HPV VİRÜSÜ VE HPV ENFEKSİYONU
HPV virüsü (Human Papillomavirus, İnsan papilloma virüsü ) nedir?
Human Papillomavirüs kelimelerinin kısaltması olan HPV, hem kadınlarda hem erkeklerde bazı hastalıklara neden olabilen bir virüstür. Halk arasında “siğil virüsü” olarak da bilinir. Çift sarmallı DNA virüsüdür. Sadece insanlarda (human) hastalık yapan bir virüstür. HPV insanlar arasında cilt teması ve cinsel ilişki ile bulaşır; bunun dışında havlu, havuz gibi yollarla bulaşabildiği de söylenir ancak bu yollarla bulaştığını gösteren kesin kanıtlar yoktur. HPV virüsü bir insana bulaştığında her zaman bir hastalık oluşturmaz, bazen hiçbir hastalık oluşturmadan vücutta kalabilir. Dünyada tüm insanların yaklaşık yüzde 10’unda görülen bir virüstür. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında birinci sıradadır.
HPV virüsünün özellikleri:
– Çift zincirli çember şeklinde DNA içerir, 8000 baz çifti içerir.
– Kılıfsız bir virüstür.
– Epitelyal yüzeylere afinitesi vardır (epiteliotropik).
– Papillomaviridiae ailesindendir.
– Sadece insan türünde hastalık oluşturur o nedenle “human” papillomavirüs ismi verilmiştir.
– İkozahedral simetri gösteren 72 kapsomerden meydana gelir.
HPV genomunda bulunan bölgeler ve görevleri:
E (Early region, erken bölge)
L (Late region, geç bölge)
NCR (Non-coding regulatory region)
– E1 ve E2: Virüs DNA replikasyonu
– E4: Virüs mutasyonu
– E5: Transformasyon
– E6 ve E7: Tümör supressör geni
HPV virüs enfeksiyonu hangi hastalıklara neden olur?
– Vücudun herhangi bir yerindeki ciltte veya genital bölgede siğillere neden olabilir (kondilom).
– Kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserine neden olabilir.
– Kadınlarda vajen, vulva kanserlerine neden olabilir.
– Erkeklerde penis kanserine neden olabilir.
– Hem kadında hem erkekte anal kanserlere, orofaringeal (ağız) kanserlere neden olabilir.
– Kanser öncüsü premalign lezyonlara neden olabilir (CIN, VIN, VaIN, AIS, AIN, PIN)
– Çocuklarda rekürren respiratuar papillomatozis denilen hastalığa neden olabilir. Solunum yollarını ve larinksi tıkayacak kadar büyük lezyonlara neden olabilir. Bu hastalık genellikle doğum sırasında annenin doğum kanalından bebeğe HPV bulaşması ile meydana gelir.
Genital HPV olarak bilinen yaklaşık 40’tan fazla HPV tipi genital bölgeyi etkiler. Bazı tipler serviksin (rahim ağzı) yüzeyini oluşturan hücrelerin anormal hale gelmesine yol açabilir. Tedavi edilmediğinde bu anormal hücreler yıllar sonra kanser hücrelerine dönüşebilir. Rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla bu virüse karşı geliştirilen HPV aşısı artık günümüzde kullanıma girmiştir.
HPV enfeksiyonunun belirtileri nedir? Nasıl anlaşılır?
HPV bir insana bulaştığında hiçbir belirti vermeden kalabileceği gibi bazen siğil veya yukarıda sıralanan diğer hastalıkların belirtilerine neden olabilir. En sık belirti siğil oluşmasıdır, siğiller et beni gibi küçük genellikle birkaç milimetre büyüklüğünde lezyonlardır, en sık ciltte, yüzde, el üzerinde, genital bölgede oluşur. Bazen çok büyük siğiller oluşabilir ve bütün genital bölgeyi kaplayacak kadar büyüyebilir. Bu nedenle HPV virüsüne “siğil virüsü” de denir.
Bir insanda HPV virüsünün bulunduğunun anlaşılması herzaman belirtilere bakarak mümkün olmaz, bunun için HPV DNA testleri geliştirilmiştir, bu testler bütün HPV virüs çeşitlerini değil ancak en önemli tiplerini belirleyebilir.
