lata (Sifiliz)
  •  Herpes Simplex

Tedavi:
Kitlelerin cerrahi yöntemle kesilerek çıkarılması, koter yardımıyla yakılması ya da kriyoterapiyle dondurulması, lazer ya da krem şeklindeki çeşitli ilaçlarla tedavi yöntemlerinden biri veya birkaçı beraberce uygulanabilir. Gebelikte de kriyoterapi ve gebelik açısından sakıncası olmayan bazı ilaçlar ile tedavi yapılabilmektedir. Stresten uzak durmak, dengeli beslenmek gibi bağışıklık sistemini güçlendirici tedbirler bazı hastalarda tedaviye yardımcı olabilir.

Tedavide kullanılan krem ve solüsyon tipi ilaçlar;

  •  Imiquimod
  •  Triklorasetikasit (TCA)
  •  Biklorasetikasit
  •  Podofilotoksin
  •  Sinekatekinler

Siğiller kendiliğinden geçer mi?

Genital bölgede (vajina, vulva, makat) oluşan siğillere hiçbir tedavi uygulanmasa bile 3 ay içinde yüzde 30 oranında kendiliğinden geçtikleri görülmüştür. Ancak tedavi uygulanmadan bekleme sırasında siğillerde büyüme ve siğil sayısında aşırı artma da olabilir, bu nedenle genellikle hemen tedavi uygulanır.

Siğiller tekrarlar mı?
İlaç uygulanan veya diğer bütün tedavi yöntemlerinde siğilin tekrar çıkma riski vardır. Tedaviyle tamamen iyileşmesi ve bir daha tekrarlamaması da mümkündür. Ortalama tekrar etme riski yüzde 20-30 civarlarındadır ve yönteme göre değişir ancak tekrarlamasını yüzde yüz kesin olarak önleyeceğini garanti eden bir tedavi yöntemi yoktur. Tekrarlayan lezyonlara tekrar aynı veya başka bir tedavi yöntemi uygulanır ve genellikle sonunda tekrarlamayacak şekilde tamamen kaybolur.

Bağışıklık sisteminin etkileri:
Kadınların yüzde 80’i hayatının bir döneminde HPV virüsü ile karşılaşırlar ancak HPV virüsü bu kadınların hepsinde kalıcı olarak devam etmez, 1-2 yıl içerisinde yüzde 80 oranında kendiliğinden vücuttan temizlenir kaybolur. Vücuttan kaybolması konusunda bağışıklık sisteminin güçlü olması etkilidir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kadınlarda virüsün vücuttan temizlenme ihtimali azalır, rahim ağzı hastalıkları veya siğil gibi hastalıkların ortaya çıkma ihtimali artar. Siğiller tedavi edildikten sonra bağışıklık sisteminin zayıfladığı zamanlarda tekrarlayabilir. Bağışıklık sistemi; stres, bazı hastalıklar, bazı ilaçların etkisi ile zayıflayabilir. Organ nakli yapılan hastalarda bağışıklık sistemi bozulduğu için sık görülen sorunlardan birisi de tekrarlayan siğillerdir, benzer şekilde HPV ile ilgili kanserler de organ nakli yapılan hastalarda daha yüksek oranda görülür. İyi beslenme, düzenli yaşam tarzı, sigara ve alkolden uzak durmak gibi önlemler bağışıklık sistemini güçlendirir ve virüsün vücuttan atılmasını kolaylaştırabilir.

Siğiller kansere dönüşür mü?
Siğilin kendisi kansere dönüşmez. Zaten siğillere en sık neden olan HPV tipleri 6 ve 11 kansere neden olan tipler değildir. Ancak genital bölgesinde (halk tabiri ile bikini bölgesinde) siğil olan kadınlarda genital kanserler (rahim ağzı kanseri, vajina kanseri, vulva kanseri), anüs (makat bölgesi) kanseri, ağız-dil kanseri riski artmış olarak görülür. Bunun nedeni siğillerin kansere dönüşmesi değildir, siğile sebep olan bazı faktörlerin kanser riskini de arttırmasıdır. Örneğin siğilin sebebi çok sayıda kişi ile cinsel ilişki ise, bu durumda o hastanın rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) yapan HPV 16, 18 gibi tipleri de kapmış olma riski artıyor.

