DİKİŞ İZLERİNİN DÜZELTİLMESİ – EPİZYOTOMİ
DOĞUM KESİSİNE BAĞLI İZLERİN DÜZELTİLMESİ
DOĞUM KESİSİNE (EPİZYOTOMİ) BAĞLI AÇIKLIK, KALAN PARÇA VEYA İZLERİN DÜZELTİLMESİ
Doğum kesisi normal doğumların çoğunda özellikle ilk doğumlarda sıklıkla uygulanır. Doğum kesisi yani epziyotomi hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Özellikle ilk doğumlarda ve iri bebek doğuranlarda doğum kesisi büyük olabilir ve fazla sayıda dikişler gerekebilir. Bu durumlarda nadiren doğum kesisi iyileşmesinden sonra vajina dış bölgesinden annenin eline gelen ufak parçalar olabilmektedir ve yine kesinin büyük olmasına bağlı dikiş izleri ve vajina girişinin tam birleşmemesine bağlı açıklık hissi olabilir. Bu durumlarda doğum dikişinin olduğu bölge yeniden estetik düzeltme yapılacak şekilde düzeltilir ve ince estetik dikişlerle dikilerek izsiz şekilde yeniden iyileşmesi sağlanır. Bu bölgeden sarkan ve hastanın eline gelen ufak parçalar alınır ve vajina dış bölgesi doğum öncesi eski görüntüsüne kavuşturulur. Vajen girişinde açıklık hissi için de vajina daraltma (vajinoplasti) ameliyatı aynı anda yapılır sıklıkla. Vajina girişinde bir açıklık olmasa normal doğuma bağlı genişleme kadında açıklık varmış gibi his yaratabilir be bu durumun düzeltilmesi için vajina daraltma ameliyatı yapılır.
EPİZYOTOMİ (DOĞUM KESİSİ) (DİKİŞLİ DOĞUM)
DİKİŞLİ NORMAL DOĞUM (halk arasındaki tabiri)
Normal doğum sırasında bebeğin daha kolay çıkmasını sağlamak ve perine bölgesinin yırtılmasını önlemek için vajen alt ucundan başlayarak yapılan kesidir. Orta hat üzerinde (median) veya yana doğru (mediolateral) olarak yapılabilir. Her doğumda uygulanmaz, sadece gerek duyulan doğumlarda uygulanır. İlk doğumlarda bile her zaman uygulanması gerekmez. Doğumdan sonra plesenta ayrıldıktan sonra epizyotomi kesisi dikişle onarılır. Kesi yapılırken ve dikilirken bu bölge lokal anestezi ile uyuşturulduğu için ağrı duyulmaz. Epizyotomi dikişleri 7 – 10 gün içinde iyileşir. Dikişleri almak gerekmez kendiliğinden eriyen iplikler kullanılır. Bazı kadınlarda çok az bazılarında ise daha fazla iz bırakabilir, bu genellikle sorun yaratmayacak düzeydedir.
Doğum sırasında kendiliğinden oluşacak bir yırtığa göre epizyotomi komplikasyonlarının daha az olması ve tamirinin daha kolay olması en önemli avantajıdır.
Nadir de olsa epizyotomi bölgesinde enfeksiyon oluşabilir. Bunun dışında morluklar, şişme, kanama görülebilir. En sık görülen şikayet ağrıdır. Ağrı kesicilerle ağrı kontrol altına alınabilir. Epizyotomi bölgesine soğuk uygulama yapılması fayda sağlayabilir.
Normal doğum kesisi ne zaman uygulanır?
Epizyotomi bebeğin başının vajinadan çıkmasına yakın, perineye başın iyice yaslanması halinde uygulanır. Başka biri ifadetle annenin 2-3 kere daha ıkınması ile bebeğin doğmasının mümküm olduğu kadar doğum ilerlediğinde uygulanır. Daha erken uygulanması doğuma kadar geçen sürede gereksiz kan kaybına neden olur.