7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

BİNGÖL GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ – GENİTAL BÖLGEDE SİĞİL

Genital Siğil Tedavisi

Genital Siğiller

Human Papilloma Virüs (HPV) sık rastlanılan bir virüs tipidir. Genel olarak cinsel yolla bulaşır. Aktif cinsel birlikteliği olan kişi hayatının bir döneminde bu virüs ile karşılaşır. HPV virüsü siğillere, papillomlara, serviks kanserine neden olmaktadır. Dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır.

Human Popilloma Virüs erkeklerde penis üzerinde kadınlarda ise vajina bölgesi veya rahim ağzına yerleşir. Virüsün 150 den fazla türü bulunmaktadır. Bunlar arasın da yüksek riskli ve düşük riskli olan virüs türleri vardır. Çoğu zaman genital bölge de karşılaşılan bu virüsün bazı türleri makat bölge veya ağız içinde de görülebilmektedir.

Human popilloma virüs (HPV), insan vücuduna yerleştikten sonra zaman zaman alevlenerek ile belirti vermeye başlar. HPV genital siğil ve kondilom adı verilen lezyonlara neden olabilmektedir.

Hpv virüsü çok ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Kadın veya erkek fark etmeksizin çıktığı bölgede kanser oluşmasına neden olmaktadır. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabileceği gibi erkeklerde de penis hatta mesane kanserine yol açabilir. Bunun yanında oral seks nedeniyle de bazen kişinin ağız içinde, damakta, dil çevresinde siğiller oluşmaya başlar ve bu durum kanser olmayı tetiklemektedir.

Bütün HPV türleri kansere neden olmaz fakat hastalığın tekrar etmesi tamamen bağışıklık sistemiyle ilgilidir. Bazı kişilerde oluşan virüs hiç bir belirti vermez iken bazen de kuluçga döneminden sonra lezyonlar belirti vermeye başlar. Bağışıklık sistemi güçlü olan bireyin vücudu virüse karşı savaşır ve virüsün belirti vermesini önler. Bu durumda kişi taşıyıcı olmadan sadece bulaşıcı olur.

Taşıyıcı olmak kanser riskini arttırmakta, bulaşıcı özelliğiyle de virüsün yayılmasına sebep olmaktadır. Bu iki durumda da oldukça risklidir.

Human popilloma virüs (HPV) dıştan görünümüne bakılarak uzman hekim tarafından tanısı konur. Şüphede kalınan lezyon veya lezyonlar var ise patolojik değerlendirme yapılarak virüsün türü belirlenir. Kadınlara smear testi erkek hastalara de özel büyüteçli gözlükler ile değerlendirilmesi, kuşku duyulan lezyondan örnek alınarak patolojik değerlendirme sonrası tanı konmaktadır.

Cinsel ilişki sonrasında bulaşan bu virüs, çoğu zaman vajina ve anal ve nadirde olsa oral seks sonrası bulaşır. HPV virüsü genel olarak belirti vermediği için kişi farkında olmadan Human Popilloma Virüs ile enfekte olabilmektedir. Uzun yıllar sonra bile görülen ve bazen de tek eşlilerde bile rastlanılan bir hastalıktır.

HPV Belirtileri:

Genital Siğiller: Kişinin kasık çevresinde, anal bölge, vajina, penis, testis torbaları üzerinde genital siğiller görülür. Tek tek veya kümeleşmiş şekillerde cilt üzerinde kabarıklık şeklinde lezyonlar meydana gelir ve genelde ağrısızdır. Siğiller cinsel birliktelik gerçekleştikten aylar sonrası da ortaya çıkabilir. Yukarıda anlattığımız gibi tamamen bu durum kişinin direncine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu yüzden hayatın her evresinde sağlıklı besinler tüketilmesi gerekir.

Bazen de hiçbir belirti vermeyen HPV hastalığı, kanama, ağrı veya kaşıntıya neden olabilmektedir. Tuvalet alışkanlıklarda değişiklik olmaya başlar. Bununla beraber akıntı eşlik eder böyle belirtiler anüs kanserine yol açmaktadır. Anal bölge muayenesi veya anal smear testi yaptırmak çok önemlidir.

Erkeklerde penis üzerinde oluşan renk farkı, cildin kalınlaşması, penis üzerinde lezyonların oluşması ve hızla büyümesi, peniste yara oluşması ya da kanama durumu penis kanseri belirtisi olabilir. Kişi hiç beklemeden doktora muayene olması gerekir.

Geçmeyen kulak ve boğaz ağrısı, yanma ve acıma, sürekli öksürmek ve yutma güçlüğü bununla beraber aşırı kilo vermek boyunda beze görülmesi durumunda ağız içi veya boğaz kanserine neden olabilmektedir.

HPV hastalığının ne gibi ciddi problemler oluşturduğunu öğrendik. Kişi herhangi bir şüphe hissettiğinde vakit kaybetmeden uzman Proktoloji hekimine muayene olması gerekir. Vakit kaybetmek sağlığınız açısından çok ciddi sonuçlara neden olabilir.

