7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

İZMİR MİYOM TEDAVİSİ – MİYOM AMELİYATI

MYOMEKTOMİ (MİYOM ALINMASI AMELİYATI)

Miyomlar rahim ve rahim ağzında görülen, rahim yapısında bulunan düz kas dokusundan gelişen selim (iyi huylu) tabiatlı tümöral yapılardır. Halk arasında “ur” diye adlandırılır. Myomlar bir bezelye tanesi büyüklüğünden basket topu büyüklüğüne kadar değişebilen boyutlarda olabilir.
Miyom konusunu bu linkten detaylı olarak okuyabilirsiniz. Bu yazıda myomektomi yani myomların ameliyatla alınması konusunu bulacaksınız.

Miyomektomi myomun uterustan (rahimden) ameliyatla sıyrılarak çıkartılması işlemidir. Laparoskopik veya histeroskopik veya açık ameliyatla yapılabilir.

Kadınların çok büyük kısmında ufak miyomlar bulunur. Myomlar her zaman bir şikayete neden olmazlar. Yukarıda linki verilen myom konusunda da anlatıldığı gibi myomlar özellikle büyük myomlar aşırı ya da düzensiz adet kanaması, kasık ya da bel ağrısı, sık idrara çıkma gibi çeşitli şikayetlere neden olabilirler. Her myom tedavi veya ameliyat gerektirir demek değildir. Küçük ve şikayet yaratmayan myomlar için ameliyata gerek yoktur, aralıklı muayene ve ultrason ile büyüklüklerinin takip edilmesi yeterlidir. Fakat büyük veya şikayete neden olan myomlar ameliyat ile alınmalıdır. Ameliyat gerektiğinde bazı durumlarda sadece rahimdeki myomlar alınırken (myomektomi), bazı durumlarda rahim tamamen myomlarla birlikte alınır (histerektomi). Myomun ameliyat gerektirmesi ya da gerektirmemesi kararını etkileyen çeşitli faktörler olabilir, bunlar myomun yarattığı şikayetler ve bu şikayetlerin şiddeti, myomların yeri ve büyüklükleri, hastanın yaşı, hastanın gebelik istemi olması gibidir.

Belirtileri nelerdir?

Miyomların büyük çoğunluğu belirti vermeyip herhangi bir şikayet yaratmayabilir. Bununla birlikte miyomlarla ilgili en sık rastlanan şikayet ise düzensiz kanamalar olmaktadır. Ayrıca, hamilelikte olduğu gibi alt karın bölgesinde olan bir kitle ağrı ve bası hissi ortaya çıkabilmektedir. Bu durum idrar kapasitesini azaltarak sık tuvalete çıkma ihtiyacı yaratabilmektedir. Yine miyomu olan kadınlarda düzensiz kanamalara bağlı olarak demir eksikliği anemisi de gelişebilmektedir. Dolayısıyla da halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı gibi sorunların da yine miyomlara bağlı olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Hamileliklerde ise büyük yer kaplayan miyomların bası yaparak kanama, erken doğum sebebi olmaları mümkündür.

  • Rahim içi astar dokuya doğru büyüyen miyomlar kısırlık ve düşüklere sebep olabilmektedir.
  • Miyomların teşhisi jinekolojik muayene sırasında olabileceği ancak tanıyı ultrasonla koymak mümkün olabilmektedir.

Op. Dr. Hasan YILDIZ ANLATIYOR LAPAROSKOPİ NEDİR NASIL YAPILIR ? VİDEO;

Hangi miyomlar alınmalıdır?

Hangi miyomların alınması gerektiği kadının şikayetlerine ve neden olduğu sonuçlara göre belirlenir. Eğer miyomun çapı 5 santim veya daha büyükse veya miyom büyümeye devam ediyorsa ve aynı zamanda şikayetler hayat hayat kalitesini bozuyor ve yukarıda belirtilen hastalıklara neden oluyorsa tedavi gerektirir. Ancak herhangi bir şikayetin ya da büyümenin olmadığı durumlarda altı ayda bir jinekolojik takip ve ultrason muayenesi yeterli olacaktır.

Miyomlar ne zaman ameliyat edilmeli?