Kimlerde HPV enfeksiyonu daha sık görülür? Nasıl bulaşır?
– HPV virüsü insanlar arasında yakın temas, öpüşme, cinsel ilişki gibi kısacası her tür cilt teması ile bulaşabildiği için en önemli risk faktörü multiple cinsel parnterdir, yani çok eşlilik. Kadın veya erkek ne kadar çok kişiyle cinsel temasta bulunursa HPV virüsünü kapma riski o kadar artar. HPV virüsünün sebep olduğu hastalıklar fazla sayıda cinsel partneri olan kişilerde daha sık görülür.
– Vajinal yolla ilişkide erkeğin içeri girmesi HPV bulaşması için şart değildir. İçeri giriş olmadan sürtünme ve benzeri ilişkilerle de HPV virüsü kadından erkeğe veya erkekten kadına bulaşabilir. Oral (ağız yoluyla) ve anal ilişki ile de bulaşabilir.
– Kadından erkeğe, erkekten kadına, kadından kadına, erkekten erkeğe bulaşabilir.
– Homoseksüel erkeklerde HPV ile enfekte olma riski diğer erkeklerden daha yüksektir.
– Tuvaletten HPV virüsü bulaşamaz, hijyen ile ilgisi yoktur.
– Erkeklerde sünnetin HPV virüsüne karşı kısmen koruma sağladığını gösteren bazı araştırmalar vardır ancak bu konuda kanıtlar çok yeterli değildir.
Cinsel ilişkide bulunmamış (bakire) kızlarda HPV virüsü olabilir mi?
Çok nadiren bakire kadınlarda da HPV virüsüne rastlanabilmektedir. Virüsün bulaşması için tam bir cinsel birleşme şart değildir, Bu kişilerde bildirilmeyen seks, parmak veya el ile temas sonucu bulaş gibi etkenler rol oynayabilir.
Kondom (prezervatif, kılıf) kullanmak HPV bulaşmasını önler mi?
Bulaşma riskini azaltabilir ancak tam olarak önlemez. Çünkü seks sırasında erkek kondom kullansa bile kadın partnerine testisleri temas edebilmektedir, bu da HPV bulaşması için yeterli olabilir.
HPV virüs tipleri nelerdir?
HPV’nin 200’den fazla çeşiti tespit edilmiştir ancak bunlardan genital bölgede hastalıklara neden olabilenler yaklaşık 40 tiptir. Genital bölgede enfeksiyon yapabilen HPV tipleri düşük riskli (low-risk) ve yüksek-riskli (high-risk) tipler olarak ikiye ayrılmıştır.
Yüksek riskli HPV tipleri: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68
Yüksek riskli HPV virüsleri serviks kanserine neden olabilirler. Bunlardan özellikle tip 16 ve 18 daha risklidir. Hastanelerde yapılan HPV DNA testleri ile bu yüksek riskli tipler araştırılır. HPV aşıları (rahim ağzı kanseri aşıları) daha çok bu tiplere karşı geliştirilir. Hücre genomuna entegre olarak hastalığa neden olurlar. Hem entegre hem epizomal şekilde enfeksiyon oluşturabilirler.
Düşük riskli HPV tipleri: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73, 81
Düşük riskli HPV tipleri kansere neden olamazlar sadece siğil (kondilom) ve benzeri hastalıklara neden olabilirler. Bunlar hücre genomuna entegre olmazlar, epizomal enfeksiyon meydana getirirler. HPV DNA testleri ile düşük riskli tipler araştırılmaz.
– Cilt siğilleri ile ilgili olanlar Tip1, Tip2 HPV virüsleridir daha çok
– Genital bölgede siğil (kondiloma akümünata) yapan tipler daha çok Tip 6 ve Tip 11’dir.
– Orofarengeal kanserle en çok ilgili olan Tip 16
– Anal kanserlerle en çok ilgili olan Tip 16
– Respiratuar papillomatozis yapan Tip 6 ve Tip 11
– Rahim ağzı (serviks) kanserinde en çok saptanan Tip 16 ve Tip 18
– Vejen ve vulva kanserinde en çok rastlanan tip 16’dır.
