7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

İZMİR JİNEKOLOG – JİNEKOLOJİ – JİNEKOLOJİK MUAYENE

JİNEKOLOJİ

Genel olarak kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının ilgilendikleri hastalıklar:

  • Gebeliğe hazırlık ve gebelik takibi
  • Normal doğum ve sezaryen
  • Rahim hastalıkları (myom vb.)
  • Yumurtalık hastalıkları (Over kisti vb.)
  • Rahim ağzı hastalıkları (Smear testi, yara yakma, dondurma vb.)
  • Kürtaj
  • Adet düzensizlikleri
  • Vajinit (akıntı vb.)
  • Gebelik ve diğer hastalıklarla ilgili ultrasonografi
  • Doğum kontrol yöntemleri (Spiral takılması vb.)
  • Kısırlık tedavisi (Aşılama, tüp bebek vb.)
  • Dış gebelik
  • Organ sarkmaları, idrar kaçırma
  • Genital organların estetik ameliyatları

JİNEKOLOJİK MUAYENE NEDİR? NASIL YAPILIR?

VAJİNAL MUAYENE

Jinekolojik muayane (vajinal muayene) her kadının hiçbir rahatsızlığı olmasa dahi yılda bir kez kontrol amaçlı yaptırması gereken muayenedir. Bu sayede bazı hastalıkların erken tanısı konulabilir, ayrıca rahim ağzı kanserini önlemek amaçlı smear testi muayene sırasında yılda bir alınır. Bunun dışında jinekolojik muayene kadın hastalıkları ile ilgili veya gebelik ile ilgili şikayetleri olan hastalara kadın hastalıkları ve doğum uzmanları (jinekolog) tarafından yapılmaktadır. Daha önce hiç jinekolojik muayene olmamış bayanlar bu muayeneden ilk seferinde çekinebilir veya korkabilir ancak en fazla 1-2 dakika gibi kısa süren bir muayenedir ve ağrı veren bir işlem değildir. Daha önce muayene olmuş bayanlar bunun kolay bir işlem olduğunu gördükleri için hiç çekinmeden rahat bir şekilde muayene olurlar.

Jinekolojik muayene ne zaman yapılır?

Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadn dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.

Bütün muayenelerde olduğu gibi jinekolojik muayeneden önce doktor öncelikle hastanın hikayesini (öykü, anamnez) alır. Hastanın yaşı, mesleği, medeni durumu, ilişki durumu, geçirdiği hamilelikler, düşükler,  doğumlar, ameliyatlar, küretaj ve benzeri işlemler kadın hastalıkları dışında herhangi bir hastalık varlığı, adet düzeni, adet süresi ve miktarı detaylıca sorulur. Sigara, alkol ve kullandığı diğer maddeler, kullandığı ilaçlar, ailesinde bir hastalık varlığı sorulur. Hasta ve doktor arasında geçen bütün konuşmalar sırdır ve hastanın yakınları dahil hiçkimseye anlatılmaz. Hasta isterse görüşme sırasında yanında eşi veya başka bir yakını bulunabilir, hasta istemezse görüşmeye tek başına katılır, doktor odasına başka hiçbir kimse alınmaz. Hasta bu esnada sorulan sorulara açık ve net cevap vermelidir ki tanı ve tedavi planında yanılmaya yol açmasın.

Jinekolojik muayene masası ve spekulum muayenesi:

İlk görüşme yapıldıktan ve hastanın öyküsü dinlendikten sonra jinekolojik muayene masasında muayene yapılır. Hasta belden aşağısını tamamen soyunmuş şekilde üzerine bir örtü alarak masaya çıkar ve bacaklarını masanın her iki yanındaki desteklere koyar. Hastanın aldığı bu pozisyona litotomi pozisyonu denir. Jinekolojik muayeneye başlarken öncelikle karın bölgesi ve dış genital organlarda (dudaklar, klitoris vb.)  herhangi bir patoloji, ameliyat izi var mı diye gözlenir.
Spekulum
Daha sonra spekulum muayenesi yapılır. Spekulum denilem alet plastik veya metal olabilir, vajina içerisini ve rahim ağzını gözlemek için yerleştirilir, hasta bu esnada rahat ve gevşek durursa hiçbir ağrı hissetmez. Spekulum iki parçalı, ördek gagası şeklinde bir alettir, bu iki parça arasında vajina içerisi ışık ile aydınlatılarak izlenir. Spekulum ile vajina içerisinde akıntı ve diğer patolojilerin varlığı gözlemlenir ve rahim ağzı izlenir.