Kadın açısından miyomlar sıkıntı bir durum yaratmaya başladığında büyüme devam ediyorsa, ciddi bir baskı oluşturuyor ve şiddetli kanamalar yaşanıyorsa, gebeliğe engel oluyorsa ya da düşüklere sebep olabilecek durumlar söz konusu ise miyomlar tedavi gerektirir. Ameliyat açık cerrahi ya da laparoskopi veya histeroskopi yoluyla yapılır. Rahim içi astar dokuya doğru büyüyen miyomlar histeroskopi tekniği ile vajinadan girilerek alınır.Miyom Ameliyatı İzmir

Miyom ameliyatlarında hangi yöntemler kullanılır?

Bugün birçok büyük merkezde miyom ameliyatları ağırlıklı olarak laparoskopik yolla yapılmaktadır. Miyomlar bu yöntemde karın hiç açılmadan göbek çukurundan girilerek (laparoskopi) ameliyat edilir. Ve eskiden sorun oluşturan büyük ya da çok sayıda miyomlar dahi deneyim ve teknik altyapı olanaklarının gelişmesiyle birlikte kapalı yöntemle ameliyat edilebilmektedir.

Eğer hasta menopozda veya menopoza yakın bir dönemdeyse rahmin tümünün alınması söz konusu iken henüz doğurganlığını tamamlamamış veya rahmini kaybetmek istemeyen hastada sadece miyom veya miyomların alınması mümkündür.

Özellikle büyük miyomlarda laparoskapik ameliyat ciddi bir deneyim gerektirir. Ancak bununla birlikte işlemen bu yolla yapılması hastaya önemle kazanımlar sağlar. Bunlar; karın kesisi olmadığı için estetik bir kaygı duyulmaz, ağrı ve kanama riski açık cerrahiye göre daha az olur. Komplikasyon riskinin düşük olması dolayısıyla da sosyal ve gündelik hayata çok daha hızlı bir geri dönüş yaşanabiliyor.

Miyom Türleri  ?

Miyomlar bulundukları bölgeye (lokalizasyonlarına) bağlı olarak değişik türde şikayetler yaratırlar. Bu nedenle de rahimde yerleştikleri yerlere göre sınıflandırılırlar. Bir kadında bu dört çeşit miyomun biri veya hepsi mevcut olabilir. Kadınlarda birden fazla çeşit miyomun olması genelde rastlanılan bir durum olup semptomlara hangi miyomun yol açtığını anlamak zor olabilir. Miyom çeşitlerini bilmek ve semptomları anlamak doğru miyom tedavisini seçebilmeniz için size yardımcı olacaktır.İzmir Miyom Tedavisi

Submukozal Miyomlar (rahmin iç tabakasında):

Miyomlar arasında en az rastlanan tür miyomlardır. Bu tür Miyomlar uterin kavitesinin hemen altındaki katmanda oluşup gelişirler. Büyük submukozal miyomlar uterus kavitesinin genişlemesine yol açarak kordon tüplerinin tıkanmasına neden olup hamilelikle ilgili bir takım komplikasyonlara sebep olabilirler.

Bazı Miyomlar hiç bir semptoma yol açmazken bazıları çok ciddi semptomatik olabilir. Submukozal miyomlar ile birlikte ortaya çıkan semptomlar çok ağır veya aşırı kanama ve menstürel devrelerin uzamasını beraberinde getirir. Bu semptomlar pıhtılaşma problemi ve sürekli kanamaya yol açarak günlük hayatta rahatsızlık verebilir. Tedavi edilmemiş, uzun süren veya aşırı miktarda olan kanama, halsizlik veya anemi gibi ileri zamanlarda kan nakline ihtiyaç duyulabilmesine bile neden olabilecek daha büyük ve komplike problemlere yol açabilir.

