7/24 Randevu ve sorularınız için arayabilirsiniz : 0 (232) 000 0 000

AFYONKARAHİSAR DÖRT BOYUTLU ULTRASON – 4D ULTRASON – AYRINTILI ULTRASON

Dört Boyutlu Ultrason

4 Boyutlu Ultrason

Bütün dünyada bulunduğu gibi memleketimizde de seçkin merkez ve kurumlarda uygulanılan, bir ileri teknoloji ürünü olan 4d ultrasonografi cihazı ile siz gebelerimizin daha sıhhatli ve daha kaliteli bir şekilde izlemleriniz yapılabilmektedir. Bilhassa gebelerde 16-26 haftalar içinde 4 boyutlu inceleme ile anne karnında fetusun değerlendirilebilmesi olası olup fotoğraf-CD ile kayıt altına alınabilmektedir. Yüksek rezolüsyonlu ultrasonografi cihazlarının geliştirilmesi ile batın organlarının yanı dizi tiroid, testis, meme, tükrük bezleri benzeri organların patolojilerin aydınlatılmasında önce uygulanan inceleme yöntemidir.

4 boyutlu Ultrason nedir?
Ultrason; kulağın duyamayacağı yüksek frekanstaki (ultra-sound) ses dalgalarının üretilerek bir prob (transducer) yardımı ile dokuya yollanması ve sonrasında ayrıcalıklı yoğunluklarda dokulardan yansıyan ses dalgalarından bir bilgisayar yardımı ile oluşturulan görüntülerin bir ekran (monitör) üzerinde görüntülenmesi olayıdır. Teknolojik ürünler içinde yeni bir üretim olan 4 boyutlu (4D) ultrasonlardaki görüntü kalitesi, standart 2 boyutlu (2D) ultrasonlardan aşırı daha iyi olup -adeta m. cihazındaki bunun gibi- dokulardaki detaylar ayrıştırılabilmektedir.

Belirli bir hacmi tarama sonucu elde edilen bilgiler bilgisayar programları aracılığıyla üç boyutlu görüntülere dönüştürülebilmektedir. Lakin bu görüntülerin oluşumu ve ekranda izlenmesi uzun zaman almaktaydı. Son teknolojik gelişmeler sonucu 3 boyutlu görüntülerin yerini dört boyutlu (4D) us görüntüleme yöntemi almıştır.

Süre faktörü kullanılarak bebeğin anne karnındaki hareketleri eş zamanlı olarak görüntülenir. İncelemeye tıpkı cihazda evvela normal us incelemesi ile başlanır. Bebeğin gövde içi organlar (beyin, mide, böbrekler, yürek ve mesane vb.) incelenir.

Ayrıcalıklı ölçümler yapılarak son adet tarihine göre bebeğin beklenen haftası ile gelişimi kıyaslanır. Daha sonra 4D us ile bebeğin hariç anatomik yapısı değerlendirilir.

Doğumsal Kusurlar ve Erken tanı Her anne ve baba adayının temel isteği gebelik süreci sonunda sağlıklı bir bebeğe kavuşmaktır.

Bunun için ilk adım her zaman bir doğum hastalıkları uzmanına başvurmaktır. Profesyonel hekim muayenesi yanı dizi bu zamanlarda gebeliğin başlangıcından itibaren farklı tarama alternatifleri ve testler uygulanmaktadır.

Daha iyi görüntüler elde etmek için vücudun pozisyon değişiklikleri bazen gerekli olabilmektedir. Diagnostik ultrason, klinik şekilde yaygın kullanıldığı yıllar boyunca güvenli olduğunu kanıtlamıştır ve herhangi bir biçimde onunla ilişkili hiç bir yararsız tesir bulunmaz.

4 D (4 boyutlu) ultrasonun avantajları, klasik ultrasonografide izlenemeyen bazı yapısal bozuklukların daha iyi görülebilmesidir: Bunlar arasında

  1. Kafa kemikleri,
  2. Yüz yapıları,
  3. Dudak-damak yarıklarının incelenmesi,
  4. Yürek dokusu,
  5. Damarları,
  6. Omurga,
  7. Kol, bacak ve parmakların incelenmesi,
  8. Bebek hareketlerinin gelişim konusu için bilgi vermesi,
  9. Ultrason eşliğinde yapılan biyopsilerde hareketin her planda gözlenebilmesi,
  10. Amniosentez iğnesinin fetusa olan uzaklığının daha iyi belirlenmesi,
  11. Çoğul gebelikleri incelenmesi,
  12. Fetal anomalilerin tayini,
  13. Rahim anormallikleri,
  14. Plasenta anormallikleri,
  15. Rahim miyomları, polipleri,
  16. Yumurtalık tümörleri,
  17. Fetus, anne ve plasentaya ait damar yapılarının incelenmesi,
  18. Hamileliğin 3. ayında yapılan mongolizm taramasında bebeğin ense kalınlığının daha da iyi görülmesi sayılabilir.