HPV virüsü (siğil virüsü) vücuttan nasıl atılır?
Siğil virüsü nasıl yok edilir? Vücuttan nasıl tamamen temizlenir?
HPV virüsünü vücuttan atmak veya tamamen yok etmek için henüz bir tedavi yöntemi geliştirilememiştir. Bir kişide HPV olduğu tespit edilebilir, bu durumda virüsün oluşturduğu hastalıklar varsa tedavi edilir, örneğin siğiller ilaçla veya yakılarak (koterizasyon) tedavi edilir.
Virüs vücutta bulunduğu bölgeden örneğin rahim ağzından kendiliğinden temizlenip kaybolabilir, kadında belli bir süre sonra HPV testi yapıldığında virüs tespit edilmez. Rahim ağzında HPV enfeksiyonlarının çoğu (yüzde 80-90) bu şekilde 1-2 yıl içerisinde kendiliğinden kaybolur, az bir kısmı kaybolmadan devam eder ve hastalık yapma riski taşır.
HPV virüsü vulva, vajen veya rahim ağzı gibi dokularda bulunur, keratinositlerde enfeksiyona neden olur. Hiçbir zaman kana geçmez, viremi yapmaz. Virüs viremi yapmadığı için yani kanda bulunmadığı için virüse karşı bağışıklık yanıtı oluşması zor olur.
HPV enfeksiyonunun tedavisi nedir?
HPV enfeksiyonunu vücuttan tamamen atmak için spesifik bir tedavi veya ilacı yoktur. Ancak hastalık yaptığı bölgeye yönelik ilaç (krem, solüsyon) veya yakma, dondurma gibi tedaviler, cerrahi işlemler uygulanabilmektedir. Örneğin siğiller ilaçlarla veya cerrahi olarak ameliyatla çıkartılır. Rahim ağzındaki hastalıklar yakma (koterizasyon), dondurma (kriyoterapi), konizasyon, LEEP, ameliyat gibi yöntemlerle tedavi edilir.
Dünyada HPV tiplerinin dağılımı nasıldır?
Dünyanın hemen her bölgesinde insanlarda en sık rastlanan tip HPV Tip 16’dır. Saptanan HPV tiplerinin yaklaşık yüzde 50-70’i budur. İkinci sırada Tip 18 gelir, bu da yüzde 15-25 arasında görülür. Yani tüm HPV enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 70-80’ini bu iki tip oluşturur. Bunlardan sonra daha az sıklıkla görülen tipler sırasıyla 45, 31, 33, 52, 58’dir. Diğer tipler çok az görülür.
Servikal kanserlerde saptanan HPV tipleri nelerdir?
Serviks (rahim ağzı) kanserinin en sık görülen tipi yassı hücreli (squamöz hücreli) kanserdir. Squamöz hücreli serviks kanserlerinin yüzde yüzüne yakın kısmında HPV’ye rastlanmaktadır. Squamöz hücreli serviks kanserlerinin yüzde 50-60’ında tip 16, yüzde 15’inde tip 18 HPV bulunur. Bu iki tip HPV squamöz hücreli kanserlerin yaklaşık yüzde 70’inde bulunur.
Serviksin adenokanserlerinde yine en çok rastlanan tip 16’dır, ikinci sıklıkla tip 18 bulunur. Ancak adenokanserlerin tamamında HPV bulunmaz, yaklaşık yüzde 70’inde HPV bulunur.
Diğer kanserlerle HPV enfeksiyonu ilişkisi:
Serviks kanserlerinin tamamına yakınında HPV’ye rastlanır. Anal kanserlerin yüzde 90’ında, vajina kanserlerinin yüzde 70’inde, vulva kanserlerinin yüzde 40’ında, penis kanserlerinin yüzde 50’sinde, orofarinx kanserlerinin yüzde 70’inde HPV’ye rastlanır. Bu kanser türlerinin hepsinde de en çok HPV 16’ya rastlanır.
Dünyada HPV ile hatta bir enfeksiyon ajanı ile en çok ilişkisi olan kanser serviks (rahim ağzı) kanseridir.
Gebelikte HPV enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi?