Önlem:
Önlem için en etkili yol birden fazla sayıda partner ile ilişkiye girmemektir. Eğer birden fazla partner varsa prezervatif kullanmak siğilleri önlemede en etkili yoldur. Fakat siğiller kondomun kapladığı alan dışında da bulunabildiğinden prezervatif zaman zaman etkisiz kalabilir. Cinsel ilişki sonrası genital bölgeyi yıkamak HPV virüsüne karşı korumaz.
HPV virüsü aynı siğil lezyonlarını erkeklerde de penis bölgesinde ve diğer kısımlarda oluşturabilir. Bir erkekte siğil olmaması HPV virüsü bulundurmadığı anlamına gelmez, aynı durum kadınlar için de geçerlidir. Bu nedenle siğil veya başka hiçbir lezyon olmayan bir cinsel yakınlaşmadan sonra kadın veya erkek karşı taraftan HPV virüsünü alabilir.

Gebelikte siğil (kondilom) varlığında doğum nasıl olmalıdır?
Doğum kanalını, vajen içerisini ve rahim ağzını kapatacak kadar büyük olan ve doğum sırasında kanayabilecek kadar büyük olan kondilomlarda sezaryen doğum tercih edilir. Küçük ve az sayıda siğil varlığında ise bunların çok nadir oranda bebeğe geçme ve bebekte juvenil laringeal papillomatozis denen hastalığa (bebeğin solunum yollarında papillom oluşumu) neden olma riski vardır. Bebekteki bu hastalığa hem normal hem sezaryen doğumlardan sonra çok nadiren rastlanmıştır. Gebelikte siğil varlığı mutlaka doktora bildirilmesi gereken bir durumdur, doğumun şekline muayene sonrasında karar verilir. Hamile hastanın siğil sandığı lezyonlar bazen siğil değil de başka bir lezyon olabilmektedir, bu nedenle muayene ve bazen biyopsi kesin tanı için gereklidir.

HPV aşısı (rahim ağzı kanser aşısı) siğil oluşmasını engeller mi?
HPV aşısı esas olarak rahim ağzı kanserini (serviks kanserini) önlemek ve azaltmak amacıyla uygulansa da genital siğillere karşı da koruma sağlar (dörtlü ve dokuzlu aşı). Aynı aşı erkeklere uygulandığında da siğillerden koruma sağlar. HPV aşısı 11-26 yaş arasında kadınlara ve erkeklere önerilmektedir. HPV aşısı hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Vulva, vajina, makat gibi genital bölge civarındaki siğillerin yüzde 90’ına HPV Tip 11 ve Tip 16 sebep olur. Dörtlü ve dokuzlu HPV aşısı bu tiplere karşı da etki oluşturduğu için siğillere karşı yüksek oranda koruma sağlar ancak ikili HPV aşısı bu tipleri içermediği için siğillere karşı koruma sağlamaz.
Dörtlü ve dokuzlu HPV aşısı yapılan kız çocukları ve kadınlarda ileride vajina bölgesi civarında siğil görülme riski çok azalır. Ancak zaten siğil oluşmuş kadınlarda ileride tekrar oluşmasını engellemek için veya tedavisini hızlandırmak için aşı uygulamasını önerecek yeterli kanıt günümüzde henüz yoktur.

HPV Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

HPV tedavisi ile kast edilen genital siğillerin (kondilom) tedavisi dir ve HPV virüsü enfeksiyonunun tedavisinde ana prensip bulaştırıcılığı ve nüksleri en aza indirmek için siğillerin mümkün olduğunca zaman kaybetmeden ve tamamen temizlenmesidir.

HPV tedavisi yani genital siğil tedavisi için genellikle kondilomları yok etmek için koterizayon (yakma tedavisi) , kriyoterapi (dondurma tedavisi ) gibi işlemlerin yanı sıra lazer tedavisi de kullanılmaktadır. HPV tedavisi mutlaka en iyi şartlarda yapılmalı ve hasta bunu takip eden dönemde de doğru bir şekilde takip edilmelidir.