4 Boyutlu Ultrason Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Çekilir?
Standart bir doğum öncesi testi olmayan 4 Boyutlu (Dört boyutlu) ya da 4D ultrasonlar isteğe bağlı olarak yapılır. Normal ultrasonlar gibi 3D ve 4D ultrasonlar da bebeğin rahimdeki görüntüsünü elde edebilmek için ses dalgalarını kullanır. Bununla birlikte, 3D ultrason bebeğin görüntüsünü üç boyutlu olarak gösterirken, 4D (boyutlu) ultrason bebeğin gerçek zamanlı hareketlerinin görüntülenmesini film gibi canlı bir video efekti oluşturarak yapar.

Böylece aileler bebeklerinin gülümsemesini ya da esnemesini izleyebilirler. Gebeliklerinin son dönemlerde bebeklerinin yüzünü ilk kez, daha net ve kime benzediğini görebilmek için hamileliklerinin belli haftalarında 3 ve 4 boyutlu ultrason istedikleri belirtilir. Bunun dışında doktorlarda bebeklerin 3 ve 4D ultrason görüntüsünün çekilmesini isteyebilirler. Bunun nedeni olarak da bebekte oluşabilecek doğum kusurlarını erken dönemde görmek olduğunu söylerler. 4 Boyutlu Ultrason

4D Ultrason Neden Yapılır?
Doktorlar, hamilelik sürecinde 2D ve Doppler ultrasonlarını fetüsü incelemek, doğum kusurlarını aramak ve amniyon sıvısını değerlendirmek için kullanırlar. Son teknolojik ürün olan 4 boyutlu (4D) ultrason, görüntü kalitesinin standart boyutlu ultrasonlara göre daha iyi ve daha detaylı olması nedeniyle omurilik sorunları ve yarık dudak gibi şüpheli fetal anomalileri yakından incelemek ya da spesifik bir şeyi izlemek amacıyla tercih edilir.

Bu taramalar gebelik döneminde yapılan rutin prenatal muayenelerin bir parçası değildir. 4 boyutlu ultrason yüksek frekanslı ses dalgaları olup bu tetkik ile yapılan görüntülerin bebeğe veya anneye zarar vermediği belirtilir.

4D Ultrason aşağıda belirtilen konularda tanı ve teşhis konusunda önemli bir yere sahiptir:

  • Bebeğin cinsiyetinin daha erken dönemlerde belirlenmesi (14. Haftada – pozisyona da bağlı olarak)
  • Çoğul gebeliklerin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi,
  • Dış (Ektoptik) gebeliğin tanısı,
  • Bebeğin gelişimsel analizi,
  • Anormal kanamalarının sebeplerinin aranması,
  • Yumurtalık tümörleri, polip kistleri ve miyomlarının teşhisi,
  • Rahmin yapısal problemlerinin teşhisi,
  • Plasentanın yerleşiminin (lokalizasyonunun) belirlenmesi,
  • Plasentada oluşabilecek anomalilerin saptanması.

4 boyutlu ultrason gebeliğin kaçıncı haftasında çekilir?

4 Boyutlu Ultrason İle Bebeğin Kime Benzeyeceğini Doğrudan Görebilirsiniz
Gebelik döneminde ebeveynlerin en çok merak ettikleri konular arasında bebeğin sağlıklı olup olmadığı, cinsiyeti ve kime benzeyeceği gelir. 4D ultrason bu üç soruya da cevap verir. Halk arasında ayrıntılı ultrason olarak bilinen 4D ultrason, aynı zamanda gebelik döneminde yapılan 2D ayrıntılı ultrasona (Anomali Taraması) destek verirken, ailelere bebeğin kime benzeyeceği konusunda da fikir verir.

4D Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Uzmanlar, 4 boyutlu ultrasondan iyi bir görüntü alabilmek için bebeğin amniyotik sıvısının yeterli olması gerektiğini belirtirler. Bu nedenle 4 boyutlu görüntünün bebeğin hareketlerinin ve kendisinin en iyi izlenebildiği hafta olan gebeliğin 11 -13. haftaları ile 18 – 22. haftalarda ayrıntılı ultrasonu tamamlayıcı bir tetkik olarak yapılabileceği belirtilirken, gebeliğin 22 – 28. Haftalarında yapılan ultrason muayenesi için 4 boyutlu ultrasonun da kullanılabileceği söylenir.

