7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

İZMİR SPİRAL TAKTIRMA – ÇIKARMA – RİA TAKTIRMAK

Spiral Nedir ? Nasıl Takılır ? Nasıl Çıkarılır ? Spiral Hakkında Merak Edilenler

Spiral, esnek plastik ve bakırdan yapılmış, küçük ama etkili T şeklindeki bir doğum kontrol cihazıdır. Gebeliği önlemek için uterusa yerleştirilir. 100 kadından 1’i veya daha azı spiral takılıyken hamile kalabilir. Cihazın üzerine bir polietilen(termoplastik) tel takılmıştır. Bu tel, spiralin yerine oturup oturmadığını kontrol etmenin bir yoludur, bazen kayabilirler. Kişi artık cihazı kullanmak istemediğinde, kolayca çıkarılmasını sağlar.

Spiral (rahim içi araç, RİA) en yaygın kullanılam korunma yöntemlerinden birisidir ve oldukça güvenilir bir yöntemdir. 

Spiralin hasta için uygun bir korunma yöntemi olduğuna karar verilmişse genellikle adet zamanı takılır. Adet zamanının tercih edilmesinin esas nedeni hastanın hamile olmadığından bu dönemde emin olabilmemizdir. Hamile olmadığından emin olunduğundan adet zamanı dışındaki zamanlarda da takılabilir, teknik olarak bir engel yoktur, aynı kolaylıkla takılabilir.

SPİRAL (RİA) NASIL TAKILIR

Hasta öncelikle jinekolojik muayene masasına alınır. Vajia içerisine normal muayenelerde kullanılan plastik veya metal muayene aleti (spekulum) takılır. rahim ağzı ve vajen içerisi antiseptik solüsyonla temizlenir. Daha sonra rahim ağzı tenekulum denilen metal aletle tutulur. Spiral hazırlandıktan sonra rahim azğından içeriye sokularak takılır. Rahim ağzını tutan tenekulum çıkarılır ve spiralin iplerinin fazla kısmı 2-3 cm ip kalacak şekilde makasla kesilir. İleride spiralin çekilmesinde bu iplerden tutularak kolayca çekilebilir. Spiral takılması sırasında ve sonrasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez, hemen günlük hayatına ve işine dönebilir, çok az kasık ağrısı olabilir. Spiral takılması toplam 1-2 dakika süren kısa bir işlemdir. Bütün işlemler rahim içerisinde enfeksiyon gelişmemesi için steril şekilde yapılır.

Spiral paketinde aynen üstteki görüldüğü gibi aynen T şeklinde bir alettir. Plastiktir ve üzerinde bakır kaplama bulunan bir bölge vardır. Spiral takılmadan önce T’nin üst kolları katlanır ve ince çubuk haline gelir. Rahim ağzından içeriye bu halde sokulur ve takıldıktan sonra etrafındaki plastik boru şeklinde kısım geri çekildiğinde T’nin kolları rahim içerisinde açılır ve spiral normal T şeklini alır, rahim içerisinde bu halde durur. Bu şekilde durduğu için rahim içerisini iyi kaplar ve iyi koruma sağlar hem de bu şekilde düşmesi engellenmiş olur.

SPİRAL (RİA) ÇIKARILMASI

Spiral (ria, rahim içi araç) çıkarılması kısa süren ve ağrısız bir işlemdir. Ultrasonografi ile spiral yeri kontrol edildikten sonra hasta normal jinekolojik muayene masasına alınır ve muayene aleti (spekukum) takılır. Bu esnada spiralin ipleri rahim ağzından dışarıya çıkmış şekilde izlenir.

Bu iplerden alette tutularak çekilir, daha sonra spekulum çıkarılarak işleme son verilir. Spiral çıkarılması toplam 1-2 dakika süren kısa bir işlemdir ve hasta hiçbir ağrı hissetmez.