Kriyoterapi ile hpv tedavisi , genital siğil tedavisi ( Kondilom dondurma tedavisi)

Kriyoterapi ile ( genital siğil dondurma tedavisi ) amaç siğilleri dondurarak sağlıklı ciltten uzaklaştırmaktır. Bu işlem için için sıvı nitrojen kullanılır. Sıvı nitrojen özel bir cihaz ile püskürtülerek yapılır.Dondurma tedavisi sırasında sıklıkla lokal anestezi uygulamasına gerek kalmaz.Krioterapi tedavisi sonrası 1-5 gün içersinde siğiller siyahlaşır ve kabuklanır yaklaşık 15 gün içersinde ise sağlıklı ciltten dökülerek ayrılırlar. Hasta bu dönem içersinde çeşitli merhemlerle yara bakımı yapar. Tedavi sürecinde ise ciddi bir açık yara oluşmamakta ve tedavinin kozmetik sonucu da iyi olmaktadır. Komplikasyon olarak nadiren özellikle koyu cilt rengine sahip hastalarda dondurma işleminin uygulandığı yerlerde beyazlama oluşabilir. Bu renk değişimi geçici veya kalıcı olabilir.
Dondurma tedavisi her zaman yapılmaz .Genellikle siğil sayısı az ise ve belirli büyüklükte ise kullanılması tercih edilir. Çok sayıda siğil varlığında pek etkili bir yöntem değildir.

Elektrokoterizasyon ile hpv tedavisi ( Yakma ile genital siğil tedavisi)

Elektrokoterizasyon , koter ile yakma yöntemi ile ( genital siğil yakma tedavisi ) özel uçlar yardımıyla elektrik akımı deriye uygulanır ve hastaya temas ettirilen antenden cihaza döner. Yani hastanın cildinde elektrik akımı dolaşırken en fazla dirence uğradığı yer olan cihazın tedavi ucunda belirli bir ısı oluşur. Bu şekilde siğiller yakılarak temizlenmiş olur. Kriyoterapi yöntemine göre daha kalıcı bir tedavi sağlar ve genital siğillerin tedavisinde bir çok merkezde krioterapi yöntemine göre bir alternatif ve ilk seçenektir.

Leep yöntemi ile genital siğil, hpv tedavisi

Yeni bir teknoloji olan LEEP Loop Electrosurgical Excision Procedure cümlesinin kısaltılmış halidir.Aslında LEEP yöntemi PAP smear sonucunda anormallik saptanan kadınların rahim ağzındaki değişimin kesin tanısını koymak ve tedavi etmek amacıyla yapılır.Bu alet yardımıyla rahim ağzındaki değişim gösteren alan hızlı, etkili ve ağrısız bir şekilde kesip-yakma yaparak çıkartılmaktadır. Aynı mantıkla LEEP yöntemi ile genital siğilleri keserek çıkartmak çok kolay ve kalıcı bir yöntemdir , tedavi sonrası genellikle iz bırakmaz. Çok sayıda ve daha çok büyükçe siğillerin tedavisinde kullanımı kolay ve kalıcı iz bırakmayan ve bizim de tercih ettiğimiz bir tedavi yöntemidir. İzmir Genital Siğil Tedavisi Genital siğil patolojiye veya tiplemeye gönderilecek ise bu yöntem ile çıkartılması incelenecek dokuya zarar vermediği için en iyi yöntemdir.

Lazer ile siğil tedavisi, HPV ve lazer

Lazer pahalı bir yöntem olmasına etkin ve iyi sonuçlar alınan bir tedavi yöntemidir ve genital siğillerin yaygınlığına ve büyüklüğüne göre hekim tarafından tercih edilebilmektedir. Pahalı bir yöntem olduğu için ülkemizde sık kullanılmamaktadır. Hpv Tedavisi İzmir

HPV tedavisi , Genital siğil tedavi ücreti, fiyatları nedir?

HPV tedavisi fiyatları genital siğillerin tani kondiomların büyüklüğüne, yaygınlığına ve yerleşimine, işlemin lokal veya genel anestezi ile yapılıp yapılmayacağına göre değimektedir. Genital siğil tedavisi fiyatları, ücreti bu işlemi yapan hekimin ve merkezin fiyat politikasına göre de değişkenlik göstermektedir. Doğru bir fiyat, ücret değerlendirlmesi için tedavi işlemi öncesi yapılacak muayene ve değerlendirme yardımcı olmaktadır.

GEBELİKTE /HAMİLELİKTE GENİTAL SİĞİL (KONDİLOM)

Genital siğiller (kondilom) çoğunlukla cinsel temasla geçen Human Papillomavirüs’ün (HPV) belirli tiplerinden kaynaklanan beyaz veya et rengi oluşumlardır. Cinsel temas dışında sadece cilt teması ile de geçebilirler o yüzden prezervatif kullanılması geçişi azaltır ama yüzde yüz önleyemez. Genital siğiller kadınlarda ve erkeklerde çoğunlukla dış genital organların üzerinde veya anüs civarında ortaya çıkarlar. Daha az yaygın olmakla beraber, genital siğiller vajinanın içerisinde ve serviksin (rahim ağzının) üzerinde de görülebilir. Hpv Tedavisi Ücretleri

Genital siğillere neden olan HPV virüsü plesentadan bebeğe geçemez fakat doğum kanalından normal doğum sırasında ve hatta sezaryen sırasında da temas ile bebeğe geçebilir. Bu durumda bebeğin solunum yollarında juvenil laringeal papillomatozis denilen lezyonların oluşmasına nadiren sebep olabilir.

Doğum nasıl olmalıdır?
Genital siğillerin varlığında mutlaka sezaryen tercih edilmelidir şeklinde çok net bir bilimsel karar yoktur fakat hekimlerin çoğu bugünki bilimsel çalışmalar doğrultusunda sezaryeni tercih etmektedir. Bazen bu lezyonlar vajina girişini ve doğum yolunu tamamen kaplayacak ve normal doğuma müsade etmeyecek kadar büyük olabilirler bu durum kesinlikle sezaryen kararı verilmesi gereken bir durumdur.

Tedavi:
Gebelik sırasında lezyonların tedavisinde kriyo (dondurma), koter (yakma) yada triklorasetikasit denen ilaç lokal olarak kullanılabilmektedir.

HPV TESTİ (HPV DNA TESTİ)

HPV testi (HPV tahlili) son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu tahlilin yapılmasındaki amaç kadın veya erkekte HPV virüsünün (Human Papilloma Virüs) varlığını
araştırmaktır, bunun için araştırılan dokuda virüsün DNA’sı var mı diye bakılır, bu nedenle teste HPV DNA testi denir. Hibrit Capture (HC), PCR, DNA dizi analizi, Chip array gibi yöntemler mevcuttur.
HPV virüsü ve HPV enfeksiyonu hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

HPV DNA testi nasıl yapılır? Genital Siğil Tedavisi Fiyatları İzmir
HPV DNA testi hastalık bulunan bölgeden alınan ufak bir parçadan veya sürüntü materyalinden yapılabilir. Örneğin ciltte veya genital bölgede bulunan bir siğilden alınan milimetrik parça test için yeterlidir. Testin yapılabilmesi için hastalıklı bir lezyon olması da gerekmez tamamen normal bir dokudan sürüntü alınarak da test yapılır. Sürüntü yani smear küçük fırça gibi bir aletin doku yüzeyine sürülmesi ile hücre toplanmasıdır (rahim ağzı kanser taramasında yapıldığı gibi.) Sürüntüden toplanan hücrelerde HPV virüsüne ait DNA materyali araştırılarak tahlil yapılır.

HPV DNA testinin en yaygın kullanıldığı alan rahim ağzı (serviks) kanseri ile ilgili işlemlerdir. Burada rahim ağzından smear alır gibi sürüntü şeklinde fırça ile hücreler toplanarak bir sıvı dolu kap içerisinde laboratuvara gönderilir. Smear tahlili (pap test) için alınan materyalde HPV DNA testi de çalışılabilir, ayrıca tekrar materyal almaya gerek yoktur. Smear tahlili nasıl yapılır konusunda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Smear tahlili yapmadan, sadece HPV virüsü için de sürüntü alınarak araştırma yapılabilir. Rahim ağzından smear testi veya HPV testi jinekolojik muayene masasında spekulum takılarak yapılır, işlem 1-2 dakika sürer.

Erkekte HPV testi nasıl yapılır?
Erkeklerde penisten alınan sürüntü materyalinden HPV DNA araştırması yapılabilir. Veya testis gibi başka bir yerde lezyon varsa oradan da sürüntü veya parça alınarak tahlil yapılabilir.

Rahim ağzı kanseri veya erkekte penis lezyonları gibi durumlarda kanda HPV tahlili yapılmaz, hastalık şüphesi olan bölgeden tahlil yapılır. Virüs cilt veya mukozalardaki hücrelere yerleştiği için kan tahlilinde çıkmaz, bu nedenle kanda HPV testi yapılmaz.