Gebeliğin daha sonraki aylarında bebeğin büyümesi nedeniyle tamamını görüntülemenin zor olduğu bu nedenle bu aylarda yapılacak görüntülemenin ancak bölge bölge yapılabileceği, bununla birlikte özellikle bu aylarda yapılan 4 boyutlu ultrason görüntülenmesinde bebeğin yüzünün çok net görüleceği ifade edilir. Dört Boyutlu Ultrason

Tıbbi Olmayan Kullanımın Dezavantajları
4d Ultrasonun anne ve bebek üzerinde zararlı bir etkisinin olmadığı belirtilirken özellikle tıbbi olmayan kullanımlarda bazı dezavantajları ortaya çıkabilmektedir. Bu dezavantajlar şöyle sıralanır;

4D ultrason görüntüsünü çekecek olan makineler fetüs üzerinde potansiyel yan etkileri olan normalden daha yüksek düzeylerde ultrason enerjisi kullanabilir.
Onaylanmış ya da eğitimsiz operatörler, kanunen onaylanması zorunlu olmaması sebebiyle kaçırılmış ya da yetersiz tanıya neden olabilirler.
Ultrason seansları uzayabilir.

Ultrason teknolojisi

Ultrason tarama, internal fetal anatomi görüntülerinin sağlanmasında önemli bir klinik araçtır. Vücutta dilim görüntüleri üretmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullandığı için sonografi de denir. Ultrason dalgaları yayan bir dönüştürücü veya prob, dalgaların deriden düzgün şekilde geçmesini sağlamak için iletken jelin ince bir katmanı ile kaplandıktan sonra deriye yerleştirilir. Yayılan ultrason dalgaları, dalgaların karşılaştığı farklı yapılarla yansıtılır. Yansıyan dalgaların kuvveti ve geri dönmesi gereken zaman, bilgiyi görünür bir görüntüye çevirmek için temel oluşturur. Bu, bilgisayar yazılımı ile gerçekleştirilir. Dört Boyutlu Ultrason Fiyatları

Ultrason görüntülemenin diğer görüntüleme tekniklerine göre avantajları şunları içerir:

  • Fetüsün veya organların gerçek zamanlı görüntülenmesi.
  • İnvaziv olmayan.
  • Embriyo üzerinde toksik etkileri olan iyonlaştırıcı radyasyonu kullanmaz.
  • İnteraktif, operatörün probu hareket ettirerek farklı görüntüleme düzlemleri yakalamasını sağlar.
  • 2D ultrason

Geleneksel ultrason tarama 2D’dir, yani tek bir düzlemde ultrason dalgaları gönderir ve alır. Yansıyan dalgalar daha sonra bu düzlem boyunca fetusun düz, siyah-beyaz görüntüsünü sağlar. Dönüştürücünün hareket ettirilmesi çok sayıda görüntüleme düzlemini mümkün kılar ve doğru düzlem elde edildiğinde, monitör üzerindeki görüntü ile kararlaştırıldığı gibi, kayıttan bir durağan film geliştirilebilir. Şimdiye kadar fetal anatomi ve morfolojinin detaylı değerlendirilmesinin çoğu 2D ultrason kullanılarak yapılmıştır. 4 Boyutlu Ultrason Ücretleri

3 boyutlu ultrason

Ultrason teknolojisinin daha da geliştirilmesi hacim verilerinin elde edilmesine yol açtı, diğer bir deyişle, birbirlerine biraz farklı açılarda yansıyan dalganın neden olduğu hafif farklı 2D görüntüler.

Bunlar daha sonra yüksek hızda bilgi işlem yazılımı ile entegre edilir. Bu, 3 boyutlu bir görüntü sağlar. 3D ultrasonun ardındaki teknoloji görüntü hacmi veri toplama, hacim verileri analizi ve nihayet hacim gösterimi ile uğraşmak zorundadır.

Hacim verileri üç teknik kullanılarak elde edilir:

Sondanın serbest hareketleri, pozisyon sensörleri olsun veya olmasın görüntüleri oluşturmak.
Prob başlığına monte edilmiş mekanik sensörler.
Çok miktarda veri elde etmek için tek bir süpürme kullanan matris dizi sensörleri. Bu, art arda alınan bir dizi 2B çerçeve içeriyor.