Gebelikte vücudun herhangi bir cilt bölgesinde (el, yüz) meydana gelen bir HPV enfeksiyonu yani siğil bebeğe zarar vermez, kan yoluyla bebeğe geçmez. Rahim ağzında HPV saptanması da bebeğe zarar vermez (rahim ağzında siğil yani kondilom yoksa). Ancak doğum kanalında yani vajina ve vulvada yaygın siğil yapan bir HPV enfeksiyonu varsa bu siğillerden doğum sırasında bebeğe bulaş olabilir, bebekte respiratuar papillomatozis meydana gelebilir. Hamilelik sırasında genital bölgede siğil olması durumunda mutlaka doktora danışmak gerekir, doğum yöntemi doktor muayenesi sonrasında kararlaştırılır.
KONDİLOM
Kondilom Nedir?
Kondilom ;Genital bölgede görülen ve HPV bağlı olarak ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan bir infeksiyondur. Kondilomlar daha çok 15-35 yaş arasındaki kişilerde görülmektedir. İnsanlarda papilloma virusunun 180’den fazla tipi vardır ve bunların yaklaşık yarısı bir kondiloma neden olabilmektedir. Kondilom hastalığın kuluçka dönemi günler,haftalar veya yıllar olabilmektedir.
Kondilomun Belirtileri Nelerdir?
Kondilom oluşumları sıcak ve nemli bölgeler olması nedeni yle, makat ve anüs çevresinde ve kadınlarda genital bölgede daha sık görülen, küçük, deri renginde veya kahverengi bir kabarıklık olarak genelde genital siğil oluşumu başlar.
Fazla nemli bir bölgede ise genellikle beyazımsı da görünebilir. Giderek büyür ve üzeri karnıbahar gibi bir görünüm alır.
Kondilom Nasıl Bulaşır?
Kondilomlr cinsel ilişki ve temasla bulaşan bir hastalıktır. Ancak kondülom bulaşması hemen hemen daima cilt temasıyla olduğu için, tam bir cinsel birleşme hali ve ilişki olmadan da bulaşabilir. Genital – cinsel bölge veya makat çevresinde yara, lezyon, aft ,ekzema, uzun süreli anal-vajinal akıntı gibi durumlar varsa kondilom hastalığı daha kolay bulaşmaktadır.
Kondilom tanısı Nasıl Konulur? Kondilom tanısında hangi yöntemler yardımcıdır?
Kondilom tanısı genellikle herhangi deneyimli bir hekim veya kondilom uzmanı doktor tarafından göz muayenesi muayene ile koyulur. Bazen ayrıca tanı için kondilomlara “asetik asit” testi ve büyüteç ile bakılır veya kondilomdan biyopsi ve kondilom tiplemesi gerekebilir.
Kondilom Nasıl Tedavisi nasıl Yapılır, En İyi Kondilom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kondilom tedavisi genital siğillerin yapısı, hastanın cinsiyeti, yeri, sayısı, büyüklüğü gibi değişik faktörlere ve özelliklere bağlı olacaktır.
Kondilomlar tedavi sonrası tekrarlar mı?
Maalesef hangi yöntem ile olursa olsun kondilomların tekrarlama yani nüks olasılığı vardır. En az tekrar olasılığı Lazer ile Kondilom tedavisinde vardır diğer yöntemlere göre.
Kondilom Tedavisi Sonrası Neler Dikkat Etmek Gerek ?
Kondilomların tekrar edip etmediğini anlamak için cinsel bölgenin periyodik olarak düzenli muayenesi gereklidir. Kadınlarda bazı HPV tiplerinin rahim ağzı kanseri yapma riski nedeniyle mutlaka belirli ve düzenli aralıklarla pap smer testi yapılması gereklidir.
Erkeklerde Kondilomların Riskleri ve Tehlikeleri Nelerdir?
Erkeklerde kondilom penis kanseri ve anüs-makat kanserine sebep olabilmektedir. Ancak genital bölgede kondiloma neden olanlar genellikle düşük risk grubunda olan HPV virus tipleridir fakat buna rağmen kanser yapma olasılıkları vardır. Bağışıklık sisteminde düşük olan kişilerde ve jilet ile kondilomu kesip kanatanlarda genital siğiller daha şiddetli seyredebilir ve tedaviye daha zor yanıt verebilir, bu kişilerde kondülom tekrarlama riski daha yüksektir.