HPV DNA testi neden yapılır? Kimlere yapılır?
– HPV virüsünün varlığını değerlendirmek için yapılan bu test günümüzde en yaygın olarak serviks yani rahim ağzı kanseri taraması amacıyla kullanılmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması kadınlar için çok önemlidir ve bu konuda en yaygın kullanılan uygulama smear testi ile HPV testinin birlikte veya ayrı ayrı kullanılmasıdır. İki testin birlikte değerlendirmesine co-test denir. Co-test ve smear testi hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. HPV DNA testinin tek başına serviks kanseri taramasında kullanılmasına primer HPV DNA testi denir.
– ASC-US gibi bazı smear sonuçlarının yönetilmesine HPV DNA testi ile karar verilir. Test sonucuna göre kolposkopi veya başka yöntemlerin uygulanmasına karar verilebilir.
– Bazı smear sonuçlarında refleks HPV testi çalışılarak yönetim planlanır.
– CIN 1 takibinde sitoloji ile birlikte kullanılır.
– CIN 2 ve CIN 3’ün tedavi sonları takibinde sitoloji ile birlikte kullanılır.
– HPV aşısı (rahim ağzı kanser aşısı) yapılmadan önce HPV testi yapılmasına gerek yoktur.

HPV tiplendirme nedir? (Tipleme, Genotiplendirme)
HPV virüsünün 200 civarında çeşidi (tipi) vardır. Bunlar tip1, tip2, tip3, tip 6, tip 11, tip 16, tip 18, tip 31, tip 33, tip 52, tip 58… gibi numaralarla adlandırılır. Bu tiplerden bazıları el, yüz gibi cilt bölgelerinde siğil oluşmasına neden olur, bazıları ise daha çok genital bölgeyi tercih eder ve orada siğil (kondilom) veya kanser oluşmasına neden olur. Bazı tip HPV virüsleri ile oluşan enfeksiyonlar kansere dönüşme açısından daha risklidir, bu yüzden araştırma yapılan bölgede HPV virüsü vardır demek her zaman yeterli olmaz, hangi tip HPV virüsünün olduğunu belirtmek gerekir. Bu işlem için tekrar bir analiz yapmak gerekebilir veya bazen ilk yapılan tahlilde tipler ayrı olarak belirtilir. Buna HPV tiplendirmesi veya HPV genotipleme denir. HPV tiplendirmesi her zaman gerekmez, örneğin yapılan HPV tahlilinde HPV negatif olarak belirtilmişse bütün tiplerin bulunmadığı anlamına gelir ve zaten tiplendirmeye gerek kalmaz.

Örneğin bazı tahlillerde sadece HPV DNA pozitif (hpv virüsü var, positive) veya HPV DNA negatif (hpv virüsü yok, negative) şeklinde ifade bulunur. Bu tahlilde tiplendirme yapılmamıştır, hangi tip HPV virüslerinin dokuda bulunduğu belirtilmemiştir. Tiplendirme yapılan tahlillerde bazen mix 1, mix 2, mix 3 şeklinde gruplandırılmış halde bir grubun pozitif veya negatif olduğu belirtilir. Bazı tahlillerde ise direk hangi tip HPV virüsünün pozitif olduğu belirtilir, Örneğin HPV tip 16, 18 pozitif saptanmıştır gibi. HPV DNA negatif çıkarsa bu virüsün bulunmadığı anlamına gelir, HPV DNA pozitif çıkarsa virüsün var olduğu anlamına gelir ancak testin pozitif olması virüsün hastalık yaptığı anlamına gelmez, virüs vardır ancak henüz bir hastalık yapmamış olabilir.

HPV DNA tahlil sonucu kaç günde çıkar?
HPV DNA testi hastaneler arasında değişkenlik göstermekle beraber genellikle birkaç gün içerisinde sonuç rapor edilir. Ancak smear testi ile beraber çalışılacaksa sonuçlanması daha uzun süre alabilir.

HPV DNA testi nerede, hangi hastanelerde yapılabilir?
Günümüzde oldukça yaygınlaşmış bir testtir, üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinin çoğunda yapılabilmektedir. Özel hastanelerin de bir kısmında mevcuttur. Fiyatı değişkenlik göstermektedir.

 

HPV VİRÜSÜ VE HPV ENFEKSİYONU

HPV virüsü (Human Papillomavirus, İnsan papilloma virüsü ) nedir?

