7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

AFYONKARAHİSAR KÜRTAJDA PARÇA KALMASI TEDAVİSİ

KÜRTAJDA PARÇA KALMASI NEDİR?
Halk arasında kürtaj yani gebelik aldırılması sonrası parça kalması veya rahmin tam temizlenmemesi gibi adlandırılan durum (tıbbi olarak rest denilir) gebelik materyalinin bir kısmının rahim içerisinde kalması durumudur. Kürtaj işleminden sonra nadiren gebelik kesesi, plasenta veya bunların genellikle ufak bir kısmı rahim içerisinde kalabilmektedir.

Parça kalması durumunda belirtiler:
Normalden gebelik sonlandırılması yani kürtaj işleminden sonra bir kaç gün içerisinde kanama giderek azalır ve kesilir, en fazla 1 hafta kadar az miktarda kanama olur. Ancak rest yani parça kalması durumunda kanama kürtajdan sonraki günlerde azalmaz hatta bazen daha da artabilir. Hasta parça parça pıhtılar düştüğünü veya aşırı kanama olduğunu farkedebilir. Bazen hasta ufak veya büyük bir parça düşürebilir. Ağrı normalde kürtajdan sonra genellikle 1-2 günde geçmesine rağmen parça kalması durumunda daha uzun sürebilir ve kramp tarzında adet sancısı benzeri ağrılar olabilir. Ağrı veya aşırı kanama olması şart değildir bazen parça kalmasına rağmen bunlar olmaz ve sadece kontrolde tesadüfen saptanır.

Kürtaj sonrası herhangi bir parça kalması, enfeksiyon veya başka bir komplikasyon gelişebilme olasılığına karşı hastalar genellikle kürtajdan 1 hafta sonra kontrol muayenesine çağrılır. Eğer parça kalması varsa ultrasonda belirlenir ve tekrar ufak bir müdahale ile (genellikle vakum kürtaj) kalan parça alınır. Bazı durumlarda ilaç tedavisi de verilebilir. Kalan parçayı alma işlemi kürtaj işlemine göre daha kısa ve basit bir işlemdir, genellikle hastanın anestezi alması vb. gerekmez. Parça kalması farkedilip temizlendiği sürece kadın hatsalıkları, adet düzeni veya hamile kalma gibi konularda herhangi bir sakınca oluşturmaz.

Kürtajda Parça Kalması Nedir?

Kürtaj işleminden sonra rahimde parça kalması durumuna tıp literatüründe rest adı verilmektedir. Bu durum, rahim içerisinde bir miktar gebelik materyali parçası kalmış olduğu anlamına gelmektedir. Gebelik materyalleri arasında plasenta, gebelik kesesi ya da fetüs bulunmaktadır. Bunlardan bir ya da birkaç tanesinin bir kısmı nadir de olsa rahim içerisinde kalabilmektedir.

Rahimde Parça Kalmasının Belirtileri Nelerdir?

Kürtaj işleminden sonra hastada birkaç gün sürecek olan vajinal kanama durumu ortaya çıkabilir. Bu kanamanın miktarı gün geçtikçe azalır ve birkaç günün sonunda tamamen biter. Ancak eğer hastadaki vajinal kanama miktarında bir azalma olmuyorsa hatta bunun aksine kanama miktarında bir artış gözlemleniyorsa bu durumda rest yani rahimde parça kalması durumundan şüphelenmek gerekir. Bu kanama aşırı miktarda olabileceği gibi parça parça pıhtı şeklinde de görülebilir.

Kürtaj işleminden sonra görülen ağrı da birkaç güne kadar azalma göstermelidir. Ancak bunun aksine herhangi bir azalma olmayıp artış gözlemleniyorsa rahimde parça kalması durumu mevcut olabilmektedir. Bu ağrılar adet sancılarıyla benzerlik gösterir ve kramplar şeklinde belirir.

Kürtaj sonrasında aşırı kanama ya da aşığı ağrı sorunları olmamasına rağmen rahimde parça kalması mümkün olabilmektedir. Bu durumda vücut herhangi bir belirti vermez. Bu sorun periyodik kontroller sırasında tesadüfen ortaya çıkabilir.

Kürtaj sonrası hastalara yaklaşık 1 hafta sonra kontrol amacıyla randevu verilir. Bu kontrolde rahim içerisinde parça kalması durumu, aşırı kanama olması, aşırı ağrı olması ve enfeksiyon olup olmadığı gözlemlenir. Rahim içerisinde herhangi bir gebelik materyali kalıp kalmadığı hastaya yapılan ultrason görüntüleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durum saptandığında hastaya tekrar müdahale edilmesi gerekir. Bu işlem ilk işleme göre daha ufak bir operasyondur. Bu durumda çoğu zaman hastaya anestezi uygulaması yapılmaz. Bazı durumlarda hastaya ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Rahim içerisinde kalan tüm gebelik materyalleri temizlendikten sonra kişinin tekrar hamile kalması mümkün olmaktadır. Ayrıca adet düzeni de eski durumuna dönecektir.

Kürtaj Sonrası Ağrı, Kanama Ve Diğer Şikayetler

Kürtaj sonrası ağrı: Kürtaj esnasında hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanır. Her iki anestezi uygulaması sonrasında da kasık bölgesinde adet sancılarını anımsatan ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Bu kasık ağrıları kürtajdan sonraki ilk saat itibariyle azalma gösterir. Ertesi gün bu ağrılar oldukça azalmış olur ve neredeyse hissedilmeyecek duruma gelir.

Kürtaj sonrası kanama: Kürtaj işleminden sonra hastada birkaç gün devam edecek olan kanama görülebilir. Bu kanama miktarı her geçen gün azalır ve tamamen biter. Eğer kanama azalma göstermiyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Bulantı ve kusma: Kürtaj sonrası ortaya çıkan bulantı ve kusma daha çok anesteziye bağlı olarak meydana gelmektedir. Bu şikayetler en fazla 1 gün sürmelidir. Aksi takdirde doktora danışmak gerekir.