İpi görülemeyen spiralin çıkarılması:
Nadiren spiralin ipleri rahim içerisine kaçtığı için veya daha önceden koptuğu için muayene sırasında görülemeyebilir. Bu durumda spiralin iplerini çekmek mümkün olmadığı için rahim içerisine sokulan ince aletlerle spiralin kendisi tutularak çekilir. Bu durumda işlem biraz daha uzun ve hafif ağrılı olabilir.

Çok nadiren bu şekilde de çıkarılamayabilir ve spiralin çıkarılması için histeroskopi denilen rahim içerisine sokulun kameralı alet ile bakarak tutup çekmek gerekebilir. Bunlar nadiren gereken müdahalelerdir, çoğunlukla ipler görülür ve kolayca çıkarılır.

Spiralin karın içerisinde saptanması:
Yine çok nadiren rastlanılan bir durum spiralin karın içerisine kaydığı durumlardır. Ultrasonografide rahim içerisinde spiral (ria) görülemez ve karın röntgeninde spiralin karın organarı arasında olduğu saptanır. Bu durumda spiral rahim içerisinde değildir bu nedenle çıkarılması ancak ameliyatla mümkündür.

SPİRAL (RİA) NE ZAMAN TAKILIR ? KİMLERE TAKILABİLİR ?

Spiral takılmasında genellikle adet zamanı tercih edilir. Bunun nedeni hastanın olmadığından emin olunmasıdır. Adet günleri dışındaki zamanlarda da hasanın gebe olmadığı kesinse takılabilir, teknik olarak bir engel yoktur.

Doğumdan sonra spiral ne zaman takılır?
Normal doğumdan veya sezaryenden 6 hafta sonra muayenede bir engel yoksa spiral takılabilir. Bu süre rahimin küçülerek normal boyuna inmesi için gereklidir. 6 haftadan önce (en az bir ay) rahim büyük olacağı için ve rahim ağzı geniş olacağı için spiral takılması uygun olmaz ve takıldıktan sonra kayma riski fazla olur.

Hangi yaşlarda spiral takılabilir?
Spirl için bir yaş sınırlaması yoktur. Muayenesinde engel olmayan hastalara hangi yaşta olursa olsun takılabilir. Çok genç yaşlarda takılabileceği gibi menopoza yakın yaşlarda da takılabilir. Doğum kontrol haplarının tersine yaş, sigara, şişmanlık, kalp dmar hastalıkları gibi durumlar spiral takılmsını engellemezler bu nedenle spiral çok güvenilir ve yaygın bir korunma şeklidir.

Düşük ve kürtajdan sonra ne zaman spiral takılabilir?
Düşüklerden bir ay sonra görülen adette spiral takılabilir veya rahim içerisinin temiz olduğundan emin olunan durumlarda düşükten hemen sonra da spiral takılabilir. Düşük sonrasında kürtaj yapılmışsa veya istemli olarak gebeliği aldırmak amacıyla yapılan kürtajlardan hemen sonra spiral takılabilir.

Bazen kürtajdan hemen sonra spiral takılmaz ve bir hafta sonra takılması tercih edilir bunun nedeni rahim içerisinde parça olmadığından temiz oldupundan emin olmak içindir. Kürtajdan bir ay sonra görülen ilk adet dönemind

e de spiral takılabilir.

Spiral Çeşitleri Nelerdir?

Spiral, bakır veya hormon esaslı olabilir.
ParaGard, sperm, gübreleme ve implantasyon için uygunsuz ortam sağlayarak çalışan bakır bir spiraldir. Diğerleri hormonal spirallerdendir ve hormon salarak gebeliği önlerler. Spiraller normalde uzun süreli doğum kontrol yöntemi olarak kullanılır. Bakır spiral, korunmasız cinsel ilişki sonrası 120 saat içinde, istenmeyen gebelik riskini yüzde 99.9’a kadar düşürebilir. Bakır spiral ile korunma, cihaz monte edilir edilmez başlar. Bir hormonal spiral ise, bir dönemin ilk gününden sonraki 7 gün içinde hormon salgılayarak koruma sağlar. Bu zaman çerçevesinde salgılanmazsa, koruma, yerleştirildikten sonraki 7 güne kadar başlamaz. Bu durumda ise prezervatif veya spermisit gibi doğum kontrolünün yedek bir yöntem kullanılması gerekebilir.
Mirena, uterus içinde kalabilir ve 5 yıl boyunca gebeliği önleyebilir. Başka bir hormonal spiral olan Skyla, 3 yıla kadar etkindir. Farklı tipler her gün farklı miktarda hormon salgılar ve miktar zamanla azalır. ParaGard, rahim içinde kalabilir ve yerleştirildikten sonra 10 yıl boyunca koruma sağlayabilir. Onaylanan koruma süresi 10 yıl olsa da yapılan çalışmalar bazı durumlarda 20 yıla kadar etkili olabileceğini gösterdi.

Kimler Spiral Taktıramaz?

  • Doğumdan sonra pelvik bir enfeksiyon geçirenler
  • Kürtaj yaptırdıktan sonraki 3 ay boyunca
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon veya pelvik enfeksiyon taşıyanlar
  • Hamileler
  • Tedavi edilmemiş servikal kanser veya uterin kanseri olanlar
  • Açıklanamayan vajinal kanama yaşayanlar
  • Birden fazla seks partnerine sahip olmak nedeniyle yüksek enfeksiyon riski olanlar
  • Spiral takılması sırasında pelvik tüberküloz veya uterin perforasyon öyküsü varsa

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Halihazırda spiral takılı olan ya da yeni taktırmış bir kadın aşağıdaki durumlarda hemen doktora görünmelidir.

• Spiralin ucuna takılan ipin uzunluğu değiştiyse ya da artık ipi bulamıyorsanız
Serviks kaslara spiralin plastik kısmı temas ediyorsa
• Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız
• Adetten sonra ağrılar artıyorsa
• Ciddi karın krampları, ağrı veya abdominal hassasiyet varsa
• Cinsel ilişki sırasında ağrı veya kanama varsa
• Ateş, titreme, gribe benzer belirtiler, kas ağrıları ve yorgunluk gibi enfeksiyon belirtileri varsa
• Anormal veya kötü kokulu vajinal akıntı meydana geldiyse
• Olağan dışı adet dönemleri; kaçırılmış veya geç dönem, açıklanamayan vajinal kanamalar varsa

SPİRAL KAYMASI NEDİR ?

Spiral (ria) kayması spiralin rahim içerisinden aşağıya doğru yani rahim ağzıan veya vajina içerisine doğru kaymasıdır. Bu durumda spiralin çıkarılması ve istenirse yenisinin takılması gerekir. Kayan spiralin koruma etkinliği azalır ve gebelik meydana gelebilir. Ayrıca aşağıya doğru kaymış olan spiral nadiren ilişki sırasında penise temas edebilir ve peniste basit yaralanmalara veya ağrıya neden olabilir. Spiral kayması durumunda adet günleri dışında çeşitli düzeylerde lekelenmeler ve kanamalar görülebilir.

 

SPİRAL NASIL TAKILIR ? NASIL ÇIKARILIR VİDEO;

Spiral kayması nasıl olur?

Spiral kaymasının en sık nedeni çok doğum yapan hastalarda rahim ağzının fazla geniş olmasıdır. Diğer bir neden ilk takılma sırasında rahmin içerisine tam yerleşmemiş olmasından kaynaklanabilir. Bu nedenle her spiral takıldıktan bir ay sonraki adet döneminde kayma olması açısından tekrar kontrol edilir. Kayma saptandığında yenisi ile değiştirilmesi çoğu zaman çözüm olur ve tekrar kayma izlenmez. Tekrar kayma izlenirse başka uygun bir doğum kontrol yöntemi denenebilir. Her zaman mümkün olmasa da bazen kayan spirali yerine itmek de yeterli olmaktadır. Spiral ile korunan her kadın 1 yıl aralarla kayma açısından doktoruna kontrol ettirmelidir.