Human Papillomavirüs kelimelerinin kısaltması olan HPV, hem kadınlarda hem erkeklerde bazı hastalıklara neden olabilen bir virüstür. Halk arasında “siğil virüsü” olarak da bilinir. Çift sarmallı DNA virüsüdür. Sadece insanlarda (human) hastalık yapan bir virüstür. HPV insanlar arasında cilt teması ve cinsel ilişki ile bulaşır; bunun dışında havlu, havuz gibi yollarla bulaşabildiği de söylenir ancak bu yollarla bulaştığını gösteren kesin kanıtlar yoktur. HPV virüsü bir insana bulaştığında her zaman bir hastalık oluşturmaz, bazen hiçbir hastalık oluşturmadan vücutta kalabilir. Dünyada tüm insanların yaklaşık yüzde 10’unda görülen bir virüstür. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında birinci sıradadır. İzmirde Kondilom Tedavisi

HPV virüsünün özellikleri;

  1. Çift zincirli çember şeklinde DNA içerir, 8000 baz çifti içerir.
  2. Kılıfsız bir virüstür.
  3. Epitelyal yüzeylere afinitesi vardır (epiteliotropik).
  4. Papillomaviridiae ailesindendir.
  5. Sadece insan türünde hastalık oluşturur o nedenle “human” papillomavirüs ismi verilmiştir.
  6. İkozahedral simetri gösteren 72 kapsomerden meydana gelir.

HPV genomunda bulunan bölgeler ve görevleri:

  • E (Early region, erken bölge)
  • L (Late region, geç bölge)
  • NCR (Non-coding regulatory region)
  • E1 ve E2: Virüs DNA replikasyonu
  • E4: Virüs mutasyonu
  • E5: Transformasyon
  • E6 ve E7: Tümör supressör geni

HPV virüs enfeksiyonu hangi hastalıklara neden olur?

  • Vücudun herhangi bir yerindeki ciltte veya genital bölgede siğillere neden olabilir (kondilom).
  • Kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserine neden olabilir.
  • Kadınlarda vajen, vulva kanserlerine neden olabilir.
  • Erkeklerde penis kanserine neden olabilir.
  • Hem kadında hem erkekte anal kanserlere, orofaringeal (ağız) kanserlere neden olabilir.
  • Kanser öncüsü premalign lezyonlara neden olabilir (CIN, VIN, VaIN, AIS, AIN, PIN)
  • Çocuklarda rekürren respiratuar papillomatozis denilen hastalığa neden olabilir. Solunum yollarını ve larinksi tıkayacak kadar büyük lezyonlara neden olabilir. Bu hastalık genellikle doğum sırasında annenin doğum kanalından bebeğe HPV bulaşması ile meydana gelir.

Genital HPV olarak bilinen yaklaşık 40’tan fazla HPV tipi genital bölgeyi etkiler. Bazı tipler serviksin (rahim ağzı) yüzeyini oluşturan hücrelerin anormal hale gelmesine yol açabilir. Tedavi edilmediğinde bu anormal hücreler yıllar sonra kanser hücrelerine dönüşebilir. Rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla bu virüse karşı geliştirilen HPV aşısı artık günümüzde kullanıma girmiştir.

HPV enfeksiyonunun belirtileri nedir? Nasıl anlaşılır?

HPV bir insana bulaştığında hiçbir belirti vermeden kalabileceği gibi bazen siğil veya yukarıda sıralanan diğer hastalıkların belirtilerine neden olabilir. En sık belirti siğil oluşmasıdır, siğiller et beni gibi küçük genellikle birkaç milimetre büyüklüğünde lezyonlardır, en sık ciltte, yüzde, el üzerinde, genital bölgede oluşur. Bazen çok büyük siğiller oluşabilir ve bütün genital bölgeyi kaplayacak kadar büyüyebilir. Bu nedenle HPV virüsüne “siğil virüsü” de denir.
Bir insanda HPV virüsünün bulunduğunun anlaşılması herzaman belirtilere bakarak mümkün olmaz, bunun için HPV DNA testleri geliştirilmiştir, bu testler bütün HPV virüs çeşitlerini değil ancak en önemli tiplerini belirleyebilir.

Kimlerde HPV enfeksiyonu daha sık görülür? Nasıl bulaşır?