Genital Siğilden Nasıl Korunurum?
Genital siğil den korunmanın en güvenilir yolu hpv şüphesi olan kişilerle cinsel ilişkiden kaçınmak ya da HPV si olmadığı bilinen bir eşle, tek eşli bir ilişki yaşamaktır. Prezervatiflerin doğru ve sürekli kullanılışı kondilom bulaşma riskini azaltabilir fakat tamamen yoketmez. Cinsel ilişki , seks sonrası cinsel bölgeyi suyla yıkama, idrar çıkarmak, antiseptik solusyonla temizlemek HPV kondilom bulamasını engellemese de kısmen azaltabilmektedir.HPV pozitif iseniz HPV negatif olmak için öncelikle kondillomlardan kurtulmanız gerekir
Kondilom eş tedavisi önemli mi, Kondilom Hastaları Sosyal ve Cinsel Hayatlarında Neye Dikkat Etmeli?
Kondilomunuz varsa bunu saklamadan partnerinize ve cinsel eşinize bildirin ve doktora gidip onda olup olmadığının bulaşıp bulaşmadığının anlaşılmasını sağlayın. Eğer partneriniz konilom tedavisi alıyorsa mutlaka siz de bir kondilom uzman doktora görünün. Sizde veya partnerinizde HPV virüsü ile bulgular varken ve aktif genital siğil lezyonu varsa cinsel ilişkiye girmekten kaçının. Ayrıca eğer kondilomunuz varsa diğer cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar (hepatit, aids-hiv, HSV-herpes vb) açısından da test yapılmalıdır.
Kondilomlar vücutta ömür boyu kalır mı, kondilomdam kurtulmak mümkün mü, kesin tedavisi var mı?Konilom kendi kendine geçer mi?
HPV viruslerin neredeyse yaklaşık %90’nı bir kaçyıl içinde vücuttan kaybolabilmektedir. Fakat virüsün atılması içim öncelikle kondilomların yok edilmesi gerek. Kondilomlar herhangi bir tedavi uygulanmadan kendi kendine kaybolmazlar. Mutlaka bir doktor tarafından bir yöntem ile tedavileri gerekir.Genital siğiller teadvi edildikten sonar kişinin bağışıklık sistemi önemli rol oynamakatadır. Fakat bir virus tipi yok olurken bu sırada kişiye yeni bir ilişki ile başka tip virus ve kondilom tipi bulaşabilir. Herhangi bir tür virus tip bulaşıp kaybolduktan sonra kişide bağışıklık gelişir ve aynı tür kondilom yeniden bulaşmaz.
Kondilomun hap ile tedavisi var mıdır?
Hayır, ağızdan alınan bir hapla kondilomları yok etmek mümkün değildir. HPV nin de aynı şekilde antibiyotik gibi bir ilaçla kkesin bir tedavisi ağızdan yoktur. Önce kondilomlar yakılarak temizlenir ve daha sonar bağışıklık sistemi devreye girerek HPV virüsü temzielr vücuttan
Kondilom kansere sebep olur mu?
Hayır kondilomlar mutlaka kansere neden olmaz. Aslında çoğu zaman neden olmamaktadır ancak HPV 16 ve 18 in sebep olduğu “flat kondilom” kanserojen olabilir vekesin tanısında “asetik asit testi “ile lezyonda beyazlama aranır.
Kondilom bulaşmasından kesinlikle korunmak mümkün mü?
Kısmen korunmak evet. Prezervatif sadace kapladığı penis üstü alan için koruma sağlar. Prezervatifin örtmediği kasık, torbalar etek bölgesi ve penis kökü gibi yerlerden erkekten kadına hpv ve tabii ki doğal olarak kondilom bulaşma olabilir. Kondilomdan %100 korunmanın tek yolu cinsel ilişkide bulunmamaktır. Dolayısı ile tan bir cinsel bölge kondilomlarından korunma mümkün değildir.
