7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

BİTLİS TÜP BAĞLATMA AMELİYATI

Tüp bağlatma ile doğum kontrolünün sağlanması yani başka bir deyişle, Tüp ligasyonu operasyonu uygulanış yöntemi olarak laparoskopik ve açık operasyon şekilde 2 yöntemle yapılır. Her iki yöntemde de uygulama birbirine benzerdir. Sağda ve solda yer alan iki tüp ortalarından kesilmektedir. Kesildikten sonra da bağlanırlar. Bu şekilde sperm ve yumurtanın birleşmesi engellenir. Sperm ve yumurta hücresi, tüpler bağlandığı için birbirine ulaşamaz.

Laparoskopi (kapalı) teknikle tüp ligasyonu:

Laparoskopik operasyon yönteminde karından ve göbekten yalnızca deliklerden sokulan kamera ve malzemelerle uygulama yapılmaktadır. Karına sezaryen kesisi biçiminde kesi uygulanmaz. Yalnızca 1-2 adet küçük delik açılır. Bu sayede de ameliyat olduktan sonra iyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşir. Hasta daha az ağrı duyar.

Tüplerin bağlanmasından bir gün sonra hasta evine gidebilir. Laparoskopi tekniğiyle, tüpler orta bölgesinden koterize edilerek yani yakılarak uygulama yapılır. Tüp uçları klipslenebilir.

Açık yöntemle tüp ligasyonu:

Bu yöntemde, sezaryen kesisinin uygulandığı alandan kesi yapılır. Ardından ise standart yöntemlerle ameliyat uygulanır. Fakat kesi genellikle, sezaryen kesisi kadar geniş ve büyük uygulanmaz. Kesiler, 3-5 cm kadar açılır. Ardından da tüpler bağlanır. Kesi çok büyük değildir. Bu sebeple iyileşme süreci uzun sürmez.

Tüpler hangi yöntemle bağlanırsa bağlansın, gebelikten koruma özelliği oldukça yüksektir.

Aşağıdaki videoda tüp bağlama ameliyatı yapılmaktadır.

Tüplerin Bağlanması Ameliyatı (Tüp Ligasyonu) paylaşan: turkata

Sezaryen ve diğer operasyonlar sırasında tüp bağlama operasyonu:

Artık çocuk istemeyen ve ailesini tamamlamış çiftler, şayet doğumlarını sezaryen ile gerçekleştireceklerse bu sırada tüplerin bağlanmasını da talep edebilirler. İki ameliyatın da aynı anda yapılması mümkündür. Sezaryen için uygulanan cilt kesisi haricinde ilave farklı bir kesi uygulanmaz ya da yapılan kesinin büyütülmesine ihtiyaç yoktur. Sezaryen operasyonunda tüpler bağlanırsa, operasyon yalnızca bir kaç dakika daha uzun sürede tamamlanır. Sezaryen haricinde yumurtalık kisti ya da miyom ameliyatı esnasında da hasta arzu ederse aynı anda tüplerin bağlanmasını isteyebilir.

Normal doğum ardından tüp bağlatma:

Normal doğum yapılmasının ertesi günü, göbek altından uygulanacak küçük bir kesi ile de (laparoskopik değil) tüp bağlatma operasyonu gerçekleştirilebilir. Bu durumda kesi pubik adı verilen bölgeden yani, sezaryen kesisin uygulandığı alandan yapılmaz. Kesi, göbeğe daha yakın olan bir bölgeden uygulanır. Doğum yaptıktan sonra rahim büyüktür. Bu sebeple de tüpler bu alana daha yakındır.

Tüp Bağlatma Ameliyatı Nedir?

Kadında hamileliğin gerçekleşmesi için kadındaki yumurtanın erkekten gelen spermle fallop tüplerinde karşılaşması ve döllenmenin gerçekleşmesi gerekmektedir. Tüp ligasyonu, tubal sterilizasyon (kısırlaştırma) gibi isimlerle de adlandırılan tüp bağlatma ameliyatı, sperm ve yumurtanın birleşmesini engellemek için yapılan cerrahi bir işlem ve bir doğum kontrol yöntemidir.

Genel olarak tüplerin bağlanması kalıcı bir doğum yöntemi olarak sınıflandırılır. Bu nedenle sonradan çocuk doğurma isteği ortaya çıktığında tüplerin açılarak durumun normale döndürülmesi her zaman mümkün olamamaktadır. Tüp bağlatma işlemi yaptırmadan önce bunun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Kadınlarda Tüplerin Bağlanması Nasıl Yapılır?

Tüp ligasyonunda çeşitli farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Yapılış şekillerine bakıldığında laparoskopik ve açık ameliyat olarak iki temel şekilde sınıflandırma yapılabilir.