  • HPV virüsü insanlar arasında yakın temas, öpüşme, cinsel ilişki gibi kısacası her tür cilt teması ile bulaşabildiği için en önemli risk faktörü multiple cinsel parnterdir, yani çok eşlilik. Kadın veya erkek ne kadar çok kişiyle cinsel temasta bulunursa HPV virüsünü kapma riski o kadar artar. HPV virüsünün sebep olduğu hastalıklar fazla sayıda cinsel partneri olan kişilerde daha sık görülür.
  • Vajinal yolla ilişkide erkeğin içeri girmesi HPV bulaşması için şart değildir. İçeri giriş olmadan sürtünme ve benzeri ilişkilerle de HPV virüsü kadından erkeğe veya erkekten kadına bulaşabilir. Oral (ağız yoluyla) ve anal ilişki ile de bulaşabilir.
  • Kadından erkeğe, erkekten kadına, kadından kadına, erkekten erkeğe bulaşabilir.
  • Homoseksüel erkeklerde HPV ile enfekte olma riski diğer erkeklerden daha yüksektir.
  • Tuvaletten HPV virüsü bulaşamaz, hijyen ile ilgisi yoktur. İzmir Genital Siğil
  • Erkeklerde sünnetin HPV virüsüne karşı kısmen koruma sağladığını gösteren bazı araştırmalar vardır ancak bu konuda kanıtlar çok yeterli değildir.

Cinsel ilişkide bulunmamış (bakire) kızlarda HPV virüsü olabilir mi?

Çok nadiren bakire kadınlarda da HPV virüsüne rastlanabilmektedir. Virüsün bulaşması için tam bir cinsel birleşme şart değildir, Bu kişilerde bildirilmeyen seks, parmak veya el ile temas sonucu bulaş gibi etkenler rol oynayabilir.

Kondom (prezervatif, kılıf) kullanmak HPV bulaşmasını önler mi?
Bulaşma riskini azaltabilir ancak tam olarak önlemez. Çünkü seks sırasında erkek kondom kullansa bile kadın partnerine testisleri temas edebilmektedir, bu da HPV bulaşması için yeterli olabilir.

HPV virüs tipleri nelerdir?

  • HPV’nin 200’den fazla çeşiti tespit edilmiştir ancak bunlardan genital bölgede hastalıklara neden olabilenler yaklaşık 40 tiptir. Genital bölgede enfeksiyon yapabilen HPV tipleri düşük riskli (low-risk) ve yüksek-riskli (high-risk) tipler olarak ikiye ayrılmıştır.
  • Yüksek riskli HPV tipleri: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68
  • Yüksek riskli HPV virüsleri serviks kanserine neden olabilirler. Bunlardan özellikle tip 16 ve 18 daha risklidir. Hastanelerde yapılan HPV DNA testleri ile bu yüksek riskli tipler araştırılır.
  • HPV aşıları (rahim ağzı kanseri aşıları) daha çok bu tiplere karşı geliştirilir. Hücre genomuna entegre olarak hastalığa neden olurlar. Hem entegre hem epizomal şekilde enfeksiyon oluşturabilirler.
  • Düşük riskli HPV tipleri: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73, 81
  • Düşük riskli HPV tipleri kansere neden olamazlar sadece siğil (kondilom) ve benzeri hastalıklara neden olabilirler. Bunlar hücre genomuna entegre olmazlar, epizomal enfeksiyon meydana getirirler. HPV DNA testleri ile düşük riskli tipler araştırılmaz.

Cilt siğilleri ile ilgili olanlar Tip1, Tip2 HPV virüsleridir daha çok;

  1. Genital bölgede siğil (kondiloma akümünata) yapan tipler daha çok Tip 6 ve Tip 11’dir.
  2. Orofarengeal kanserle en çok ilgili olan Tip 16
  3. Anal kanserlerle en çok ilgili olan Tip 16
  4. Respiratuar papillomatozis yapan Tip 6 ve Tip 11
  5. Rahim ağzı (serviks) kanserinde en çok saptanan Tip 16 ve Tip 18
  6. Vejen ve vulva kanserinde en çok rastlanan tip 16’dır.

HPV virüsü (siğil virüsü) vücuttan nasıl atılır?