Rahim ağzında herhangi bir erzyon (yara), polip vb. patoloji varsa izlenir. Gerekli ise bu esnada rahim ağzından smear testi alınır. Vajinada akıntı varsa bazen buradan çubuk ise sürüntü şeklinde kültür alınır. Smear ve kültür alma işlemleri tamamen ağrısızdır. Bakire hastalarda spekulum muayenesi yapılamaz.
Spekulum muayenesinden sonra elle muayene (bimanuel muayene) yapılır. Bu muayenede amaç rahim, yumurtalık ve bunlara etrafındaki patolojilerin elle değerlendirilmesidir. Myom veya kist benzeri yapılar elle hissedilir. Bu muayenede doktor iki parmağını vajina içerisinde yerleştirir ve diğer elini de karnın alt bölgesine yerleştirir, bu şekilde organları ve patolojileri hissetmeye çalışır. Bakire hastalarda vajinal yoldan elle muayene yapılamıyacağı için bunun yerine tek parmak rektuma (makattan içeriye) yerleştirilerek rektal muayene yapılır, bu şekilde rahim, yumurtalık ve etrafındaki patolojiler değerlendirilir.

Op. Dr. Hasan Yıldız – Jinekolog – Laparoskopi Nedir ? Video:

JİNEKOLOJİK MUAYENE NE ZAMAN YAPILIR?

Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadn dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.

Bütün muayenelerde olduğu gibi jinekolojik muayeneden önce doktor öncelikle hastanın hikayesini (öykü, anamnez) alır. Hastanın yaşı, mesleği, medeni durumu, ilişki durumu, geçirdiği hamilelikler, düşükler, doğumlar, ameliyatlar, küretaj ve benzeri işlemler kadın hastalıkları dışında herhangi bir hastalık varlığı, adet düzeni, adet süresi ve miktarı detaylıca sorulur. Sigara, alkol ve kullandığı diğer maddeler, kullandığı ilaçlar, ailesinde bir hastalık varlığı sorulur. Hasta ve doktor arasında geçen bütün konuşmalar sırdır ve hastanın yakınları dahil hiçkimseye anlatılmaz. Hasta isterse görüşme sırasında yanında eşi veya başka bir yakını bulunabilir, hasta istemezse görüşme

ye tek başına katılır, doktor odasına başka hiçbir kimse alınmaz. Hasta bu esnada sorulan sorulara açık ve net cevap vermelidir ki tanı ve tedavi planında yanılmaya yol açmasın.

Jinekolojik muayene masası ve spekulum muayenesi:
İlk görüşme yapıldıktan ve hastanın öyküsü dinlendikten sonra jinekolojik muayene masasında muayene yapılır. Hasta belden aşağısını tamamen soyunmuş şekilde üzerine bir örtü alarak masaya çıkar ve bacaklarını masanın her iki yanındaki desteklere koyar. Hastanın aldığı bu pozisyona litotomi pozisyonu denir. Jinekolojik muayeneye başlarken öncelikle karın bölgesi ve dış genital organlarda (dudaklar, klitoris vb.) herhangi bir patoloji, ameliyat izi var mı diye gözlenir.
Spekulum

Daha sonra spekulum muayenesi yapılır. Spekulum denilem alet plastik veya metal olabilir, vajina içerisini ve rahim ağzını gözlemek için yerleştirilir, hasta bu esnada rahat ve gevşek durursa hiçbir ağrı hissetmez. Spekulum iki parçalı, ördek gagası şeklinde bir alettir, bu iki parça arasında vajina içerisi ışık ile aydınlatılarak izlenir. Spekulum ile vajina içerisinde akıntı ve diğer patolojilerin varlığı gözlemlenir ve rahim ağzı izlenir. Rahim ağzında herhangi bir erzyon (yara), polip vb. patoloji varsa izlenir. Gerekli ise bu esnada rahim ağzından smear testi alınır. Vajinada akıntı varsa bazen buradan çubuk ise sürüntü şeklinde kültür alınır. Smear ve kültür alma işlemleri tamamen ağrısızdır. Bakire hastalarda spekulum muayenesi yapılamaz.
Spekulum muayenesinden sonra elle muayene (bimanuel muayene) yapılır. Bu muayenede amaç rahim, yumurtalık ve bunlara etrafındaki patolojilerin elle değerlendirilmesidir. Myom veya kist benzeri yapılar elle hissedilir. Bu muayenede doktor iki parmağını vajina içerisinde yerleştirir ve diğer elini de karnın alt bölgesine yerleştirir, bu şekilde organları ve patolojileri hissetmeye çalışır. Bakire hastalarda vajinal yoldan elle muayene yapılamıyacağı için bunun yerine tek parmak rektuma (makattan içeriye) yerleştirilerek rektal muayene yapılır, bu şekilde rahim, yumurtalık ve etrafındaki patolojiler değerlendirilir.