Veri analizi daha sonra 3 boyutlu bir görüntü sağlar. Operatör daha sonra herhangi bir görüş veya ilgi düzlemi çıkarabilir. Bu yapıları morfoloji, boyut ve birbirleriyle olan ilişkileri açısından görselleştirmeye yardımcı olur.

Veriler, düzlemsel bir 3D görüntü oluşturmak için boşlukları dolduran bilgisayarlı bir süreç olan çok düzlemli biçim veya görüntülerin oluşturulması kullanılarak gösterilebilir. Ayrıca, 3D ya da 4D veri setinden enine düzlemde çok sayıda paralel dilimin görüntülenmesine olanak tanıyan bir tomografik mod da bulunmaktadır.

Çok düzlemli format, operatöre birkaç 2D düzlemi aynı anda değerlendirmenize olanak tanır. Üç dikey planın (X, Y ve Z) kesişim noktasını temsil eden bir referans noktasını kullanarak, taranan hacim içindeki herhangi bir düzlemde bir görüntü elde etmek için serbestçe hareket ettirilebilir.

Böylece, örneğin, cenin kalp görselleştirilmesi sırasında, operatör, referans noktası hareket ettirerek, dört oda, üç damar veya herhangi bir diğer ilgi düzlemi, klasik fetal kalp görüntüleri herhangi çağırmak mümkün. Bu format, gri skala, renkli Doppler veya güç Doppler kullanılarak görüntülenebilir. Doppler ayarları çeşitli odacıklar ve valfler vasıtasıyla kan hareketini göstermeye yardımcı olur.

Avantajları

Sanal düzlemlerin kullanılması, 2D görüntüleme ile elde edilemeyen görüşlere izin vererek fetal kalp yapılarının daha iyi görselleştirilmesine yardımcı olur, muhtemelen% 6’lık kusur tespit etme şansı ekler.

  • Yarık dudak gibi fetal yüz hatalarının teşhisi.
  • Fetal iskelet ve sinir tüp defektlerinin teşhisi.
  • Standart uçak görselleştirme için daha az zaman.
  • Ortak fetal anomalilerin teşhisi için operatör becerisine ve tecrübeye daha az bağımlıdır.
  • Kaydedilen ses verileri, daha iyi teşhis için uzaktan uzman incelemesi için kullanılabilir.
  • 3D ultrason, planlanan 18-20 haftalık tarama sırasında fetüsün yapısal konjenital anomalilerini tanımlamada yardımcı olabilir.

4D ultrason

3D görüntüleme, fetal yapıların ve iç anatominin statik 3D görüntüler olarak görselleştirilmesini sağlar. Bununla birlikte, 4D ultrason, görüntülerin canlı akan videosunu eklememizi sağlar, fetal kalp duvarının veya vana hareketini veya çeşitli damarlarda kan akışını gösterir. Dolayısıyla canlı hareketle 3D ultrasona dönüşür. Ya 20-30 hacim hızla elde eden bir 2D transdüser ya da bir matris dizi 3D transdüseri kullanır.

4D ultrason, vücudumuzun çeşitli hareketli organlarının hareketini incelememizi sağlarken, 3B ile aynı avantajlara sahiptir. Klinik uygulamaları halen araştırılmaktadır. Günümüzde çoğunlukla fetal hatıra videoları sunmak için kullanılır, çoğu tıbbi gözlemci sitesi tarafından cesareti kırılmış bir kullanım.

Bunun nedeni, düzensiz merkezlerin bunu eğlence ultrasonları olarak sunmasıdır. Bu tür uygulamalar, teşhis görüntülemenin tıbbi kullanımını düzenleyen ALARA (Uygun Olarak Düşük Olarak Düşük) ilkesini ihlal etmektedir. 4D Ultrason Merkezi

Tıbbi olmayan kullanımın dezavantajları şunlardır:

Makineler fetüs üzerinde potansiyel yan etkileri olan normalden daha yüksek seviyelerde ultrason enerjisi kullanabilir.
Ultrason seansları uzayabilir.
Onaylanmış veya eğitimsiz operatörler, kanunen onaylanması zorunlu olmadığından, kaçırılmış veya yetersiz tanıya neden olabilir.