Genital Siğil Tedavisinin Hastaya Sunduğu Avantajlar

  1. Ameliyathane şartlarında yüksek ışık altında ameliyat mikroskobu ile yaklaşık 5 dakika gibi kısa bir sürede müdahale işlemi tamamlanır.
  2. Narkoz uygulanmaz ve dolayısı ile narkoza bağlı yan etkiler görülmez.
  3. Sadece lokal anestezi uygulanır.
  4. Ağrı derecesi minimaldir.
  5. İşlem lazer ile yapıldığı için cilt zarar görmez. Bu nedenle izler yok denilecek kadar azdır.
  6. Hastalar aynı gün hem şikayetlerin nedenini öğrenir hem de müdahale olabilir.
  7. Şeker, tansiyon, pıhtılaşma bozukluğu gibi farklı sistematik rahatsızlığı bulunan kişilere de rahatlıkla uygulanabilir.
  8. Hastaya özel hazırlanan takip şeması ile hasta sık sık kontrol edilir. Hastalığın önüne geçmiş olur.
  9. Müdahaleden sonra mutlaka patolojik inceleme yapılır.

Genital Siğil (HPV Virüsü) Nedir?
HPV, genelde cinsel yolla veya umumi alanların (wc, hamam, sauna, vb.) kullanımı sonucu erkekte penis üzerine, kadında ise hazneye, dış cinsel organlara ve rahim ağzına yerleşen bir virüs çeşididir. Diğer virüsler gibi vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve zaman zaman alevlenerek kendini gösterebilen bir tür rahatsızlık çeşididir. Genital siğil dediğimiz oluşum HPV’nin yan etkileridir. HPV 1-6 ay arasında değişen kuluçka döneminden sonra genital organlarda sivilce benzeri kabarıklık veya et beni (Nevüs) şeklinde oluşumlarla kendini göstermeye başlar. Virus ilk olarak deriden kabarık, ağrısız bir sivilce şeklinde ortaya çıkar. Bu kabarcıklar, uzun yıllar boyunca kalıcı olabilir ve zaman içinde karnabahar görünümünü alabilirler.

Ancak oldukça agresif, yayılımcı tablo izleyen türleri de bulunmaktadır. İhmal edildiği zaman hızla çoğalarak bütün genital bölgeyi kaplayabilir yâda bir arada toplanarak kitleler oluşturabilir. Yayılma özelliklerinden dolayı rahim ağzına veya makat içerisinde doğru da ilerleyebilirler. Bu durum oldukça risklidir. Rahim ağzı kanseri veya makat kanserine dönüşebilme özellikleri vardır. Özellikle kadınlarla rahim ağzı kanserlerinin %98’i genital siğil temeline dayanmaktadır.

Genital Siğil (HPV) Belirti ve Şikayetler

  • Genital veya anal bölgede kaşıntı, yanma ve kabarıklık
  • Deri üzerinde renk değişimi
  • Genital bölgede ufak, beyaz veya gri renkte lezyonlar
  • Cinsel birliktelik sırasında kanama
  • Karnabahar benzeri bir şekle bürünen birbirine yakın birkaç siğil
  • Siğiller bazen gözle görülemeyecek kadar küçük bazen de büyük karnabahar görünümünde belirti verebilirler
  • Genital Siğil (Kondilom) Nasıl Bulaşır?
  • Daha çok cinsel yolla bulaşır. Bir çok kişi tarafından kullanılan tuvalet, sauna, hamam, ortak kullanılan havlu ve ortak kullanılan iç çamaşır vb. ile bulaşabilir.

Bulaşmasındaki risk faktörleri

  • Ergenlik çağında başlayan cinsel beraberlik
  • Birden fazla partner sayısı
  • Korunmasız cinsel ilişki
  • Daha önce cinsel yolla bulaşan enfeksiyon
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • HPV Tipleri Nelerdir?
  • 150 den fazla tipi bulunan HPV’nin, her birinin kendine özgü özelliği vardır. Bazı türleri hiç belirti vermez, bazısı ise kanser kadar ciddi sorunlara neden olmaktadır.

Yüksek riskli HPV türleri; 16,18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82

Düşük riskli HPV türleri; 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81

HPV (Human Papillom Virus) den Korunma Şekli

Cinsel beraberlik sırasında koruyucu ürünler kullanmak (prezervatif gibi) genital siğillere yakalanma riskini çok düşükte olsa azaltabilir. Fakat %100 korunma yöntemi değildir. Çünkü siğillerin sürtünme yoluyla da bulaşma özelliği de vardır.

Genital Siğil (HPV Virüsü) Tedavi Edilebilir mi?

Genital siğiller çok hızlı yayıldıkları için belirti verdiği anda mutlaka uzman Proktroloji hekimine başvurmak gerekir. Tedavinin gecikmesi durumda çok ciddi sorunlara neden olmaktadır.

Merkezimizde genital siğil tedavisi, ameliyatsız lazer yöntemi ile uygulanmaktadır. Ameliyatsız lazer tedavisinde genital siğiller için geliştirilen en başarılı ve hasta açısından en konforlu yöntemdir ve bir çok avantaj sunmaktadır.