Submukozal miyomlar kanama ve gebe kalamama (infertilite) gibi sorunlara en sık neden olan miyomlardır.
Submukozal miyomlar bazen ileri derecede büyüyerek rahim ağzından vajen içine doğru sarkabilirler ki bunlar da vajene doğmuş miyom olarak adlandırılırlar. Bu miyomlarda ülserasyon(doku kaybı) ve akıntı şikayetleri ortaya çıkmaktadır ve enfeksiyon eğilimleri daha yüksektir. Bazen çok şiddetli kanamalar yapabilmektedirler

İntramural miyomlar (Rahmin orta tabakasında gelişmiş olan miyomlar)

Bu miyomlar rahim duvarının içinde gelişme göstererek, burada büyür. Bunlar miyomların en yaygın olan türleridir. Büyüdükleri zaman, rahimde bir dolgunluk hissedilir. Bu kadın tarafından gebelikle ya da kilo almış gibi algılanabilir. Miyomlar kadında çoklu semptomların oluşmasına sebep olabilir. Miyomların gösterdiği belirtilerin arasında, adet kanamalarının uzaması, pıhtılaşma sorunları, miyomların büyümesiyle etraftaki dokulara bası yapmasıyla pelvik ağrı ve sıkça idrara çıkma gibi etkiler bulunur.

Subserozal miyomlar (Rahmin dış tabakasında gelişmiş olan miyomlar)

Rahmin dışında ve rahim duvarı üstünde gelişen miyom türleridir. Bunlar rahimden dışarıya doğru gelişim gösterirler. Bu miyomlar fazla belirti vermediğinden, genellikle jinekolojik muayene sırasında teşhis edilirler. Bu miyomlarda olan büyüme çevredeki dokulara bası yapar. Miyomlarda aşırı adet kanaması ya da kadında tipik menstrual akıntı interferansı meydana gelmez. Bunların etkisi genellikle pelvik ağrısı olması ve organlara bası yapmasıdır. Miyomlar bulundukları bölgeye göre ağrı ve basıya ya da diğer komplikasyonlara yol açar. Miyomlar genellikle rahme bağlı olan ince ya da kalın sapla birlikte rahimden ayrı bir kitle izlenir. Miyom Tedavisi Fiyatları

Saplı miyomlar

İntramural, submukozal ve subserozal miyomları içeren yani bu bölgelerde yerleşmiş farklı miyomların arasında saplı olanlarda vardır. Bu türdeki miyomlar sap üzerinde büyürler. Saplı subserozal ya da saplı submukozal miyomlar olarak gelişim gösterirler. Bu tür miyomların semptomları arasında, bazen sapın etrafında dönmesiyle ağrı ve baskıya neden olması bulunur. Miyom sapının kendi etrafında dönmesi buradaki kanlanmayı bozarak, miyomda dejenerasyon yaratır. Miyom sapı geniş bir tabana yayıldığında, bunlar sessile tipte miyom olarak adlandırılır.

Miyomların belirtisi yerleşimlerine göre olabilir
Miyomlar rahimde oluşan tümörlerdir. Bunlar büyük olasılıkla kas yapısında, östrojen hormonuna bağlı şekilde gelişir. Menopoz dönemine giren kadınlarda östrojenin etkinliğinin azalmasıyla birlikte, miyomlarda küçülme ve yok olma etkisi görülür. Miyomların meydana gelmesinde genetik eğilim önemlidir. Annesi ve kız kardeşinde miyom tespit edilen kadınlar miyom oluşumu için daha fazla risklidir. Daha önce hiç doğum yapmamış olan kadınlarda miyom gelişiminde riskli kabul edilir.

Miyomların verdiği belirtiler yerleşim bölgesine ve büyüklüğüne göre daha farklı olur. Rahmin iç kısmına yakın yerlerdeki miyomlar büyüklüğü oranında daha fazla şikâyetin olmasına yol açar. Boyutları küçük olan ve rahmin iç kısmına yakın olan miyomlar adet dönemindeki kanamanın artmasına ve adet kanamasında sürenin uzamasına yol açar. Rahmin dış kısmına yerleşmiş olan miyomlar, kadınlarda daha az şikâyete neden olur. Bu şekilde yerleşen miyomların büyümesi idrar torbasına ve bağırsaklara bası yaparak, kadında sık idrara çıkmaya ve dışkılama zorluklarına yol açabilir.

Her miyom alınmalı mıdır?
Kadınlarda oluşan her miyomun alınması gerekmez. Bu miyomların ilaçla tedavi edilmesi de mümkün değildir. İlaçlar sadece oluşan şikâyetlerin geçici olarak giderilmesine etki edebilir. İlaçların kullanılmasında, kadınlık hormonları baskılandığı için miyomlarda bu süreçte küçülme olur. İlaçlar bırakıldıktan sonra miyomlar yeniden büyümeye başlar. Bu nedenle miyomların tedavisi sadece cerrahi girişimle olabilir. Kadınların çoğu miyomlarıyla sorunsuz bir yaşam devam ettirebilirler. Fakat aşırı kanama, ağrı gibi günlük aktiviteleri etkileyecek derecedeki sorunların olmasında, miyomların ameliyatla çıkarılması gerekir. Bu özellikle rahim içinde yerleşmiş miyomlarda, küçük bile olsalar gebe kalamama ve yoğun kanamalar gibi etkileri olması yüzünden ameliyatla tedavi edilmelidir. Rahim duvarındaki miyomlarda beş cm den büyük olduğunda, çıkarılmalıdır. Rahmin dışındaki miyomlar ise, büyüyerek çevredeki dokulara bası yaptığında, kadında rahatsızlığa sebep olacağından ameliyatla alınması gerekir. Ameliyatsız Miyom Tedavisi

Miyomlar büyüdükçe kısırlığa neden olma riski artış gösterir
Miyomlar oldukça değişken boyutlarda olabilir. Çapları birkaç milimetreden, 20-30 cm ye kadar büyümüş olan miyomlar vardır. Kadınlarda olan belirtilerin ve yakınmaların, miyomların yerleşim bölgesiyle yakından ilgisi vardır. Bu miyomların bir kısmı kadında gebe kalmayı güçleştirebilir, gebeliğin oluşmasında erken doğum ve düşük gibi olumsuzluklara yol açabilir. Rahim içinde gelişen ve rahim duvarında gelişen miyomlar, kanama ve kısırlığa daha fazla neden olur. Daha çok rahim içinde yerleşmiş miyomlar küçükte olsa, kadınlarda daha fazla sorun yaşatır. Bunların arasında en çok görülenler gebe kalamama, aşırı kanama olması, çevrede olan dokulara yapılan bası ve kanamalar yüzünden kansızlık çekilmesidir.

Miyomların kanserleşme eğilimi göstermesi sadece binde beş oranında görülür. Daha çok hızla büyüme göstermiş ve kan akımında değişim olan miyomların kötü huylu olma olasılığı yüksek olur. Bunlar dikkate alınarak, doğurganlık çağını tamamlamış kadınların çok sayıda miyomu olması halinde, miyomların tek tek alınmasının kanama riskini arttıracağı için, ameliyatta rahmin alınması tercih edilmelidir.

Miyomektomi ameliyatının riskleri nelerdir?

Bu ameliyatının çok düşük bir oranda riski bulunmaktadır. Fakat bu konuda cerrahın deneyimi risklerin azaltılması için önemlidir.

  • Aşırı kan kaybı: Rahim yapı itibarıyla kan damarları ağıyla örülüdür. Buradaki miyomlar kendileri için kan akışını sağlamak adına yeni kan damarlarının büyümesini stimule eder. Bu nedenle miyomektomi ameliyatında aşırı kanama olasılığına karşı bazı önlemler alınmalıdır. Bunların arasında rahim damarlarındaki akışı bloke etmek, miyomların etrafına ilaç enjekte edip kan damarlarının sıkışmasını sağlamak bulunmaktadır.
  • Yara dokusu: Miyomların çıkarılması için, rahme yapılan kesiler adezyona yani ameliyattan sonra gelişen yapışıklıklara neden olabilir. Gelişen adezyonlar rahim içinde döllenmiş olan yumurtanın gelişimini bloke edebilir. Fakat bu nadiren gelişen bir durumdur. Rahim dışında olanlar ise, yakınlarda olan yapılara karışarak bloke olan tüpler ya da barsak düğümlenmesi gibi sonuçlara neden olabilir.
  • Yeni miyomların gelişimi: Miyomektomi ameliyatı, rahimde yeni miyomların gelişimine engel olamaz. Ameliyat sırasında görünmeyen küçük miyomlar daha sonra büyüyerek, miyom semptomlarının oluşmasına neden olabilir. Kadının rahmi yerinde olduktan sonra, her zaman miyom gelişimi olabilir. Ancak tek bir miyomu olan kadınların, sayıca fazla miyomu olan kadınlara göre yeniden miyom gelişimi olmayabilir. Kadında yeniden miyom oluştuğunda, miyomektomi ameliyatı yapılabileceği gibi, histerektomi ya da diğer yöntemler uygulanabilir.
  • Doğum komplikasyonları: Daha önceden miyomektomi ameliyatı geçirmiş olan kadınlarda, doğumda bazı komplikasyonlar gelişebilir. Ameliyat sırasında doktor rahim duvarına derin bir kesi yapmak zorunda kaldıysa, doğum sırasında rahmin yırtılmasını önlemek için, sezaryen yapılmak zorunda kalınır.

Miyom çıkarma ameliyatına nasıl hazırlanılır?

  • Hastalar ameliyattan önce 8 saat süreyle herhangi bir şey yememelidir.
  • Ameliyata mide boş olarak girilmelidir.
  • İlaç kullanan hastalar bunun için doktoruna danışmalıdır.
  • Hastanın ameliyattan önce damarlarda pıhtılaşmayı önleyecek özel bir çorap giymesi gerekebilir.
  • Hastanın karın bölgesi temizlenerek, tıraş edilir.
  • Anestezi uygulaması ameliyata girmeden önce yapılabilir.

Miyom çıkarma ameliyatındaki cerrahi yaklaşımlar
Cerrah, hastadaki miyomun büyüklüğüne ve tipine bağlı olarak, cerrahi yaklaşımlardan birini tercih edebilir.

  • Abdominal miyomektomi: Bu uygulamada açık abdominal kesiyle rahme ulaşılır ve miyomlar alınır.
  • Laparoskopik miyomektomi: Hastada birkaç tane küçük kesi yapılarak, özel aletlerle miyomlar alınır.
  • Histeroskopik miyomektomi: Bu uygulamada özel aletlerle vajinal yoldan rahim ağzına ve rahme ulaşılarak, miyomlar çıkarılır.

Abdominal miyomektomi (Laparatomi) nasıl uygulanır?

  • Bu uygulama genel anesteziyle yapılır.
  • Hastaya yapılan 1-2 dikey ya da yatay kesiyle rahim boşluğuna ulaşılır.
  • Yapılan dikey kesi, karnın ortasından itibaren göbeğin altında kasık kemiğine doğru uzanır.

Bu rahme ulaşmak için büyük kolaylık sağlarken, kanama oranını azaltır. Bu rahmin 16 haftalık gebelik gibi büyümüş olması halinde, özellikle tercih edilebilir. Ayrıca miyomun rahim ve pelvik duvar arasındaki bağ dokusunda olması durumunda dikey kesi tercih edilir. Yatay kesi yapılacağında, bu kasık kemiği üstünde yapılır. Bu kesi doğal cilt çizgileri gibi olduğundan, yara izi ince olup, az miktarda ağrıya neden olur. Fakat bu şekilde yapılan kesiyle pelvise ulaşım zor olur.

Ameliyat sırasında doktor, rahmi görsel olarak görebilir, miyomları elle inceleyebilir. Rahimde olan miyoma uygun kesi açar. Miyomu aletlerle rahim dokusundan çıkarır. En son olarak rahmi onarır. Hasta anestezi etkileri geçinceye kadar gözlem altında tutulur. Ağrılar için morfin gibi ilaçlar kullanılır. Hastaneden çıkan hastalar ağrıları için, ağızdan ilaç alırlar. Hastanın hemen yürümesi için çalışmalar yapılır. Bu post operatif komplikasyon riskini azaltır. Hastaların 6 hafta kadar ağır işlerden, cinsel ilişkiden, araç kullanmaktan ve tampon kullanımından kaçınması gerekir. Abdominal miyomektomi ameliyatından sonra, hastanın 2-3 gün hastanede kalması gerekir. İyileşme süresi ise, 4-6 haftada olur.

Laparoskopik miyomektomi nasıl yapılır?
Bu uygulamada hastanın göbek deliğinden kesi yapılır. Bu bölgeden abdomen karbondioksit gazıyla karın şişirilir. Laparoskop pelvik boşluğa yerleştirilerek, yumurtalık, rahim ve diğer pelvik organlar görüntülenir. Daha sonra abdominal duvara küçük kesiler yapılarak, operasyon gerçekleştirilir. Rahim duvarındaki küçük kesiden ya da vajinadaki küçük kesiden miyom çıkarılır.