Spiral kaymasının belirtileri nedir? nasıl anlaşılır?
Spiralin kaydığını hasta kendisi anlayamaz ancak yukarıdaki şikayetlerden herhangi birisi olduğunda şühelenebilir. Spiral kayması durumunda bazen hiçbir belirti ve şikayet olmayabilir. Vajinal muayenede spiralin aşağıya rahim ağzına ve vajinaya doğru kaydığı görülebilir. Ultrason ile de spiralin kaydığı rahatlıkla anlaşılabilir.

Spiralin karın içerisine kayması:
Spiralin kendiliğinden karın içerisine veya idrar torbası (içerisine) kaydığı ve buraya yerleştiği hastalar çok nadiren görülmektedir. Spiral ultrason kontrolünde rahim içerisinde izlenemez ve karın röntgeninde karında olduğu görülür. Bu durumda spiralin ameliyatla çıkarışması gerekir. Bu çok çok nadiren görülen bir durum olduğu için spiral taktıran hastaların bu açıdan endişe etmeleri gerekemez.

SPİRAL (RAHİM İÇİ ARAÇ) (RİA)

Spiral gebelikten korunmak amacıyla rahim içerisine yerleştirilen T şeklinde bir alettir. Günümüzde bakır içeren rahim içi araçlar en çok kullanılanlardır. Bunların dışında progesteron hormonu (levonorgestrel) içeren rahim içi araçlar da vardır.
Adet kanamasının hemen sonrasında veya gebelik olmadığı kesinse herhangi bir günde uygulanabilir. Aktif vaginal enfeksiyonu, aşırı akıntısı olanlara takılmamalıdır.

İdeal koruyuculuk süresi bakırlı olanlarda 10 yıl, hormonlu olanlarda 5 yıldır. Rahim içi aracı olanların yıllık doktor muayenesi olması gerekir.

Rahim içi araca bağlı olarak kadınlarda aşırı adet kanamaları, ara kanamalar, kasık ağrıları görülebilir.
Progesteron (levonorgestrel) hormonu içeren rahim içi araçların standart olanlara göre en önenli avantajı kanama problemlerine yol açmamasıdır. Hatta kanama problemi olanların tedavisinde çok faydalı olurlar.

Spiral (RİA) gebeliği nasıl önler?

  •  Spermisidal etkilidir.
  •  İmplantasyonu engeller.
  •  Endometrial kavitede fibrin ve fagositikk hücreler birikir
  •  Uterusta prostaglandin salınımını arttırır
  •  Bakırlı RİA spermin hareketliliğini ve akrozom reaksiyonunu engeller
  •  Progesteron içeren RİA ovulasyonu engeller (siklusların sadece %15’inde)
  •  Progesteron içeren RİA servikal mukusu kalınlaştırarak sperm geçişini zorlaştırır

Spiral kullanımı ile ilgili önemli bilgiler:

  •  Daha önce sezaryen yada myom vb. ameliyat geçirenler spiral kullanabilir.
  •  Sigara içenler hem bakırlı hem de progesteron hormonu içeren spiralleri kullanabilir.
  •  Doğumsal rahim anomalisi olanlara spiral uygulanmamalıdır.
  •  Kalp-damar hastalıkları yönünden riskli olanlar hem bakırlı hem de hormonlu spiralleri kullanabilir.
  •  Hipertansiyon (tansiyon yüksekliği) olanlar bakırlı ve hormonlu spiralleri kullanabilir.
  •  Damar tıkanıklığı geçirmiş olanlar bakırlı ve hormonlu spiralleri kullanabilir.
  •  Kalp krizi ve beyin damar tıkanıklığı (inme) öyküsü olanlar bakırlı ve hormonlu spiralleri kullanabilir.
  •  Kolesterol, lipid yüksekliği olanlar bakırlı ve hormonlu spiralleri kullanabilir.
  •  Migreni olanlar bakırlı ve hormonlu spiralleri kullanabilir.
  •  Dismenoresi olan (ağrılı adet görme) hastalara da spiral uygulanabilir. Bakırlı spiraller bazen dismenorenin artmasına sebep olabilirler. Hormonlu spiraller ise genellikle dismenoreyi azaltırlar.
  •  Memede iyi huylu kist vb. hastalıklar bulunmsı bakırlı ve hormonlu spiraller için engel teşkil etmez.
  •  Myomu olan hastalarda myom rahim iç yüzeyini bozmuyorsa (kavite distorsiyonu yoksa) spiral uygulanabilir.
  •  Akut PID (pelvik inflamatuar hastalık), akut servisit ve vajinit varlığında spiral uygulanmamalıdır.
  •  Daha önce pelvik inflamatuar hastalık (PID, pelvik enfeksiyon) geçirenlerde spiral uygulanmamalıdır.
  •  Son 3 ay içerisinde postpartum endometrit veya septik abortus geçirenlerde RİA uygulanmamalıdır.
  •  Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından riskli grupta bulunan kişilere (birden fazla partneri olanlar gibi) spiral önerilmez.
  •  Genital aktinomiköz varlığında RİA uygulanmaz.
  •  Diyabet (şeker hastalığı) bakırlı veya hormonlu spiraller için engel teşkil etmez.
  •  Troid (guatr) veya safra kesesi hastalıkları olanlar bakırlı veya hormonlu spiraller kullanabilir.
  •  Viral hepatiti olanlar ve taşıyıcılar spiral kullanabilir. Fakat aktif viral hepatit durumunda progesteron hormonu içeren spiral kullanılmamalıdır.
  •  Akut karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer tümörü (hepatoselüler adenom, hepatom) olanlar bakırlı spiral kullanabilir. Hormonlu RİA bu hastalarda kullanılmaz.
  •  Anemi (kansızlık) olanlar spiral kullanabilir.
  •  Bakırlı spirallerin beraberinde alınan başka ilaçlarla etkileşimi olmaz. Hormon (progesteron) içeren spiraller nadiren ilaç etkileşimi gösterebilir (özellikle hormonal ilaçlar).
  •  Kendisi veya partneri çok eşli olanlarda spiral kullanılması önerilmez çünkü bu çiftler cinsel yolla bulaşan hastalıklara (ve PID) karşı risk altındadır.
  •  Bakır alerjisi olanlarda ve Wilson hastalığı varlığında bakırlı RİA kullanılmaz.
  •  Bilinen veya şüphelenilen meme kanseri varlığında progesteron (levonorgestrel) içeren RİA kullanılmaz.

SPİRAL RİA NASIL TAKILIR  VİDEO;

Spiral doğumdan ne kadar sonra takılabilir?

Doğumdan hemen sonra spiral takılabilir. Doğumdan sonra ilk 48 saatte yada 4 hafta geçtikten sonra takılması önerilir. 48 saat ile 4 hafta arasında kalan sürede uterus perforasyonu (rahimin delinmesi) riski yüksek olduğu için takılmaması önerilir.

Spiral düşük ya da küretajdan ne kadar sonra takılabilir?

Düşük ya da küretajlardan hemen sonra spiral takılabilir.

Spiral kilo aldırır mı?

Hayır bakırlı normal spiraller herhangi bir hormon veya başka bir ilaç içermediği için kilo alınması veya verilmesi ile hiçbir ilgisi yoktur. Hormonlu (progesteronlu) spiraller de kilo alınmasına neden olmaz.

Spiral ile korunmak ne kadar başarılıdır?

Spiral de doğum kontrol hapları, 3 aylık iğneler ve cilt altı implantlar gibi yüksek koruma başarısına sahiptir. 1 yılda gebe kalma riski %1’den düşüktür.

Spiral kullanırken gebelik oluşursa ?

Hiçbir doğum kontrol yöntemi yüzde yüz koruma sağlamaz. Spiralle korunurken de çok nadiren de olsa gebelik oluşabilir. RİA kullanımında görülen gebeliklerin önemli bir kısmı araçın düşmesi ve düştüğünün fark edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Spiralle birlikte rahim içinde bir gebelik oluşursa ve gebeliğin devamı düşünülüyorsa ciddi enfeksiyon ve septik şok riskleri nedeniyle spiral çıkarılmalıdır. Ancak bu çıkarılma işlemi sonrasında %30 oranında kendiliğinden düşük riski vardır.Gebeliğin devamı istenmiyorsa küretajla gebelik sonlandırılır. Bununla birlikte spiralle rahim içinde gebelik oluşan kişilerde hiç bir müdahale yapılmasa bile %50 oranında düşük riski vardır. Erken doğum riski ise yaklaşık dört kat artar.
Eğer gebelik ilerledi ise spiral çıkartılamaz hale gelir ve orada kalması durumunda bebek üzerine anomali (sakatlık) açısından bir risk teşkil etmeyecektir.