ULTRASON VE DİĞER TETKİKLER:

Muayene sonrasında gerekli ise ultrason yapılır, günümüzde hemen hemen her muayeneden sonra yapılmaktadır. Ultrason incelemesi karından veya vajinal yoldan yapılabilir. Karından yapılacaksa hastanın idrara sıkışık olması gerekir, vajinal yoldan yapılacaksa idrarını tamamen yapması istenir. Bakire hastalarda sadece karından ultrason yapılabilir.
Muayene ve ultrason değerlendirmesi sonuçlarına göre gerekli ise bazı kan ve idrar tahlilleri istenir.

Jinekoloğunuzu seçmenizdeki en önemli kriterler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Güven – Tüm ilişkilerde “olmazsa olmaz” şartlardan birisidir.
    Mesleki bilgi ve deneyim – Tıp ilminin uygulamasında bilgi yanında deneyim ve beceri çok önemlidir. Özellikle ameliyat yapan (cerrahi branş) hekimlerdeki cerrahi beceri tedavi başarısında çok önemli rol oynamaktadır.
  • Uygulama (ekol) farkı – Aynı ya da benzer hastalıklar için değişik doktorların değişik tedavi yaklaşımları olabilmektedir. Bu yaklaşımların hiç birisi de yanlış olmayabilir. Jinekologunuzu seçerken tercih ettiği ekolün sizin beklentileriniz ile örtüşmesine dikkat etmelisiniz.
  • Yaklaşım ve ilgi – Jinekologunuz sorularınızı dinliyor mu? Bir an önce sizi muayenenizi bitirip bir sonraki hastasına mı geçmek istiyor? Otoriter mi? Size yeterince bilgi veriyor mu? Unutmayın; bir arkadaşınız veya yakınınız için “mükemmel” olarak gösterilen bir doktor sizin tüm beklentilerinizi karşılayamayabilir, hatta sizi hayal kırıklığına dahi uğratabilir. Bu durum genelde ikili ilişkilerdeki pozitif etkileşime de bağlıdır.
  • İletişim – Jinekologunuzla konuşurken ne demek istediğini anlayabilmelisiniz. Doktorunuz tıbbi bir terimleri çok fazla kullanıyorsa ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa ona bunu açıkça söylemelisiniz. Kariyeri ve bilgisi çok iyi hekim ile yeterince iletişim kuramayabilirsiniz, bu durum da sizi çok rahatsız edebilir. Bunun için doğru merkez ve doktor seçimi çok önemlidir.
  • Ulaşılabilirlik – Doktorunuza ne zaman gereksinim duyabileceğiniz belli olmaz. Bu nedenle her gerek duyduğunuzda jinekologunuza telefon, cep telefonu, e-posta gibi yöntemler ile ulaşabilmeli ve cevap alabilmelisiniz. Bazı ufak tefek sorunlarınızı muayenehane ya da hastaneye gitmeden iletişim yöntemlerini kullanarak çözebilmelisiniz. Kadınların önemli bir kısmının çalıştığı günümüz şartlarında zaman çok değerlidir.
  • Ekonomi – Tabi ki günümüz şartlarında ekonomik durumlar da çok önemlidir. Ancak bazen gidilen ekonomik merkez veya muayenehanelerde yeterince ilgi gösterilemeyebilir veya hasta yoğunluğundan ötürü doğru tanılar konulamayabilir. Bu yüzden bütçe hekim seçiminde tek başına etken olmamalıdır.
  • Kadın Doğum merkezinin şartları – Muayene olduğunuz özel muayenehane veya hastanedeki personelin yakınlığı, güler yüzlülüğü, samimiyeti, ortamın hijyeni, düzenliliği, ekipmanın modernliği ve yeterliliği de son derece önemlidir.