Siğil virüsü nasıl yok edilir? Vücuttan nasıl tamamen temizlenir?
HPV virüsünü vücuttan atmak veya tamamen yok etmek için henüz bir tedavi yöntemi geliştirilememiştir. Bir kişide HPV olduğu tespit edilebilir, bu durumda virüsün oluşturduğu hastalıklar varsa tedavi edilir, örneğin siğiller ilaçla veya yakılarak (koterizasyon) tedavi edilir.
Virüs vücutta bulunduğu bölgeden örneğin rahim ağzından kendiliğinden temizlenip kaybolabilir, kadında belli bir süre sonra HPV testi yapıldığında virüs tespit edilmez. Rahim ağzında HPV enfeksiyonlarının çoğu (yüzde 80-90) bu şekilde 1-2 yıl içerisinde kendiliğinden kaybolur, az bir kısmı kaybolmadan devam eder ve hastalık yapma riski taşır.
HPV virüsü vulva, vajen veya rahim ağzı gibi dokularda bulunur, keratinositlerde enfeksiyona neden olur. Hiçbir zaman kana geçmez, viremi yapmaz. Virüs viremi yapmadığı için yani kanda bulunmadığı için virüse karşı bağışıklık yanıtı oluşması zor olur. İzmir Genital Siğil Tedavisi Fiyatları

HPV enfeksiyonunun tedavisi nedir?

HPV enfeksiyonunu vücuttan tamamen atmak için spesifik bir tedavi veya ilacı yoktur. Ancak hastalık yaptığı bölgeye yönelik ilaç (krem, solüsyon) veya yakma, dondurma gibi tedaviler, cerrahi işlemler uygulanabilmektedir. Örneğin siğiller ilaçlarla veya cerrahi olarak ameliyatla çıkartılır. Rahim ağzındaki hastalıklar yakma (koterizasyon), dondurma (kriyoterapi), konizasyon, LEEP, ameliyat gibi yöntemlerle tedavi edilir.

Dünyada HPV tiplerinin dağılımı nasıldır?
Dünyanın hemen her bölgesinde insanlarda en sık rastlanan tip HPV Tip 16’dır. Saptanan HPV tiplerinin yaklaşık yüzde 50-70’i budur. İkinci sırada Tip 18 gelir, bu da yüzde 15-25 arasında görülür. Yani tüm HPV enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 70-80’ini bu iki tip oluşturur. Bunlardan sonra daha az sıklıkla görülen tipler sırasıyla 45, 31, 33, 52, 58’dir. Diğer tipler çok az görülür.

Servikal kanserlerde saptanan HPV tipleri nelerdir?
Serviks (rahim ağzı) kanserinin en sık görülen tipi yassı hücreli (squamöz hücreli) kanserdir. Squamöz hücreli serviks kanserlerinin yüzde yüzüne yakın kısmında HPV’ye rastlanmaktadır. Squamöz hücreli serviks kanserlerinin yüzde 50-60’ında tip 16, yüzde 15’inde tip 18 HPV bulunur. Bu iki tip HPV squamöz hücreli kanserlerin yaklaşık yüzde 70’inde bulunur.
Serviksin adenokanserlerinde yine en çok rastlanan tip 16’dır, ikinci sıklıkla tip 18 bulunur. Ancak adenokanserlerin tamamında HPV bulunmaz, yaklaşık yüzde 70’inde HPV bulunur.

Diğer kanserlerle HPV enfeksiyonu ilişkisi:
Serviks kanserlerinin tamamına yakınında HPV’ye rastlanır. Anal kanserlerin yüzde 90’ında, vajina kanserlerinin yüzde 70’inde, vulva kanserlerinin yüzde 40’ında, penis kanserlerinin yüzde 50’sinde, orofarinx kanserlerinin yüzde 70’inde HPV’ye rastlanır. Bu kanser türlerinin hepsinde de en çok HPV 16’ya rastlanır.
Dünyada HPV ile hatta bir enfeksiyon ajanı ile en çok ilişkisi olan kanser serviks (rahim ağzı) kanseridir.

Gebelikte HPV enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi?
Gebelikte vücudun herhangi bir cilt bölgesinde (el, yüz) meydana gelen bir HPV enfeksiyonu yani siğil bebeğe zarar vermez, kan yoluyla bebeğe geçmez. Rahim ağzında HPV saptanması da bebeğe zarar vermez (rahim ağzında siğil yani kondilom yoksa). Ancak doğum kanalında yani vajina ve vulvada yaygın siğil yapan bir HPV enfeksiyonu varsa bu siğillerden doğum sırasında bebeğe bulaş olabilir, bebekte respiratuar papillomatozis meydana gelebilir. Hamilelik sırasında genital bölgede siğil olması durumunda mutlaka doktora danışmak gerekir, doğum yöntemi doktor muayenesi sonrasında kararlaştırılır.