Spiral – dış gebelik ilişkisi

Halk arasındaki yanlış bir inanış da spiralin dış gebeliğe neden olduğudur. Spiral kullanımı etkili bir doğum kontrol yöntemi olduğu için gebelik ihtimalini son derece azaltır, bu yüzden spiral kullananlarda korunmayanlara göre dış gebelik riski de azalmıştır. Ancak spiral kullanırken hamile kalanlarda bu gebeliğin normal gebelik değil de dış gebelik olma olasılığı daha yüksektir.

Spiral Taktıranlara Önemli Uyarılar;

  • İstenmeyen gebeliklere karşı korunma, spiral takıldıktan hemen sonra başlar.
  • Spiral, iyi hasta seçimi ve uygun takılma tekniği uygulandığı takdirde, çekildikten sonra kısırlık sorununa yol açmaz
  • Adetler daha uzun ve daha fazla miktarda olabilir; (Progesteron salgılayan spirallerde bu soruna rastlanmaz)
  • Spiral varken tampon kullanılabilir
  • Spiral takıldıktan sonraki ilk aylarda pelvik enfeksiyon riski biraz artar.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı, ayrıca prezervatif kullanmak gerekir.
  • Spiral takılı olanlarda dış gebelik görülebilir.
  • Spiral kendi kendine düşebilir ya da aşağı sarkabilir. Her ay spiralin ipi hasta tarafından kontrol edilmeli ve bir anormallik durumunda doktora başvurulmalıdır.
  • Spiralin süresi dolduğunda, bir sorun yoksa yeni bir spiral hemen takılabilir.
  • Korunmasız girilen cinsel ilişki sonrası acil korunma amacıyla ilişkiden sonraki ilk beş gün içinde bir sağlık kurumuna başvurup, Rahim İçi Araç uygulaması istenebilir. Rahim İçi Araç uygulamasıyla acil olarak korunmak için adet görmüş olmak gerekli değildir.

Spiral doğum kontrolünde son derece etkili bir yöntemdir. Spiraller, uterusunuza yerleştirilen küçük, T şeklindeki cihazlardır. Basit bir ayakta tedavi prosedürü sırasında rahim içine yerleştiren spiral doktorunuz tarafından reçete edilmelidir.

Hormonlu Spiral Nedir?

Hormonlu spiral cihazlar (IUD), intrauterin kontrasepsiyon tipidir. Bu doğum kontrol şekli ile gebeliği önlemek için uterusa (rahim) küçük bir cihaz yerleştirilir.Hormonlu spiraller yumuşak fakat güçlü bir plastikten imal edilmiştir ve “T” şeklindedir. Eğitim alan bir sağlık uzmanı, spirali hızlı ve kolay bir şekilde yerleştirebilir.

Genellikle üç markaHormonlu spiral mevcuttur: Mirena, Skyla ve Liletta. Hepsinde de progestin adı verilen bir hormon bulunur. Aynı hormon birçok doğum kontrol hapında da bulunur.

Yerinde olduğundan emin olmak için aylık iplik kontrolü yapmalısınız.Hormonlu spiralin yerleştirilmesi ameliyatsız gerçekleşir. İlerde bebek sahibi olmak isteyebilirsiniz, bu nedenle istediğiniz zaman çıkarılabilir ve hamile kalmaya hemen başlayabilirsiniz. Yerleştirme yalnızca birkaç dakika sürer.

Herkes için farklıdır ve bazı kadınlar yerleştirme sırasında ve sonrasında rahatsızlık, baş dönmesi veya lekelenme (kanama) yaşayabilir. Bu belirtiler kısa süre içinde ortadan kalkacaktır. Değilse, Hormonlu spiralin düzgün yerleştirilmemiş olabileceğinden, sağlık bakım uzmanınıza başvurun. 4 ila 6 hafta içinde her şeyin yoluna gireceğinden emin olmalısınız.

Hormonlu Spiraller Nasıl Çalışır?

Hormonlu spiral her gün vücudunuza yavaş yavaş hormon salmaktadır. Bu hormonların gebeliği önlemeye yardımcı olmak için üç farklı etkisi olabilir:

  1. Sizi daha az yumurtlamaya yönlendirirler.
  2. Servikal mukusu koyulturlar, yoğunlaştırırlar bu da spermin rahminize geçmesini zorlaştırır.
  3. Spermlerin bir yumurta bağlamasını ve rahim içine yapışmasını önlemeye yardımcı olurlar.

Skyla adı verilen spiral, 13.5 mg progestin hormonu levonorgestrel içerir. Hormonun yaklaşık 14 mcg’si ilk 25 gün boyunca her gün serbest bırakılır. Bundan sonra, cihaz önümüzdeki üç yıl için günlük 5 mcg levonorgestrel salacaktır.

Mirena adı verilen Hormonlu spiral ise en yaygın olarak kullanılan spiraldir ve 52 mg levonorgestrel içerir. Bu hormonun yaklaşık 20 mcg’si, cihaz ilk yerleştirildiğinden itibaren her gün serbest bırakılır. Hızlanma sonuna geldiğinde oran günde yaklaşık 10 mcg’ye düşer.

BirHormonlu spiral takıldıktan sonra, çalışmaya başlaması yaklaşık 7 gün alır. İlk 7 gün boyunca yedek doğum kontrol yöntemi (prezervatif gibi) kullandığınızdan emin olun.

Hormonlu Spirallerin Yan Etkileri Nelerdir?

En sık kullanılan Mirena ve Skyla aynı yan etkilere sahiptir. Adet kanamalarınızın artması, adet dönemlerinde rahatsızlık hissetmek veya hiç adet dönemi yaşamamak gibi menstrüasyon döneminizde değişikliklere neden olabilir. Ayrıca aşağıdaki yan etkileri de yaşayabilirsiniz:

  • Akne
  • Baş ağrısı
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Yumurtalık kistleri
  • Depresyon hali
  • Karın veya pelvik bölgede ağrı
  • Hormonlu Spiraller Ne Kadar Süre Etkilidir?
  • BirHormonlu spiral çok etkilidir. Spiral taktıran 100 kadından sadece 1 tanesi hamile kalır. Hormonlu spiraller, tüplerinizin bağlanmasından daha etkilidir; ancak, spiral çıkarıldıktan sonra hamile kalma yeteneğiniz hızla artar.Hormonlu spiraller uzun süre dayanır. Özellikle Mirena en az 5 yıl çalışıyor ve diğerleri de 3 yıl iş görüyor.

Doğum Kontrol Yöntemi OlarakHormonlu Spiral Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

  • Güvenli, kullanışlı ve çok etkilidir.
  • Adet dönemlerinizle ilgili sorunlarınızı hafifletir. Bazı kadınlar, Hormonlu spiral kullanırken bazı zaman regl olmazlar.
  • Doğum kontrolünü her gün ya da her seks yaptığınızda düşünmek zorunda kalmazsınız.
  • Bir hormonal spiral uzun süre kullanılabilir, dolayısıyla doğum kontrolünün en ucuz yöntemlerinden biridir.
  • Hamile kalmak istediğinize karar verirseniz, spiralin alınmasını sağlayabilirsiniz. Hızlı ve acısız bir süreçtir. Çoğu kadında, spiralin çıkarılmasından birkaç hafta sonra doğurganlık normale dönmüştür.

Bir hormonlu Spiral Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

  • Bir sağlık görevlisi veya doktor takmalı ve çıkarmalıdır.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı koruma sağlamaz.
  • Kayabilir. Bu nadirdir ve daha önce hiç bebek sahibi olmamış kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir.
  • Kramplarınızı döneminizle artırabilir. Bu, ilk 3-6 ay boyunca en yaygın olanıdır. Ayrıca, düzensiz dönemlere veya lekelenmeye neden olabilir, ancak bu genellikle geçicidir.
  • Hormonlu Spiral Kullanmakla İlgili Güvenlik Uyarıları Nelerdir?
  • Pelvik bir enfeksiyonunuz varsa, kolayca enfeksiyon kapıyorsanız veya kanser hastalığınız varsa Hormonlu spiral kullanmayın. Kullanıcıların % 1’den azında pelvik inflamatuvar hastalık (PID) adı verilen ciddi bir pelvik enfeksiyon görülmektedir.
  • Kalıcı pelvik veya mide ağrısı yaşıyorsanız veya spiral çıkıyorsa, sağlık uzmanınıza (HCP) bilgi verin. Hormonlu spiral çıkıp duruyorsa, yedek doğum kontrolü yöntemlerinden bir başkasını kullanın. Çünkü hormonal spiral rahime bağlanabilir veya rahim içinden geçebilir ve başka sorunlara neden olabilir.
  • Hormonal spiral kullanırken hamile kalmak nadirdir, ancak hayati tehlike oluşturabilir ve hamilelik veya doğurganlık kaybına neden olabilir.
  • Yumurtalık kistleri görülebilir ancak genellikle ortadan kaybolur.
  • Kanama ve lekelenme ilk 3-6 ayda artabilir ve düzensiz olabilir. Zaman içindeki dönemler genellikle daha kısa, daha hafif veya durağan geçecektir.
  • Bir hormonal spiral, aids (HIV) veya cinsel yolla bulaşan hastalıklara (CYBH) karşı koruma sağlamaz.

Neden Hormonlu Spiral Kullanmayı Düşünmelisiniz?

Gelecekte daha fazla çocuğunuz olacağını düşünüyorsanız, ancak henüz hazır değilseniz ya da belki aileniz sizin için yeterli kişi sayısına ulaştı ancak kalıcı doğum kontrolüne hazır değilseniz; her iki durumda da, doğum kontrolü istiyorsanız, Hormonlu spiraller sizin için doğru olabilir:

Son derece etkilidir: En etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir; hamileliğin önlenmesinde % 99’dan fazla başarıya sahiptir.

Azalan uğraş: Günlük hap almak veya ayda bir yenilemek yok. İstediğiniz kadar, çoğunlukla 5 yıla kadar etkilidir. Zaman çerçevesi size kalmıştır. Yerinde olduğundan emin olmak için aylık iplik kontrolü yapmalısınız. Spiralinizin doğru konumda olup olmadığını kontrol etmek için yerleştirildikten 4-6 hafta sonra doktorunuza bir kontrol ziyareti programlamalısınız.

İptal edilebilir: İstediğiniz zaman doktorunuz tarafından kaldırılabilir ve hamile kalmaya hemen başlayabilirsiniz.

Östrojen içermez: Rahim içine sadece az miktarda progestin salgılar.

Ağır regl dönemlerini tedavi etmek için onaylandı: Hormonl spiral intrauterin doğum kontrolü seçen kadınlarda ağır ve ağrılı dönemleri tedavi etmek için FDA tarafından onaylanan ilk ve tek rahim içi doğum kontrol aracıdır.

Hormonlu spiral hakkında herhangi bir sorunuz varsa, hangi doğum kontrol seçeneğinin sizin için en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olması için doktorunuzla konuşabilirsiniz.Hormonlu spiraller vücuda hormon salar bu nedenle hormonlardan kaçınmayı tercih ederseniz bakır bir spiral tercihn edebilirsiniz. Bununla birlikte, hormonal spiraldeki hormonlar vücudunuzun sadece bir bölümünde serbest bırakılır. Kan dolaşımınız aracılığıyla doğum kontrol haplarındaki hormonlar gibi geniş etki göstermezler. En iyi yöntemi seçmek için doktorunuza danışın.