7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

BAYBURT GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ – GENİTAL BÖLGEDE SİĞİL

Genital Siğil

Genital Siğil Tedavisi

HPV VİRÜSÜ VE HPV ENFEKSİYONU
HPV virüsü (Human Papillomavirus, İnsan papilloma virüsü ) nedir?

Human Papillomavirüs kelimelerinin kısaltması olan HPV, hem kadınlarda hem erkeklerde bazı hastalıklara neden olabilen bir virüstür. Halk arasında “siğil virüsü” olarak da bilinir. Çift sarmallı DNA virüsüdür. Sadece insanlarda (human) hastalık yapan bir virüstür.

HPV insanlar arasında cilt teması ve cinsel ilişki ile bulaşır; bunun dışında havlu, havuz gibi yollarla bulaşabildiği de söylenir ancak bu yollarla bulaştığını kesin gösteren kanıtlar yoktur. HPV virüsü bir insana bulaştığında her zaman bir hastalık oluşturmaz, bazen hiçbir hastalık oluşturmadan vücutta kalabilir. Dünyada tüm insanların yaklaşık yüzde 10’unda görülen bir virüstür. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arsında birinci sıradadır.

HPV virüs enfeksiyonu hangi hastalıklara neden olur?

  1. – Vücudun herhangi bir yerindeki ciltte veya genital bölgede siğillere neden olabilir (kondilom).
  2. – Kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserine neden olabilir.
  3. – Kadınlarda vajen, vulva kanserlerine neden olabilir.
  4. – Erkeklerde penis kanserine neden olabilir.
  5. – Hem kadında hem erkekte anal kanserlerle, orofaringeal kanserlere neden olabilir.
  6. – Kanser öncüsü premalign lezyonlara neden olabilir (CIN, VIN, VaIN, AIS, AIN, PIN)
  7. – Çocuklarda rekürren respiratuar papillomatozis denilen hastalığa neden olabilir. Solunum yollarını ve larinksi tıkayacak kadar büyük lezyonlara neden olabilir.

Genital HPV olarak bilinen yaklaşık 40’tan fazla HPV tipi genital bölgeyi etkiler. Bazı tipler serviksin (rahim ağzı) yüzeyini oluşturan hücrelerin anormal hale gelmesine yol açabilir. Tedavi edilmediğinde bu anormal hücreler yıllar sonra kanser hücrelerine dönüşebilir. Rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla bu virüse karşı geliştirilen HPV aşısı artık günümüzde kullanıma girmiştir.

Belirtileri nelerdir?

Genital bölgede oluşan siğiller genellikle hiçbir belirti vermeden hasta tarafından kendisi gördüğü için veya lezyonlar eline geldiği için farkedilir. Nadiren kaşıntı, yanma, kızarıklık, akıntı olabilir siğil olan bölgede.

Tanı:

Siğillerin (kondilomların) görüntüsü tipiktir ve genellikle kolaylıkla tanınırlar. Kesin tanı gerekirse kondilomdan alınan biyopsinin patolojik incelenmesi ile konur.

Tedavi:

Kitlelerin cerrahi yöntemle çıkarılması, koter yardımıyla yakılması ya da kriyoterapiyle dondurulması, lazer ya da krem şeklindeki çeşitli ilaçlarla tedavi yöntemlerinden biri ya da birkaçı beraberce uygulanabilir. Gebelikte de kriyoterapi ve gebelik açısından sakıncası olmayan bazı ilaçlar  ile tedavi yapılabilmektedir. Stresten uzak durmak, dengeli beslenmek gibi bağışıklık sistemini güçlendirici tedbirler bazı hastalarda tedaviye yardımcı olabilir.

Siğiller tekrarlar mı?

İlaçla uygulanan veya diğer bütün tedavi yöntemlerinde siğilin tekrar çıkma riski vardır. Tedaviyle tamamen iyileşmesi ve bir daha tekrarlamaması da mümkündür.

Önlem:

Önlem için en etkili yol birden fazla sayıda partner ile ilişkiye girmemektir. Eğer birden fazla partner varsa prezervatif kullanmak siğilleri önlemede en etkili yoldur. Fakat siğiller kondomun kapladığı alan dışında da bulunabildiğinden prezervatif zaman zaman etkisiz kalabilir. Cinsel ilişki sonrası genital bölgeyi yıkamak HPV virüsüne karşı korumaz.
HPV virüsü aynı siğil lezyonlarını erkeklerde de penis bölgesinde ve diğer kısımlarda oluşturabilir. Bir erkekte siğil olmaması HPV virüsü bulundurmadığı anlamına gelmez, aynı durum kadınlar için de geçerlidir. Bu nedenle siğil veya başka hiçbir lezyon olmayan bir erkekle olan cinsel yakınlaşmadan da kadın HPV virüsü alabilir.

Gebelikte Kondilom (siğil) varlığında doğum nasıl olmalıdır?

Doğum kanalını, vajen içerisini ve rahim ağzını kapatacak kadar büyük olan ve doğum sırasında kanayabilecek kadar büyük olan kondilomlarda sezaryen doğum tercih edilir. Küçük ve az sayıda siğil varlığında ise bunların çok nadir oranda bebeğe geçme ve bebekte juvenil laringeal papillomatozis denen hastalığa (bebeğin solunum yollarında papillom oluşumu) neden olma riski vardır. Bebekteki bu hastalığa hem normal hem sezaryen doğumlardan sonra çok nadiren rastlanmıştır. Gebelikte siil varlığı mutlaka doktora bildirilmesi gereken bir durumdur, doğumun şekline muayene sonrasında karar verilir. Hamile hastanın siğil sandığı lezyonlar bazen siğil değil de başka bir lezyon olabilmektedir, bu nedenle muayene ve bazen biyopsi kesin tanı için gereklidir.

HPV aşısı (Rahim ağzı kanser aşısı) siğil oluşmasını engeller mi?

HPv aşısı esas olarak rahim ağzı kanserini (serviks kanserini) önlemek ve azaltmak amacıyla uygulansa da genital siğillere karşı da koruma sağlar (dörtlü ve dokuzlu aşı). Aynı aşı erkeklere uygulandığında da siğillerden koruma sağlar. HPV aşısı 11-26 yaş arasında kadınlara ve erkeklere önerilmektedir. HPV aşısı hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Genital Siğil Tedavisi

Siğilin sayısı, yeri, yayılma şekli gibi faktörlere bağlı farklı tedaviler uygulanabilir. Kimyasal maddeler yani merhem ve pomatlar, elektro koter, kimyasal koter ve kryoterapi gibi farklı yöntemler var. Son yıllarda kullanılmaya başlayan ve ülkemizde çok az sayıda bulunana Radyofrekansla Koter işlemi de mevcuttur.

Radyofrekansla koter, halı hazırda kliniğimde mevcuttur. Bu cihazın avantajları daha derin ve daha etkili bir şekilde uygulama imkanı vermektedir. Bu etkin derinlik siğilin aynı bölgede yeniden oluşma riskini ciddi derecede düşürmektedir. Diğer avantajları daha düşük voltaj kullanması ve daha kısa süreli işleme ihtiyaç duyulmasıdır. Sistem tamamen güvenli olup bağlantılar tam olmadığında cihaz hiçbir şekilde çalışmamaktadır. Böylece istenmeyen üzücü yan etkiler oluşmamaktadır.

GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ

  • Genital siğil tedavisi için kullanılan yöntemler, ilaçlar, kremler
    Genital siğillerin tedavisinde en sık olarak cerrahi eksizyon (operasyonla lezyonun kesilerek çıkartılması), krioterapi (dondurma), lazerle siğil tedavisi, koter (yakma) tedavileri, antiviral kremler ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır.
  • Cerrahi tedaviler daha çok anogenital siğillerin yoğun ve iri kümelenmeler (büyük kondilomlar) halinde olduğu durumlarda uygulanır.
  • I. Siğillerin cerrahi olarak çıkartılması (Eksizyonel yöntemler)
    Genel olarak eksizyonel yöntemler dış genital organların HPV enfeksiyonlarında kullanılmazlar. Bunun istisnası ise dış genital organlarda lokalize çok büyük kondilomların varlığıdır.
  • Genital sistemin görünür bölümünde çok büyük kondilomların olması durumunda eksizyonel yöntemlerden yararlanılarak büyük parçalar çıkarılır ve daha sonrasında medikal tedavi ile birlikte destrüktif yöntemlerden biri ile tedavi devam ettirilir.
  • Büyük kondilomalar lokal veya genel anestezi altında cerrahi olarak kesilerek çıkartılabilir. İşlem sonrası çıkartılan bölgeye pansumanların yapılması gereklidir.
  • Diğer bir yöntem de dış genital organların kondilomlarında eksizyon (çıkartılması) amaçlı LEEP uygulaması yapılabilir.

 

Genital bölgede görülen ve insan papillomavirusa (HPV) bağlı olarak ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan bir infeksiyondur. Daha çok 15-49 yaş arasındaki kişilerin %1-2’sinde görülmektedir. İnsanlarda papilloma virusunun 100’den fazla tipi vardır ve bunların yaklaşık yarısı bir genital siğile neden olabilmektedir. Hastalığın kuluçka dönemi (hastalığın ortaya çıkışına kadar geçen süre) haftalar veya yıllar olabilmektedir.


Genital Siğilin Belirtileri Nelerdir?

Sıcak ve nemli bölgeler olması nedeniyle, makat çevresinde ve kadınlarda genital bölgede daha sık görülen, küçük, deri renginde veya kahverengi bir kabarıklık olarak başlar. Fazla nemli bir bölgede ise beyazımsı da görünebilir. Giderek büyür ve üzeri karnabahar gibi bir görünüm alır.

Genital Siğil Nasıl Bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Ancak; bulaşma hemen hemen daima deri temasıyla olduğu için, tam bir cinsel ilişki olmadan da bulaşabilir. Genital bölge veya makat çevresinde ekzema, uzun süreli vajinal akıntı gibi durumlar varsa hastalık daha kolay bulaşmaktadır.

Tanısı Nasıl Konulur?

Genital siğil tanısı genellikle doktorlar tarafından klinik muayene ile koyulur. Bazen ayrıca tanı için deriden biyopsi alınması gerekebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık için hastanın evde kendisinin uygulayacağı veya doktorun klinikte uygulayacağı tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu tedavilerin hepsinde haftalar veya aylar süren tekrarlayan uygulamalar gereklidir. Tedavi seçimi siğillerin yeri, sayısı, büyüklüğü vb özelliklere bağlı olacaktır.

Tekrarlar mı?

Tam tedavi sonrasında bile genital siğillerin tekrarlama olasılığı vardır.

Tedavi Sonrası Takip Gerekli midir?

Yeni siğiller için genital bölgenin periyodik olarak muayenesi gereklidir. Kadınlarda rahim ağzı kanseri riski nedeniyle mutlaka belirli aralıklarla yayma (smear) yapılmalıdır.

Genital Siğil Olursam Riskleri Nelerdir?

Genital siğile neden olan virus rahim ağzı kanserine de neden olabilmektedir. Ancak genital bölgede siğile neden olanlar genellikle düşük risk grubunda olan virus tipleridir. Bağışıklık sisteminde sorun olan kişilerde yaralar daha şiddetli seyredebilir ve tedaviye daha zor yanıt verebilir, bu kişilerde tekrarlama riski daha yüksektir.

Genital Siğilden Nasıl Korunurum?

Genital siğilden korunmanın en güvenilir yolu cinsel ilişkiden kaçınmak ya da infekte olmadığı bilinen bir cinsel eşle, tek eşli bir ilişki yaşamaktır. Lateks kondomların doğru ve sürekli kullanılışı genital siğil riskini azaltabilir. Fakat kondom ile kaplanmayan alanlarda genital siğil görülebilir. Cinsel ilişki sonrası cinsel bölgeyi yıkama, idrar çıkarmak, antiseptikle temizlemek cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma sağlamaz.

Kendinizi ve Cinsel Eşinizi Koruyun

Genital siğiliniz varsa bu durumu en kısa sürede cinsel eşinize bildirin ve doktora gidip değerlendirilmesini sağlayın. Eğer cinsel eşiniz genital siğil için bir tedavi alıyorsa mutlaka siz de bir doktora görünün. Sizde veya cinsel eşinizde bulgular varken cinsel ilişkiye girmekten kaçının. Eğer genital siğiliniz varsa diğer cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar açısından da test edilmelisiniz. Cinsel eşinize de bu durumu belirtiniz.

GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ NASILDIR?

Genital siğil tedavisi için kullanılan yöntemler, ilaçlar, kremler

Genital siğillerin tedavisinde en sık olarak cerrahi eksizyon (operasyonla lezyonun kesilerek çıkartılması), krioterapi (dondurma), lazerle siğil tedavisi, koter (yakma) tedavileri, antiviral kremler ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır.

Cerrahi tedaviler daha çok anogenital siğillerin yoğun ve iri kümelenmeler (büyük kondilomlar) halinde olduğu durumlarda uygulanır.

I. Siğillerin cerrahi olarak çıkartılması (Eksizyonel yöntemler)

Genel olarak eksizyonel yöntemler dış genital organların HPV enfeksiyonlarında kullanılmazlar. Bunun istisnası ise dış genital organlarda lokalize çok büyük kondilomların varlığıdır.

Genital sistemin görünür bölümünde çok büyük kondilomların olması durumunda eksizyonel yöntemlerden yararlanılarak büyük parçalar çıkarılır ve daha sonrasında medikal tedavi ile birlikte destrüktif yöntemlerden biri ile tedavi devam ettirilir.

Büyük kondilomalar lokal veya genel anestezi altında cerrahi olarak kesilerek çıkartılabilir. İşlem sonrası çıkartılan bölgeye pansumanların yapılması gereklidir.

Diğer bir yöntem de dış genital organların kondilomlarında eksizyon (çıkartılması) amaçlı LEEP uygulaması yapılabilir.

Leep nedir?
LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure) ; alternans bir elektrik akımı ile loop uçlarında protein denatürasyonuna neden olarak iki dokuyu ayırabilecek derecede ısı oluşumu sağlayan bir sistemden oluşmuştur. Bu sayede başka hiçbir yere zarar vermeden, son derece rahat bir kontrol ile gerekli patolojik dokunun çıkarılması sağlanacaktır.

LEEP’te tecrübeli bir hekim tarafından uygulandığında, kanama riski yok denecek kadar azdır. Ofis şartlarında, lokal anestezi altında uygulanabilmesi, hastanede yatış gerektirmemesi, komplikasyon riskinin çok düşük oluşu, hasta tarafından telöre edilebilirliği ve uygulama kolaylığı bu yöntemin tercih edilmesine neden olmuştur.

II. Yıkıcı yöntemler ile siğil tedavisi (Destrüksiyon)

Elektrokoterizasyon (Elektrokoagülasyon, elektirikle yakma)
Bipolar koter ile HPV odaklarının lokal anestezi altında yakılmasıdır. Yeterli destrüksiyon sağlandığından emin olunduğu müddetçe bu gün kabul gören en geçerli tedavi yöntemidir.

Özellikle dış genital organlar dediğimiz genital sistemin dışardan görünen bölümünde (cilt ya da mukozal) meydana gelen kondilomların yok edilmesi için idealdir. Çoğu zaman tek oturumda tün odakların yok edilmesi mümkündür. Tedavi süreci kısadır. Fazlaya kaçılması halinde sağlıklı dokularda da hasar meydana getirebileceği unutulmamalıdır.

Kriyoterapi (Dondurma)
Kriyoterapi, likit (sıvı) nitrojenle lezyon ve lezyon çevresinin dondurulması işlemidir. Bu da elektrokuagülasyon gibi başarılı yöntemlerden birisidir.

Krioterapi son yıllarda oldukça sık olarak kullanılmaya başlayan, oldukça etkili, yakma (elektrokoterizasyon) yöntemine göre daha ağrısız ve kolay uygulanabilen bir yöntemdir. Dondurma işlemi oldukça ağrısız bir işlemdir ve işlem sırasında çoğu zaman anestezik madde gerektirmez.

Krioterapi oldukça güvenilir bir yöntem olup gebelik sırasında ortaya çıkan anogenital siğillerin dondurulması amacıyla da kullanılabilmektedir.

CO2 (Karbondioksit) lazer ablasyonu
Karbondioksit (CO2) esaslı laser destrüksiyonu ile etkin şekilde siğil tedavisi sağlanabilir. Karbondioksit lazerle siğillerin yakılması diğer tedavi yöntemlerine göre biraz daha pahalıdır. Ancak etkinliği de oldukça yüksektir. Ayrıca iz kalma şansı da çok azdır. Tarafımızca yapılan genital siğil tedavilerinde daha sıklıkla lazer işlemlerini tercih etmekteyiz. İşlem genellikle lokal anestezi ile yani o bölgenin uyuşturulması ile yapılmaktadır.

CO2 buharı içinde HPV bulunabildiğinden solunum sistemi ile bulaşması ve yayılması da olasıdır. Bunun için gerekli önlemler alınmalıdır.

Kimyasal destrüksiyonBu amaçla biklorasetik asit, triklorasetik asit, podofilin ve podofilotoksin gibi asitler de kullanılmaktadır. Kimyasal yıkıcı asitler oldukça etkilidir, ancak sağlıklı ciltte de tahriş (iritasyon) etkisine sahip maddelerdir.

Kimyasal yıkıma bağlı inflamasyon, erozyon, ağrı ve ülserasyon oluşabilir. Hastanın kendisinin uygulaması oldukça zordur. Hastanın görüş alanının dışındaki lezyonlara müdahale etmesi güçtür ve sağlıklı deriye dokundurulduğunda burada da harabiyet meydana getirecektir. Ayrıca günlerce, tekrar tekrar uygulamayı gerektirebilen uzun bir tedavi seçeneğidir.

Kimyasal asit tedavileri bebeğe toksik etkisinden dolayı gebelikte uygulanmazlar.

III. Genital Siğil Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Siğillerin ilaçla tedavisinde ‘immunomodulasyon’ yani immün direnci arttırmaya yönelik olarak interferon ve imikimod ilaçları kullanılmaktadır. İlaç tedavilerinin uzun sürmesi dezavantajlı yönleridir.

İnterferonlar, antiproliferatif ve antiviral etkilerinden dolayı kullanılırlar. Tropikal, sistemik veya intralezyonel kullanım seçenekleri vardır.

İmikimode (Imiquimode) ise 2003 yılından bu yana ülkemizde de bulunan saşe-krem formunda, ülkemizde ve yurt dışında “Aldara % 5 krem” adıyla piyasalardadır.