Ultrasonun yan etkileri
Teşhis düzeyindeki ultrason, dokularda kavitasyona veya küçük gaz ceplerine neden olma potansiyeline sahiptir. Aynı zamanda dokunun hafif ısınmasına neden olur. 20 yıllık ultrason kullanımı üzerinde anlamlı sağlık sonuçları izlenmezken, tıbbi endikasyonlar dışındaki için düzenlenmemiş ultrason kullanımı önerilmemektedir. Bununla birlikte, fetal hareketlerin videolarının kaydedilmesi, tıbben belirtilen tıbbi personel tarafından yapılan inceleme sırasında ve ultrason enerjisine ek fetusa maruz kalmaya gerek kalmadan gerçekleşirse izin verilir. 4D Ultrason

3D / 4D ultrason avantajları

Fetal kalp tarama ve teşhisi için daha kısa zaman.
Tarama, uzman inceleme, uzaktan bölgelerdeki uzaktan teşhis ve eğitim gibi hacim verileri saklama.
Bebeğin ebeveyn bağını arttırdı.
Bebeğin gerçek zamanlı ve üç boyutlu olarak görülmesi sonucunda gebelik sırasında daha sağlıklı davranış.
Bebeğin formunu ve hareketini görselleştirdikten sonra babanın daha fazla desteği.
Özellikle yüz, kalp, ekstremite, sinir tüpü ve iskelet fetal anomalilerinin muhtemelen daha doğru tanımlanması.

DETAYLI ULTRASON

3 boyutlu ultrasonografi veya 4 boyutlu ultrasonografi bunlarla aynı anlama gelmez ancak halk arasında çoğunlukla aynı sanılır. Ayrıntılı ultrasonografi incelemesi sırasında aileye bebeğin yüzü, elleri, ayakları 4 boyutlu olarak gösterilebilir ancak ayrıntılı ultrasonografi esas olarak 2 boyutlu olarak yapılır. Ayrıntılı ultrasonografide önemli olan ultrason cihazının 3 veya 4 boyutlu olması değildir, hatta 3-4 boyutlu olmasa da olur. Ayrıntılı ultrasonografide önemli olan incelemeyi bu konuda deneyimli bir uzmanın (genellikle perinatoloji, kadın doğum uzmanı veya radyoloji uzmanı) yapmasıdır.

Detaylı ultrasonografi 18-23 haftalar arasında uygulanabilir. İnceleme yaklaşık 20-30 dakika sürer. Bazen bir şüphe varlığında 3-4 hafta sonra tekrar ultrasonografi istenebilir ancak bir şüphe veya risk saptanmamışsa normalde bir gebelikte sadece bir kere yapılır, tekrarlanmaz.

Ayrıntılı ultrasonografide bebeğin kafa içerisi, beyin, omurga (belde açıklık-nöral tüp defekti), göğüs içerisi, kalp, karın organları, mide, barsak, böbrekler, kollar- bacaklar (el ve ayaklarda içe-dışa dönüklük-pes ekinovarus), parmaklar (eksiklik-fazlalık), yüz, (yarık damak-dudak) vb. her organı ayrıntılı olarak incelenir. Ayrıca bebeğin suyu ve plasentası (bebeğin eşi) değerlendirilir.

Eğer detaylı ultrasonografi incelemesinde kalp ile ilgili şüphe söz konusu ise sadece kalp daha detaylı olarak fetal ekokardiyografi ile en net şekilde değerlendirilir.

Ayrıntılı ultrason ile her anomali kesin saptanır mı?

Ayrıntılı ultrasonografi en iyi cihazlarla ve en tecrübeli uzmanlar tarafından yapılsa bile asla bebekteki anomalileri %100 saptayamaz. Ortalama %70 civarında anomaliler saptanabilir. Bebeğin yerleşimi,pozisyonu, suyunun miktarı ve annenin kilo durumu görüntü kalitesini bozarak tetkik kalitesini bozabilir. Ayrıca bazı anomaliler ultrasonda saptanacak belirtiler vermez, bazı anomaliler ultrason yapıldıktan sonra daha ileri aylarda gelişir.
Normalde bütün gebeliklerin yaklaşık %2-3 kadarında anomali (doğumsal kusur) vardır. Tek yumurta ikizlerinde ve akraba evliliklerinde bu oran artar %4-5 olur.

3 boyutlu veya 4 boyutlu ultrasonografinin ayrıntılı fetal değerlendirme de bir önemi yoktur. Bunlar sadece bebeğin yüzünü, elini, ayağını aileye göstermek de faydalıdır, organlardaki anomalileri saptamakta avantaj sağlamaz. Ayrıntılı değerlendirmede fetusta gelişim bozukluklarını saptamada normal 2 boyutlu (siyah-beyaz) ultrason incelemesi kullanılır. Sadece 3-4 boyutlu ultrason yapılması bebeğinizin ayrıntılı olarak incelendiği anlamına gelmez. Normal gebelik takibi süresince rutin olarak 3-4 boyutlu ultrason incelemesi gerekmez.