Laparoskopik ameliyat ile karın ve göbek bölgesinde açılan küçük deliklerden girilerek kamera ve gerekli aletlerle yapılabilir. Operasyon yaklaşık 15-20 dakika kadar sürer. Bu yöntemle kesi olmayacağı için iyileşme genelde daha kolaydır, ağrı daha azdır ve durumların çoğunda hastanede yatış gerekli değildir.

Mini laparotomi denilen bir başka teknikte ise tüplerin bağlanması kasıktan açılan 3-5 cm’lik yatay bir kesiden kordonlara ulaşılmasıyla yapılır. Kesi küçüktür ve iyileşme kolaydır. Genellikle hastanede 1 günlük yatmadan sonra hastanın taburcu edilmesi mümkündür. Kilosu fazla olan kadınlarda, daha önceden işlemi engelleyebilecek bir cerrahi operasyon geçirmiş kişilerde ve endometriozis geçmişi olanlarda tercih edilmeyebilir.

Tüp ligasyonu (bağlanması) etraflarına bir plastik halka geçirilmesi, tüplerin uçlarının çıkarılması, tüpün yakılıp ortasının kesilmesi veya tüp ortasından bir parçanın çıkartılarak kalan uç kısımların bağlanması (Pomeroy usulü tubal ligasyon) şeklinde yapılabilir.

Bu yöntemler doğumdan sonra veya sezaryen doğum esnasında yapılabilmektedir.

Tüp Bağlatma İşlemini Kimler Yaptırabilir?

Özellikle ailesini tamamlamış ve bundan sonra çocuk yapmayı düşünmeyen çiftlere tüp bağlatılması yöntemi önerilebilir. Ayrıca olası bir hamilelik durumunda hayati tehlikesi olabilecek ve bu yüzden de hamile kalması kesinlikle istenmeyen kadınlara da uygulanabilir. Daha çok 30 yaşını geçmiş kadınlarda uygulanmaktadır. Çünkü yukarıda da belirtildiği üzere geri dönüşü çok zor olan bir doğum kontrol yöntemidir. Tüplerin tekrar açılması için yapılan “tubal reanastamoz” ameliyatı oldukça güç bir operasyondur.

Tüp Bağlatılması Kimler İçin Uygun Değildir?

Ailesini tamamlamamış ve çocuk sahibi olmayı düşünenlere, genelde 30 yaşın altındaki kadınlara ve herhangi bir sebeple o anda düşünülmese bile ileride çocuk sahibi olmak isteyebilecek kişilere tüp ligasyonu tavsiye edilmez.

Kadınlarda Tüplerin Bağlanması Operasyonunun Avantajları ve Etkinliği

Tüplerin bağlanmasıyla kadınlarda %100’e yakın bir koruma sağlanabilir. Bu yüzden de uygun bireylerde en avantajlı koruma yöntemlerinden biridir. Başarısız bir işlem riski yaklaşık olarak %0,4’tür. Bunun dışında tüplerin bağlanmasının zararları, yan etkileri yoktur. Doğum kontrolü hemen başlar ve ömür boyunca da sürer. Bu nedenle bireylerin cinsel hayatlarını olumlu yönde etkilemesi mümkündür.

Kadınlarda Tüplerin Bağlanmasının Dezavantajları

En büyük dezavantajı geri dönüşünün oldukça zor hatta bazen imkansız olması ve kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olmasıdır.

Kadınlarda Tüplerin Bağlanması Operasyonunun Riskleri Nelerdir?

Diğer cerrahi yöntemlerde olduğu gibi enfeksiyon, yakın bölgelerde organ hasarlanması ve anesteziye bağlı olarak bir takım riskler vardır. Ancak dikkatli ve düzgün bir şekilde gerçekleştirilen bir operasyonda, bu riskler oldukça düşüktür.

Tüp Bağlatma Yöntemi ve Menopoz

Tüplerin bağlanmasının adet döngüsünü bozabileceğine, erken menopoza sebebiyet verebileceğine ya da cinsel sıkıntılara ve ağrılara sebep olabileceğine dair yanlış bir takım söylentiler bulunmaktadır. Düzgün ve uygun tekniklerle yapılmış bir işlemde, bu olumsuzlukların hiçbirinin görülmesi beklenemez. Bu nedenle bu konularda endişe etmek yersizdir. Tüplerin bağlanması işleminin herhangi bir yan etkisi görülmemektedir.

Tüp Bağlatma Ameliyatı Yapan Doktorlar

Kadınlarda tüplerin bağlanması operasyonunu kesinlikle uzman ve deneyimli bir doktor ekibinin gerçekleştirmesi işlemin sorunsuz gerçekleşmesi ve başarılı olması açısından gereklidir.

Tüp Bağlatma Ameliyatı Fiyatları

Yukarıda da belirtildiği üzere bir takım farklı tekniklerle tüplerin bağlatılması mümkündür. Bu nedenle tüp bağlatma operasyonu fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir.