7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

BAYBURT DOĞUM İZLERİNİN DÜZELTİLMESİ (EPİZYOTOMİ)

Doğum İzlerinin Düzeltilmesi (Epizyotomi)
52 – Doğum İzlerinin Düzeltilmesi (Epizyotomi)
Normal doğum sırasında bebeğin başının rahat çıkması ve düzensiz yırtıkların oluşmaması amaçları ile perineye makasla yapılan kesiye “epizyotomi (epizyo) veya doğum kesisi” adları verilmektedir. Doğum izlerinin düzeltilmesi aynı zamanda epizyotomi olarak da adlandırılmaktadır. Doğum izlerinin düzeltilmesi ameliyatları Hera Klinik’te başarılı bir şekilde 2002’den bu yana uygulanmaktadır.

Vajinal Doğum İzlerinin Düzeltilmesi
Bebeğin çıkmasından hemen önce yapılan epizyo kesisinin doğumdan sonra iyi bir şekilde onarılması gerekmektedir. Aksi takdirde doğum sonrası dönemlerde bu bölgede yara iyileşmesinin kötü bir şekilde gerçekleşmesi sonucunda nedbe (skar) dokusu kalabilmektedir.

Kötü iyileşmeye bağlı olarak gelişen nedbe dokusu seksüel ilişki sırasında ağrıya (disparoni) sebep olabilir. Bu durum zamanla çiftlerde cinsel isteksizlik ve tatminsizliği de beraberinde getirebilmektedir.

Ayrıca doğumdan sonra değişikliğe uğramış ve kötü görünen bir vajina kadınlarda güven eksikliğine, eşinden utanmaya ve psikolojik bir takım problemlere de zemin hazırlamaktadır.

Epizyo Skarektomi Nedir?
Epizyo skarlarının (nedbe dokunsun) çıkartılarak düzeltilmesi operasyonuna “epizyo skarektomi” adı verilmektedir.

Epizyo skarlarının çıkarılması operasyonları tek başına da yapılabileceği gibi genellikle vajina daraltıcı ameliyatlar (vajinoplasti operasyonu) ile birlikte yapılmaktadır.

Doğum izlerinin düzeltilmesi nasıl yapılmaktadır?
Epizyo skarektomi operasyonu genel olarak lokal anestezi altında (bölgesel uyuşturma ile) yapılmakta ve 30 dakika kadar sürmektedir.

Operasyon sorası ağrı ve kanama yok denecek kadar azdır.

Doğum izleri hangi amaçlarla çıkarılmaktadır?
Bu tür operasyonlar kozmetik ve işlevsel amaçlarla yapılmaktadır. Kozmetik yönden genital bölgenin estetik açıdan daha iyi görünmesi sağlanırken işlevsel yönden de seksüel ilişki sırasında ağrı, acı gibi sorunların giderilmesinde fayda sağlamaktadır.

Normal doğumda yapılan ‘epizyo’ diğer ismiyle ‘doğum kesisi’ bazı durumlarda iyi bir şekilde iyileşmeyebilir. Bu durumda kötü görünümlü doğum dikiş izleri kadınlarda cinsel hayatta bazı sorunlara neden olabilir ve genital estetik görünüm açısından sıkıntılar oluşturabilir. Doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, silinmesi cerrahi ve cerrahi olmayan bazı yöntemlerle yapılabilmektedir.

Epizyotomi kesisi nedir? Doğum kesisi hakkında
Doğum eyleminde bebeğin vajinal kanaldan inerek dışarıya çıkması sırasında, gelen kısmı vajinanın girişinde veya içteki kanalda düzensiz ve uzamış yırtıklara neden olabilir. Bu tür yırtıkların olmaması için ‘Perine’ adını verdiğimiz bölgeye makas ile bir kesi yapılarak doğum süreci kolaylaştırılmaktadır.

Bebeğin çıkımı sırasında yapılan bu makasla kesme işlemine ‘epizyo kesisi’, ‘epizyotomi kesisi’ veya ‘doğum kesisi’ adları verilmektedir.

Epizyotomi kesisi daha sonra bu bölgeye atılan dikişlerle kapatılmaktadır. Böylelikle lohusalık dönemi süresince epizyo dikişleri de iyileşmektedir. Bazı hallerde epizyotomi kesisi iyi şekilde iyileşmez ve hatta iyileştikten sonra perine bölgesinde iz de kalabilir.

Epizyo kesisi hangi durumlarda kötü iyileşir?

Vajinal doğum sırasında açılan epizyo kesisi bazı durumlarda uzayabilir (daha uzun bir hale gelebilir) veya kötü şekilde iyileşebilir.

Yukarıdaki resimde doğum sonrası dikiş izleri bariz görünen, epizyotomisi kötü şekilde iyileşen ve bu nedenle vajina ağzı açık olan bir hastaya aittir.
(Tüm resimler hasta izni alınarak kullanılmıştır)

Doğum dikiş izlerinin daha belirgin olduğu durumlar:
Zor Doğumlar
Zor, uzun süren ve travmatik doğumlarda perine bölgesinin fazlaca ödemlenmesi ile yırtılması normalden daha fazla olabilir. Özellikle vakum, forseps gibi doğuma yardımcı enstrümanlarının kullanılması doğum kesi yerinin uzamasına ve doğum sonrası dikiş izlerinin daha belirgin olmasına neden olabilir.

Doğum sonrası dikişlerin iltihaplanması
Vajinal doğum sonrası dikişlerin iltihaplanması sonucunda dikişler kendiliğinden açılabilir. Enfeksiyona bağlı açılan dikiş yerlerinde oluşan ‘granulasyon dokusu’ estetik açıdan kötü bir görünüme neden olabilir. Bu yüzden doğum sonrası perine bakımı ve temizliği son derece önemli bir konudur.

Doğum dikişlerinin tutmaması, kesi yerinin kaynamaması
Perine onarım tekniğine bağlı olarak doğumdaki dikişlerde tutmama ve açılma oluşabilir. Doğum dikiş izlerinin tutmaması ve zamanından önce açılması; perine bölgesinin ani şekilde gerilmesine ve perine iltihaplanmalarına bağlı olarak da gerçekleşebilmektedir.

Onarılmamış perine yırtıkları
Hastanede veya evde yapılan doğumlarda gelişen perine yırtıkları onarılmadığı zaman vajina girişinde kötü bir görünüm sergileyebilir. Dışarıdan bakıldığında vajinanın içinin görülmesi ile karakterize ‘vajinal gaping’ rahatsızlık verici olabilir, aynı zamanda sık vajinal enfeksiyon nedenidir.

Derin perine yırtıkları
Derin ve uzamış epizyotomilerdeki derin perine yırtıkları iyileşmesi daha uzun zaman alıcıdır. İyileştikten sonra doğuma ait dikiş izleri de daha sık ve belirgin olabilmektedir.

Perine Estetiği (Perineoplasti)
Perine bölgesinde vajinal doğum sonrası kötü görünümlü dikiş izleri ‘Perine estetiği’ adı verilen genital estetik operasyonla düzeltilebilmektedir. Perine estetiği ‘Perineoplasti’ ismi ile de bilinir.

Vajina daraltma ile birlikte doğum dikiş izlerinin silinmesi
Vajinal doğum her ne kadar bir doğal doğum yöntemi olarak görülse de vajina kanalında da bazı genişlemelere neden olabilir. Vajinanın genişlemesi, bollaşması veya sarkması ‘Vajinal relaksasyon Sendromu’ olarak bilinir.
Vajinal relaksasyon (gevşeme) hem kadın hem de erkek eşte cinsel ilişkide hissedememe ve cinsel isteksizlik problemlerine yol açar. Bu tür problem yaşayan hastalarda vajina daraltma ile birlikte doğum dikiş izlerinin silinmesi operasyonu da yapılabilmektedir.