Jinekolojik check-up için istenilebilen diğer tetkikler:

  1. Kan sayımı
  2. Ultrasonografi
  3. Tümör markerler
  4. Kemik yoğunluğu
  5. Kandaki biokimyasal analizler
  6. Tam idrar tahlili
  7. Açlık kan şekeri
  8. Mamografi
  9. Hastaların yaşına ve şikayetlerine göre yukarıdaki tetkikler azaltılır ya da çoğaltılabilir.

Jinekolojik muayene ne zaman başlamalıdır?

“İlk jinekolojik muayene 18 yaşında başlar” gibi bir söylem varsa da bazı durumlarda jinekolojik kontrolden geçilmesini gereken durumlar yaşa bağlı değildir. Aşağıdaki durumlarda bakire (virgin) olanlara da jinekolojik muayene ve kontroller yapılabilmektedir.

  1. – HPV ve diğer cinsel temas yoluyla geçen hastalıklara maruz kalınması
  2. – Adet kanaması sırasında şiddetli ağrı olması (dismenore)
  3. – Şiddetli, uzun süren anormal mens kanamaları
  4. – Dış genital organlarda ağrı, şişlik, kaşıntı, kitle ve yaralar bulunması
  5. – 14 yaşına gelinmesine rağmen adet kanamasının olmaması
  6. – 15-16 yaşına gelinmesine rağmen genital tüylenme ve meme gelişiminin olmaması
  7. – Adet düzensizlikleri, adet kanamasının olmaması veya aksaması
  8. – Vajinal akıntı, kaşıntı ve ağrı olması
  9. – Sürekli devam eden kasık ağrıları
  10. – İdrar yaparken yanma (disüri)
  11. – Vajinal akıntı, yanma, döküntü, kızarıklık, vajinadan koku gelmesi
  12. – İlk cinsel ilişkide aşırı kanama ve ağrı oluşması (Kızlık zarı muayenesi)

Jinekolojik muayeneden neden önemlidir?

Jinekoloji, cinsel sağlığı ve üreme sağlığını korumaya yönelik kadınlara özel tıbbi bir bakımdır. Bu bakım; hastalıklardan korur, kanserlerin erken tanısını, üreme organlarını etkileyen enfeksiyonların erken tanı ve tedavisini ve daha sonra görülebilecek kısırlık gibi komplikasyonların önlenmesini sağlar.

Jinekolojik muayenede neler yapılır?

Jinekolojik muayene tedirgin edici gözüksede ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde ihmal edilmemesi ve ertelenmemesi gereken bir durumdur.

Bu muayenede genel olarak şu işlemler yapılır.
• Öncelikle kişisel, ailesel, cinsel ve tıbbi öyküler alınır. Tıbbi öykü alma işine “anamnez” adı verilir.
• Jinekolojik muayene masasında spekulm aleti ile muayene yapılır. Vulva (dış genital alan), vajina, rahim ağzı görerek, iç genital alan “tuşe” adı verilen parmakla kasıktan ve vajen içinden baskı uygulanarak değerlendirilir.
• Jinekolojik ultrason yapılır. Jinekolojik ultrason bakire olmayanlarda vajinal yoldan (trans vaginal), bakirelerde idrara sıkışık iken kasık bölgesinden (trans abdominal) yapılmaktadır. Jinekolojik ultrason günümüzde jinekolojik hastalıkların teşhis, tedavi ve izleminde standart bir görüntüleme yöntemi haline gelmiştir.
• Hastalığınız ile ilgili laboratuar testleri istenir. Bu laboratuar testler arasında her bayanın yılda bir kez yaptırması gereken smear testi de bulunmaktadır.

Jinekoloğunuza vermeniz gereken bilgiler:

  • – Son adet tarihiniz
  • – Adet sikluslarının (regl) uzunluğunuz, periyodlarınız
  • – Adet kanamanızın ne kadar sürdüğü
  • – Ara kanamalarınızın olup olmadığı
  • – Genital ağrı, kaşıntı ve akıntı varlığı
  • – Başka bir tıbbi probleminizin olup olmadığı
  • – Aile fertlerinde görülen hastalıklara tıbbi bilgiler
  • – Önceden geçirdiğiniz genel ve jinekolojik hastalıklar, cerrahi işlemler ve kullanan ilaçlara ait bilgiler
  • – Sigara, alkol, beslenme alışkanlıkları ve kan grubunuz ile ilgili bilgiler

Jinekolog muayenehane seçiminde altın anahtarlar

Pek çok kişi yapılan jinekolojik muayenesinin gizli kalmasını istemektedir. Bu kişinin en doğal hakkıdır ve merkezin etikliği bu nedenle son derece önemlidir. Jinekolojik muayene olunan ortamın temizliği, düzeni, çalışan personelin yakınlığı, samimiyeti, jinekolog muayene ortamında kullanılan tıbbi ekipmanın yeterliliği ve modernliği doğru jinekolojik muayene seçimindeki altın anahtarlardır.

izmir jinekolog – jinekoloji – izmirde jinekolog muayenehaneleri – jinekolojik muayene – izmir jinekolog doktor – jinekolog fiyatları ve ücretleri 

Jinekoloji nedir?

Jinekoloji kelime anlamı olarak jineko-loji yani “kadın-bilimi” anlamına gelir. Yunanca gynaika (gyne) kadın anlamına gelir. Loji bilim anlamındadır. Jinekoloji kadın üreme organları ile ilgilenen bilim dalıdır. (İngilizce: gynaecology veya gynecology). Jinekoloji Türkçe karşılık olarak “kadın hastalıkları” şeklinde kullanılır. Eskiden nisaiye olarak da adlandırılırdı. Günümüzde nisaiye terimi halen bazı kliniklerde kullanılmaktadır. Jinekolojinin karşıtı androloji yani erkek üreme organları ile ilgilenen bilim dalıdır.

Jinekoloji konusunda uzman doktorlara jinekolog denir (kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, nisaiye uzmanı). Jinekologlar sadece jinekoloji yani kadın hastalıkları ile ilgilenemezler aynı zamanda doğum bilimi (obstetrik) ile de ilgilenirler. Bu iki bilime birden kadın hastalıkları ve doğum (obstetrik ve jinekoloji) denir. Jinekoloji kadın üreme organları patolojilerini içerir. Örneğin yumurtalık (over) kisti, myom, rahim ağzı (serviks) hastalıkları, polip, endometrit, servisit, polikistik over, infertilite (kısırlık), vajinit, pelvik inflamatuar hastalık gibi hastalıklar ve bunlarla ilgili ameliyatlar… Erken gebelik aylarındaki patolojiler, dış gebelik, düşük, mol gebelik gibi durumlar da jinekolojinin kapsamına girer. Son gebelik ayları (6. ay – 24 haftadan sonrası) yani doğum ile ilgili konular obstetrik biliminin kapsamına girer. Doğum kontrol yöntemleri, menopoz, idrar kaçırma problemleri, rahim sarkması, adet sancısı (dismenore), adet düzensizlikleri, kadın üreme organları kanserleri jinekolojiyi ilgilendiren diğer konulardır.

Jinekoloji (kadın hastalıkları) ile ameliyatlar ve cerrahi müdahaleler: Myomektomi (myom alınması ameliyatı), kistektomi (yumurtalık kisti ameliyatı), küretaj, histerektomi (rahim alınması ameliyatı), ooforektomi (yumurtalık alınması ameliyatı), tüp bağlama (tüp ligasyonu), histeroskopi, laporoskopi, sistosel-rektosel ameliyatları, servikal serklaj, konizasyon, leep, servikal ve endometrial biyopsi, vulva biyopsisi, koterizasypn, kriyoterapi

 

Jinekolog doktor seçerken kadınların göz önünde bulundurdukları en önemli kriterlerden birisi güven içinde her zaman ulaşabilecekleri, kendilerini tanıyan, dilediklerinde ulaşabilecekleri bir hekimin olmasıdır.

Jinekolog hekimler hem kadınların fiziksel sağlığına hem de ruhsal sağlığına hitap etmektedirler. Çünkü kadın hastalıklarının pek çoğu psikolojik sorunlarla iç içedir.

Jinekoloji Branşı Hakkında…
Jinekoloji, kadın sağlığı ile ilgili tüm problemleri inceleyen bir bilim dalıdır.

Jinekoloji; Nisaiye, Kadın Doğum, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Hastalıkları ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Ülkemizde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığı ayrı bölümlere ayrılmamıştır ve tıbbın bu bölümü ile ilgili çalışan doktorlara genel anlamda jinekolog adı verilmektedir.

Halk arasında jinekoloji kelimesi yine yanlış şekilleriyle; jinakoloji, jinekaloji, jinekeloji, jinakaloji, jinokoloji olarak da yazılıp telaffuz edilebilmektedir.