Kondilom aşısı var mıdır, tedavi edici aşı çıktı mı?
Kondilom aşısı değil buna sebep olan HPV aşısı Cervarix ve Gardasil olarak. Özellikle Gardasil kondilomlara karşı da koruma sağlar . Fakat aşı olsanız da başka HPV tiplerin varlığı göz önüne alındığında tam koruma sağlamadığı ve yıllık düzenli kontrollerin devam etmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Erkekler için Kondilom HPV taraması rutinde var mı?
Hayır erkeelr için yrı bir tarama yoktur. Şüphe durumunda üretra ağzı ve genital bölgeden HPV DNA testi yapılabilinir veya bir adet kondilom genetik laboratuvarına gönderilerek HPV tipleme testi / kondilom tip testi yapılabilinir.
Kondilom erkekte kısırlık sebebi ve kadında kısırlık ya da gebeliğe engel bir neden midir?
Hayır ne kondilom hastalığı ne de HPv virrüsü hem erkek hem de kadında kısırlık sebebi değildir.. HPV ne hamile kalma şansını ne de hamilelik oluştuğunda bunun gidişatını engellemez. Gebelikte de kondilom tedavisi lazer veya leep cihazı ile güvenle yapılabilmeketdir.
Kondilom mutlaka cinsel ilişki ile mi geçer, başka türlü nasıl bulaşır?
Kondilom hastalığı cinsel temas dışında da bulaşabilmektedir. Kişinin kendi genital bölgesinde bulunan kondilomu jilet veya sürtünme , tahriş etme yeri ile makatına veya kasıklarına bulaştırabilir. Ayrıca dışarıda hpv ile enfekte olmuş yerlerden de kondilomların bulaşabileceği bilinmektedir
Kadınlarda Kondilom hangi bölgelerde olur
Kadınlarda kondilom belirtileri genellikle genital bölgedeki et benine benzer oluşumların kaşıntı ve huzursuzluk hissi ile çıkması. Dış genital bölgede en çok görülen bölgeler;
Pubiste, etek bölgesinde kondilom,
Kasıklarda Kondilom
Perine, apış arası kondilom
Vulva, büyük dudaklarda ve labiumlar küçük dudaklarda kondilom
Vajina ağzı-girişinde kondilom
Vajina içinde- üretra ağzında-idrar deliğinde kondilom
Rahim ağzında kondilom (servikste)
Makatta-anüste-rektumda-bağırsakta kondilom, perianal kondülom
Erkeklerde Kondilom Nerelerde daha sık olur? Yayılma eğilimini nereye gösterir?
Erkeklerde kondülomlar genellikle belirti olarak et beni veya sivilce sert yapıda benzeri olumların kaşıntılı veya kaşıntısız çıkmasıdır. Erkekte kondilomlar , nadir de olsa anüs makat içinde veya idrar yolunda oluştuğu zaman büük tuvalete veya idrara çıkma zorluğuna neden olabilmektedir.
En çok erkekte görüldüğü bölgeler;
Etek bölgesi, tüylü bölgede kondilom,
Kasıklarda ve apış arasında kondülom lezyonları
Torbalarda, testislerde kondilom,
Penis kökü, üstü sırtı ve sünnet derisinde kondilom
Glans penis, kafa kısmında üretra ağzı idrar deliğinde kondilom
Makat-anüz-rektum bağırsakta kondilom, perianal kondülom erkekte
Erkekte ve Kadında Kondilom tedavisi
Kadında ve erkekte kondilom tedavisi için aynı yöntemmler, ilaçlar, kremler uygulanmaktadır.
Kondilomların tedavisinde en sık olarak ;kondilom lazer tedavi, koter- elektrokter ile kondilom yakma tedavisi, Kriyoterapi kondilom dondurma tedavisi, Leep kondilom yakma tedavisi, cerrahi ameliyat ile kondilom eksizyon tedavisi ve kondilom Aldara krem tedavisi dışında artık kullanılmayan Podofilin, salisilik asit TCA ,Verrutol, İl-33, Veregen gibi ilaçlarla Kondilom tedavisi kadında ve erkekte doktorun önerdiği yöntemle yapılmaktadır