Genital estetik ile birlikte perine düzeltme (Perineoplasti)
Genital estetik ameliyatlardan labioplasti (iç dudak estetiği), klitoral hudoplasti ile birlikte vajina daraltma ve perine estetik ameliyatları hep birlikte aynı seansta yapılabilmektedir. Böylelikle genital bölge hem içten hem de dıştan düzeltilmiş olacaktır. Yaklaşık 2 saat kadar süren bir ameliyatla estetik ve fonksiyonel anlamda pek çok yararlar sağlanmaktadır.

Doğum dikiş izleri kimlerde düzeltilir? Kötü görünümler nasıldır?
► Nedbe (skar dokusu) şeklindeki perine bölgesi:
Adeta yanık izine benzer şekilde bir nedbe dokusu vardır.
► Vajina giriş kısmında açıklık (Vaginal gaping):
Vajinanın giriş bölgesi açıktır ve bu nedenle adeta vajinanın içi görünmektedir. Hoş olmayan estetik görünüm haricinde sık vajinal enfeksiyon sebebidir. Bu duruma ‘Vaginal Gaping’ (Vajinal açıklık) adı da verilmektedir.
► Perine bölgesinde çöküntü:
Doğum dikiş yerindeki çöküntü, iyi iyileşmeyen nedbe dokusunun ‘cilt retraksiyonu’ adı verilen cilt altına çekilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Cilt retraksiyonunu gidermek için karın, bacak iç kısımları gibi başka bir bölgesinden alınan yağ dokusu bu bölgeye enjekte edilebilir. Yani yağ dolgu enjeksiyonu yapılmaktadır.

Doğum dikiş izlerindeki çökük görünüm cerrahi dışında ‘hyaluronik asid’ (HA) dolgusu ile de giderilebilmektedir. Ancak hyaluronik asid dolgusundaki kalıcılık süresi, verilen dolgu türüne göre sınırlı olmaktadır.

Doğum dikiş izleri nasıl düzeltilir?

Doğum dikiş izleri en sıklıkla cerrahi olarak, ameliyatla perine bölgesindeki nedbe dokusunun çıkarılması ile düzeltilmektedir. Genelde eş zamanlı olarak vajen daraltma ameliyatı ile birlikte yapılmaktadır. Operasyon ortalama olarak 1 saat kadar sürer.

Operasyon öncesi ameiyat bölgesinin düzgün şekilde olması için alan çizilir (Yukarıdaki resim).

Doğum dikiş izleri düzeltilmesi ne kadar başarılı? Ameliyat sonrası görünüm

Perineoplasti ameliyat tekniği ile yapılan epizyotomi kesilerinin düzeltilmesi sonrasında vajina ağzı kapanmakta, büyük dudaklardaki kırışıklıklar nisbeten azalmakta ve vajina girişi sıkılaşmaktadır. Böylelikle hem estetik hem de fonksiyonel açılardan kazanımlar elde edilmektedir. (Üstteki resim)

Aynı seansta labioplasti (genital dudak estetiği) ve dış dudaklara yağ dolgusu da yapılabilir.

Ameliyat sonrası dönemde bir kaç gün süreyle hafif ağrı, sızıntı şeklinde kanama ve gerginlik hissi normaldir. 2-3 gün süreyle yapılan buz kompresyonu ve basit ağrı kesici ilaçlarla bu tür sorunlar aşılabilmektedir.

Genital bölgede vajina ve perine bölgesi ile ilgili kozmetik operasyonlar genelde jinekolog doktorlar tarafından yapılmaktadır. Operasyonu uygulayacak jinekolog hekimin tecrübesi, genel anlamda yaptığı genital estetik ameliyat sayısı ve estetik operasyonlarla ilgili aldığı eğitimler başarıda rol oynayan faktörlerdir. Doğru operasyon teknikleri ile son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır.